ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φοροδιαφυγή: Σαρωτικοί έλεγχοι στα νησιά – «Καταδρομικές» για παραβάσεις σε παραλίες και μπαρ – Το σχέδιο της ΑΑΔΕ

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΕΦΟΡΙΑ ΑΑΔΕ

Τα μπάνια του λαού συνο­δεύ­ο­νται εφέτος και από το σαφάρι των ελέγχων της εφορίας και από τις εφόδους των αρμο­δίων κλι­μα­κίων για παρα­βά­σεις από τις επι­χει­ρή­σεις εστί­α­σης, μπαρ κλπ. Oι ελεγ­κτές της ΑΑΔΕ έχουν μετα­φερ­θεί στα νησιά για επι­τό­πιους ελέγ­χους, ενώ συνε­χί­ζε­ται η έφοδος των αρμο­δίων αρχών στις παρα­λίες.

Φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις: Τα «κλειδιά» για να μην βγει πικρό το ραντε­βού με την εφορία

Το υπουρ­γείο  Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών ανα­κοί­νωσε χθες τον έλεγχο στις παρα­λίες της Τήνου. Δια­πι­στώ­θηκε παρά­νομη κατά­ληψη 3.000 τ.μ. αιγια­λού και παρα­λίας από του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις και ιδιώτες, ενώ ένας επι­χει­ρη­μα­τίας οδη­γή­θηκε στο αυτό­φωρο για μη συμ­μόρ­φωση σε προη­γού­μενη παρά­βαση που εξα­κο­λου­θεί να υφί­στα­ται.

Η κυβέρ­νηση έχει ποντά­ρει στις εκτι­μή­σεις για άνοδο των εσόδων εν μέσω θέρους και στις αυξη­μέ­νες εισπρά­ξεις ΦΠΑ με τις προ­βλέ­ψεις να δεί­χνουν έσοδα στα επίπεδα των 19-20 δισ. ευρώ ως τον Οκτώ­βριο, με όχημα την άνοδο του του­ρι­σμού. Κλειδιά, πέραν από την άνοδο του τζίρου στον του­ρι­σμό,  είναι και οι έλεγχοι στο πλαίσιο της κυβερ­νη­τι­κής στρα­τη­γι­κής για την αντι­με­τώ­πιση της φορο­δια­φυ­γής.

Σύμφωνα με το επι­χει­ρη­σιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ φέτος έχουν προ­γραμ­μα­τι­σθεί 200.000 έλεγχοι και δια­σταυ­ρώ­σεις ενερ­γο­ποιώ­ντας στους επι­τό­πιους ελέγ­χους την νέα ηλε­κτρο­νική εφαρ­μογή «ΕλεγχοςLive» η οποία λει­τουρ­γεί στα τάμπλετ των ελεγ­κτών της ΑΑΔΕ και τους παρέχει τη δυνα­τό­τητα να διε­νερ­γούν αυτό­μα­τες δια­σταυ­ρώ­σεις και επα­λη­θεύ­σεις στοι­χείων και να εκδί­δουν επι­τό­που το σημεί­ωμα με τα απο­τε­λέ­σματα του ελέγχου.

Νέα «όπλα» στη μάχη της φορο­δια­φυ­γής

Ο φορο­λο­γι­κός μηχα­νι­σμός για το 2023 για την αντι­με­τώ­πιση της φορο­δια­φυ­γής θα αξιο­ποι­ή­σει νέα ελεγ­κτικά εργα­λεία, θα ψάξει για «μαύρες» πωλή­σεις μέσω των social media (Facebook, Instagram), θα ανοίξει τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς για τον εντο­πι­σμό «κρυφών» εισο­δη­μά­των και θα απε­νερ­γο­ποι­ή­σει ΑΦΜ φυσικών και νομικών προ­σώ­πων που εμπλέ­κο­νται σε απάτες στο ΦΠΑ.

Στη φάκα πιά­στηκε κύκλωμα, που δια­κί­νησε, το 2019 και το 2020, συνο­λικά 5.271 εικο­νικά τιμο­λό­για, όπου η συνο­λική καθαρή αξία των οποίων υπερ­βαί­νει τα 48 εκατ. Ευρώ.

Το κύκλωμα, που εντό­πισε η ΑΑΔΕ, όπως έγινε χθες γνωστό, λει­τουρ­γούσε με βάση δύο ατο­μι­κές επι­χει­ρή­σεις: η μία με αντι­κεί­μενο ψυκτι­κές εργα­σίες και έδρα το Ναύπλιο και η άλλη με αντι­κεί­μενο την εκμε­τάλ­λευση κτή­μα­τος για διε­νέρ­γεια εκδη­λώ­σεων και έδρα την Αθήνα.

Οι δύο επι­χει­ρή­σεις, το 2019, τρο­φο­δό­τη­σαν με 2.165 εικο­νικά τιμο­λό­για, καθαρής αξίας 15,3 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 3,7 εκατ. ευρώ, τις εξής δύο επι­χει­ρή­σεις, με τον ίδιο δια­χει­ρι­στή: Μία μονο­πρό­σωπη ΕΠΕ, με αντι­κεί­μενο την κατα­σκευή οικι­στι­κών κτιρίων και έδρα την Αθήνα και Μία μονο­πρό­σωπη ΙΚΕ, με αντι­κεί­μενο την παροχή υπη­ρε­σιών φύλαξης και έδρα την Αθήνα.

Οι επι­χει­ρή­σεις αυτές χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τα εικο­νικά τιμο­λό­για, τόσο για να καλύ­ψουν έσοδα από την έκδοση εικο­νι­κών φορο­λο­γι­κών στοι­χείων σε τρίτους, όσο και για να μειώ­σουν τα φορο­λο­γη­τέα τους έσοδα.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ

To επι­χει­ρη­σιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 προ­βλέ­πει:

– Διε­νέρ­γεια του­λά­χι­στον 25.500 φορο­λο­γι­κών ελέγχων από τις Φορο­λο­γι­κές Ελεγ­κτι­κές Υπη­ρε­σίες.

– Διε­νέρ­γεια από τις ΥΕΔΔΕ του­λά­χι­στον 900 υπο­θέ­σεων ερευνών.

– Έκδοση 15.000 πράξεων διοι­κη­τι­κού ή εκτι­μώ­με­νου προσ­διο­ρι­σμού φόρου κατόπιν διε­νέρ­γειας ηλε­κτρο­νι­κών δια­σταυ­ρώ­σεων.

– Διε­νέρ­γεια του­λά­χι­στον 49.500 μερικών επι­τό­πιων ελέγχων πρό­λη­ψης από τις ΔΟΥ και τις ΥΕΔΔΕ.

– Ηλε­κτρο­νική Υποβολή Δελτίων Δια­κί­νη­σης Αγαθών (Δελτία Απο­στο­λής).

– Εξέταση των υπο­θέ­σεων ενδι­κο­φα­νών προ­σφυ­γών σε ποσοστό του­λά­χι­στον 85%, πριν από την κατά νόμο προ­βλε­πό­μενη κατα­λη­κτική ημε­ρο­μη­νία.

– Δια­τή­ρηση του ποσο­στού των ελέγχων των εξα­γω­γών μεταξύ 3% και 5% και των εισα­γω­γών μεταξύ 15% και 20%.

– Ψηφιο­ποί­ηση της δια­δι­κα­σίας ορι­στι­κο­ποί­η­σης της εξα­γω­γής.

– Διε­νέρ­γεια του­λά­χι­στον 400 στο­χευ­μέ­νων επι­θε­ω­ρή­σεων σε χώρους παρα­σκευής, χρήσης και δια­κί­νη­σης χημικών ουσιών και προ­ϊ­ό­ντων.

– Διε­νέρ­γεια του­λά­χι­στον 2.350 δειγ­μα­το­λη­ψιών σε καύσιμα, ποτά με αλκοόλη, χημικά προ­ϊ­ό­ντα και κατα­να­λω­τικά αγαθά, αυτο­τε­λώς ή με άλλες Υπη­ρε­σίες της ΑΑΔΕ ή με άλλες Αρχές, για ελέγ­χους στην εσω­τε­ρική αγορά αρμο­διό­τη­τας ΓΧΚ, σύμφωνα με τη νομο­θε­σία.

– Έλεγχος Ποιό­τη­τας Επι­φα­νεια­κών υδάτων της χώρας (ποτάμια, λίμνες, παρά­κτια ύδατα): του­λά­χι­στον 68.000 παρά­με­τροι σε δείγ­ματα επι­φα­νεια­κών νερών.

– Διε­νέρ­γεια του­λά­χι­στον 79.900 ελέγχων δίωξης από τα Τελω­νεία.

– Διε­νέρ­γεια 13.300 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελω­νεία και τις ΕΛΥΤ.

– Διε­νέρ­γεια του­λά­χι­στον 10.000 τελω­νεια­κών ελέγχων με τη χρήση αυτο­κι­νού­με­νων συστη­μά­των ελέγχου X-RAY.

– Εγκα­τά­σταση συστή­μα­τος εισροών-εκροών σε Φορο­λο­γι­κές Απο­θή­κες και Απο­θή­κες Τελω­νεια­κής Απο­τα­μί­ευ­σης.

– Ηλε­κτρο­νική απο­γραφή των δεξα­με­νών των πλωτών μέσων.

Πηγή ΟΤ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.