Τοπικές Ειδήσεις

“Θα κλείσει και η πολεοδομία Καρπάθου”

Τεράστια είναι τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Καρπάθιοι Αρχιτέκτο-νες, καθώς και όλοι οι κάτοικοι του νησιού. Το σύνολο των προβλημάτων είχε την ευκαιρία να καταγράψει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στον νησί.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Πρόδερος του ΣΑΔ κ Γιώργος Σκιαδόπουλος, ο νέος Δή-μαρχος Καρπάθου κ Γιάννης Νισύριος, ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας κ Πάρης Παπαδη-μητρίου, καθώς και συνάδελφοι Αρχιτέκτονες που κατοικούν και δραστηροποιούνται στο νησί. Το κυριότερο πρόβλημα που κατεγράφη είναι η δρομολογούμενη κατάργηση της Πο-λεοδομίας στο νησί, η οποία θα είναι αδύνατον να αποφευχθεί αν δεν προσληφθούν άμεσα Αρχιτέκτονες και γενικότερα μηχανικοί. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό, όχι μόνο για την Κάρπαθο, αλλά και για την ίδια τη Ρόδο, καθώς τον υπηρεσιακό φόρτο εργασίας θα κληθεί να τον αναλάβει η Πολεοδομία Ρόδου, γεγονός που είναι εκ των πραγμάτων αδύ-νατο.

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Όπως καταρχήν ανέλυσε ο κ Παπαδημητρίου στον κ Σκιαδόπουλο και στον νέο Δήμαρχο, με δεδομένο ότι ο ίδιος ως προϊστάμενος θα συνταξιοδοτηθεί σύντομα, τα άμεσα αιτήματα πλήρωσης θέσεων στις υπηρεσίες προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν ορθά και ομαλά, είναι τα παρακάτω:

· Στην Πολεοδομία:

2 Αρχιτέκτονες, 1 Πολιτικός μηχανικός, 1 Μηχανολόγος και 1 Τοπογράφος.

· Στις Τεχνικές Υπηρεσίες:

1 Πολιτικός μηχανικός, 1 Μηχανολόγος και 1 Χημικός μηχανικός.

· Στο τμήμα Αποχέτευσης και Ύδρευσης:

1 Μηχανολόγος και 1 Χημικός Μηχανικός.

Ο κ Νισύριος από την πλευρά του, καλωσόρισε την συνδρομή από πλευράς Συλλόγου για την επίλυση των προβλημάτων του νησιού, ενώ ανέλυσε την ανάγκη να έχει την δυνατό-τητα ο ίδιος ο Δήμος να προσλαμβάνει μηχανικούς, καθότι η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ μπορεί να διαρκέσει έως και τρία έτη.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ο κ Σκιαδόπουλος ανέλυσε στον κ Νισύριο την αξία και την σημασία των 5 Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Αστικού Εξοπλιμσού που συμπροκήρυξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων. Κατόπιν, τον ενημέρωσε πως τα αποτελέσματά των Διαγωνισμών είναι στη διάθεσή όλων των Δήμων της Δωδεκανήσου προς υλοποίηση, καθώς και ότι η Περιφέρια προτίθεται να τα συνχρηματοδοτήσει.

Ο κ Νισύριος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό, για το οποίο θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Όπως ανέλυσαν στον κ Σκιαδόπουλο οι Αρχιτέκτονες, μέλη του Συλλόγου, το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί το εξής ευτράπελο: Παρόλο που έχουν ουσιαστικά καταργηθεί τόσο το ΙΚΑ, όσο και η Εφορία στην Κάρπαθο και οι κάτοικοι χρειάζεται να απευθυνθούν στη Ρόδο για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, τόσο οι χώροι, όσο και οι υπάλληλοι του ΙΚΑ και της Εφορίας έχουν παραμείνει ενεργοί.

Η κατάσταση είναι τραγική και το αίτημα είναι σαφώς να επαναλειτουργήσουν τόσο το ΙΚΑ, όσο και η Εφορία.

Οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων που αποφασίστηκαν και οριοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι οι εξής:

· Ξεκινάει άμεσα η συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και του νέου Δημάρχου κ Νισύριου, ενώ θα συνταχθεί τις επόμενες μέρες κοινή επιστολή αιτημάτων.

· Θα ζητηθεί άμεσα συνεργασία με τους Βουλευτές Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμε-λητήριο Δωδεκανήσου, την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων και την Περιφέρεια Νο-τίου Αιγαίου.

· Θα ξεκινήσει άμεσα τριμερής συνεργασία μεταξύ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Περιφέ-ρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Καρπάθου, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των αποτελεσμάτων των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Αστικού Εξοπλισμού.

· Θα συνταχθεί και θα συνυπογραφεί άμεσα κοινή επιστολή αιτημάτων και προβλη-μάτων από τους Αρχιτέκτονες, μέλη του Συλλόγου στην Κάρπαθο.

Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Νίκος Ζαρίφης Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιάννης Ματσαμάς Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Ανθούλα Τσιώκα Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ