Οι κανόνες του παιχνιδιού ενόψει της σεζόν 2019-2020 τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2019. Ένας αριθμός αλλαγών εγκρίθηκαν κατά την 133η Ετήσια Γενική Συνέλευση της IFAB στις 2 Μαρτίου του τρέχοντος έτους και προβλέπουν τα εξής:
-Την εισαγωγή των κίτρινων και κόκκινων καρτών για κακή συμπεριφορά από αξιοματούχους των ομάδων.
– Ένας παίκτης που αντικαθίσταται μπορεί να εγκαταλείψει το γήπεδο από το πλησιέστερο σημείο της οριακής γραμμής.
-Στο ελεύθερο από το άουτ αλλά και σε οποιαδήποτε ελεύθερο για την αμυνόμενη ομάδα η μπάλα βρίσκεται εντός παιχνιδιού την στιγμή του κτυπήματος δηλαδή δεν χρειάζεται να φύγει από την περιοχή τέρματος.
-Οι επιτιθέμενοι παίκτες της ομάδας πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1 μέτρο από ένα «αμυντικό τείχος» και όχι να μπλέκονται με τους αμυνόμενους που σχηματίζουν το «τείχος».
-Στο πέναλτι ο τερματοφύλακας πρέπει να έχει μόνο ένα πόδι στην γραμμή του τέρματος.
Ποιές περιπτώσεις «χεριού» θα καταλογίζονται φάουλ
Το σκόπιμο χέρι παραμένει αδίκημα. Οι ακόλουθες περιπτώσεις «χεριού» ακόμα και αν πρόκειται για τυχαίες περιπτώσεις, θα καταλογίζονται φάουλ.
-Η μπάλα πηγαίνει στα δίκτυα μετά από επαφή με το χέρι/ μπράτσο του επιθετικού.
-Όταν ένας παίκτης κερδίζει την κατοχή έπειτα από επαφή της μπάλας με το χέρι / μπράτσο και σκοράρει ή δημιουργεί ευκαιρία για γκολ.
-Όταν η μπάλα ακουμπάει το χέρι/μπράτσο που μετατρέπουν το σώμα του παίκτη σε αφύσικα μεγαλύτερο. Η μπάλα αγγίζει το χέρι/μπράτσο του παίκτη όταν είναι πάνω από τον ώμο του (εκτός αν ο παίκτης έχει παίξει σκόπιμα την μπάλα που αγγίζει το χέρι / μπράτσο τους).
Ποιές περιπτωσεις «χεριού» δεν είναι συνήθως φάουλ
-Αν η μπάλα αγγίζει το χέρι / μπράτσο του παίκτη απευθείας από το δικό του κεφάλι / σώμα / πόδι ή το κεφάλι / το σώμα / το πόδι ενός άλλου παίκτη που είναι κοντά.
-Αν η μπάλα αγγίζει το χέρι / μπράτσο ενός παίκτη που είναι κοντά στο σώμα του και δεν έχει κάνει το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο.
-Αν ένας παίκτης πέσει και η μπάλα αγγίζει το χέρι / μπράτσο του όταν βρίσκεται ανάμεσα στο σώμα του και το έδαφος για να στηρίξει το σώμα του (χωρίς να επεκτείνεται και να κάνει το χέρι του μεγαλύτερο).
-Αν ο τερματοφύλακας προσπαθεί να «διώξει» ( απελευθερώνει το παιχνίδι ) από ένα ελεύθερο ή από ένα λάκτισμα από έναν συμπαίκτη και το διώξιμο αποτυγχάνει, ο τερματοφύλακας μπορεί να κρατήσει την μπάλα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ