Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις… αλλά πέντε ολόκληρες NAVTEX εξέδωσαν οι Τούρκοι για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε θαλάσσιες περιοχές νότια του Καστελόριζου μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ!

Με τη «βροχή» από τις τουρκικές NAVTEX, η ισχύς των οποίων ξεκινά από σήμερα 19 Αυγούστου και διαρκεί ως την Παρασκευή 23 Αυγούστου, η Αγκυρα ουσιαστικά «αποκόπτει» την Κύπρο για ένα 48ωρο!

Συγκεκριμένα: Με τη NAVTEX 0902/19 δεσμεύεται μεγάλη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου και νοτιοανατολικά του συμπλέγματος του Καστελόριζου για «ναυτική εκπαίδευση» στις 21 και 22 τις Αυγούστου.

Με τη NAVTEX 0901/19 δεσμεύεται περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 20 Αυγούστου.

Με τη NAVTEX 0900/19 δεσμεύεται περιοχή δυτικά της Πάφου για άσκηση στις 19 Αυγούστου, ενώ με τη NAVTEX 0899/19 δεσμεύεται περιοχή βορειοδυτικά του Ακάμα για ασκήσεις στις 22-23 Αυγούστου.

Για την 20ή Αυγούστου έχει δεσμευτεί περιοχή για ασκήσεις δυτικά των προηγούμενων δεσμεύσεων και κοντά στο όριο των υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Κύπρου με τη NAVTEX 0898/19.

Σημειώνεται δε ότι με τις παλιότερες NAVTEX 0877/19 και 0878/19 δεσμεύεται για ασκήσεις περιοχή νότια της Λεμεσού για το διάστημα 19, 22, 25, 27 και 29 Αυγούστου.

Οπως προκύπτει από τις NAVTEX που εκδόθηκαν την Παρασκευή, η Τουρκία ουσιαστικά επιλέγει να δεσμεύσει για ασκήσεις περιοχές που είτε αφορούν σημεία της κυπριακής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί είτε περιοχές για τις οποίες ήδη η Κύπρος έχει εκδώσει άδειες σε ξένες εταιρίες για έρευνες.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου ουσιαστικά θέτει τις δύο χώρες σε κλοιό τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων αυτή την εβδομάδα.

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις της Αγκυρας.

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα βρίσκεται σε επιφυλακή και περιμένει να δει την εκδήλωση των τουρκικών προθέσεων και αν επιβεβαιωθούν ή όχι οι πληροφορίες που υπήρχαν για αποστολή του δεύτερου τουρκικού ερευνητικού σκάφους «MTA Oruc Reis» σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου για έρευνες.

Σε περίπτωση που η Τουρκία κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, θα προκληθεί πολύ πιο σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και αν αυτό το σενάριο δεν προχωρήσει άμεσα η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να προχωρήσει σταθερά στον σχεδιασμό της, που είναι η επιβολή τετελεσμένων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι κινήσεις της Τουρκίας σε αυτό το πεδίο στοχεύουν στους υδρογονάνθρακες.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίζ Ντονμέζ ανάρτησε φωτογραφίες από τα τουρκικά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ» καθώς και από το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» και δήλωσε προκλητικότατα: «η ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα της Τουρκίας. Ημασταν εδώ χθες, είμαστε εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ αύριο».

πηγή dimokratianews.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ