Τοπικές Ειδήσεις

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Δωδεκανήσων μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στις διεθνείς αγορές»

Τα νησιά μας είναι συστατικό στοιχείο της ιστορίας και του πολιτισμού μας, από την αρχαιότητα έως σήμερα, αλλά και κινητήρια δύναμη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, δηλαδή του τουρισμού, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην εθνική μας οικονομία.

Γράφει η Ευρωβουλευτής κ. Αννα Μισελ Ασημακοπούλου
Ειδικότερα, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατέχουν εξέχουσα θέση στη σκέψη και στις καρδιές μας. Η γεωγραφική τους θέση τα καθιστά θεματοφύλακες της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας, καθώς εκτός από σύνορα της χώρας μας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Είναι αλήθεια ότι δοκιμάστηκαν πολύ στο παρελθόν από λανθασμένες πολιτικές που ασκήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, κυρίως στο μεταναστευτικό, αλλά και σε ζητήματα νησιωτικότητας. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν θέσει τα νησιά αυτά σε προτεραιότητα, για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη, σε όλα τα επίπεδα.
Έτσι, ακόμη και τα πιο μικρά νησιά πρόκειται να διαδραματίσουν έναν σπουδαίο και αναβαθμισμένο ρόλο, όπως για παράδειγμα στην ενεργειακή και πράσινη μετάβαση, με την Αστυπάλαια να είναι το πρώτο “έξυπνο και βιώσιμο” νησί της Μεσογείου, ενώ η Χάλκη και η Τήλος έχουν αναπτύξει ήδη παρόμοιες δράσεις.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη περιοχή το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο στόχαστρο της ακραίας και ανιστόρητης προκλητικής ρητορικής του Τούρκου Προέδρου, η οποία, μέσω του ευφάνταστου θεωρήματος της αποστρατιωτικοποίησης, αμφισβητεί ακόμη και την κυριαρχία της Ελλάδας στο έδαφός τους, ενώ, με την ανοχή του, πολιτικοί του συνεργάτες παρουσιάζουν χάρτες που εντάσσουν τα νησιά μας αυτά, μαζί με την Κρήτη, στην τουρκική επικράτεια. Στο σύνολό τους οι παράλογες αξιώσεις της τουρκικής ηγεσίας αντιμετωπίζονται από την Ελλάδα με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, έχοντας με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και τους συμμάχους της. Τα νησιά μας είναι ισχυροί, θωρακισμένοι και απροσπέλαστοι πύργοι απέναντι στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, ενισχύοντας το αίσθημα υπερηφάνειας όλων των Ελλήνων.
Ολόκληρη η περιοχή είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή για την πλούσια ιστορία, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, την αυθεντικότητά της και τους κατοίκους της. Είναι καταχωρημένη στην παγκόσμια συνείδηση για την ιστορική της αξία, όπως η Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα, η Κως, το νησί του Ιπποκράτη, κ.ά.
Η τοπική τους παράδοση είναι συνδεδεμένη με τα εξαιρετικής ποιότητας αγρο-διατροφικά τους προϊόντα, με ορισμένα από αυτά να είναι ξακουστά από την αρχαιότητα, κερδίζοντας τους επισκέπτες, αλλά και τους εγχώριους και ξένους καταναλωτές.
Το φίνο κρασί, το παρθένο ελαιόλαδο, το ούζο, η σαρδέλα, το μέλι, η μαστίχα, τα τυροκομικά από τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Ρόδο, ήδη ταξιδεύουν σε αγορές του εξωτερικού και διακρίνονται. Κουλούρες από την Κάρπαθο, κολιός από τη Λέρο και πολλά άλλα είδη εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, που παράγονται από τοπικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), αξίζουν να κατακτήσουν τις αγορές του εξωτερικού.
Ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έχω αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσω τον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά τις ΜμΕ, δηλαδή τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, σχετικά με τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την «Access2Markets». Η γνωστοποίηση του συγκεκριμένου εργαλείου, σε όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν το εξαγωγικό προφίλ της επιχείρησής τους, αποτελεί βασικό σκοπό της φετινής μου περιοδείας στη Ρόδο, το Καστελλόριζο, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, κατά το επόμενο διάστημα.
Με τη συνδρομή των τοπικών Επιμελητηρίων και σχετικών ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν, θα παρουσιάσω τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας, η οποία «ανοίγει» νέους εμπορικούς δρόμους, δίνοντας, εύκολα και άμεσα, τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να ανακαλύψουν νέες αγορές για την προώθηση των προϊόντων τους, να μάθουν για τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. και το καθεστώς δασμών, ώστε να επιλέξουν τις πιο κατάλληλες νέες αγορές.
Ήρθε η ώρα η εξωστρέφεια των ελληνικών ΜμΕ και ειδικά των νησιών μας, στα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο, όπου χτυπά ακόμη πιο δυνατά η ελληνική καρδιά, να κερδίσει τις ξένες αγορές, μέσω των εργαλείων της Ε.Ε., και αυτό γίνεται εφικτό μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «Access2Markets». Τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά τους προϊόντα θα πρέπει να κατέχουν στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη μία από τις πιο εξέχουσες θέσεις, κυρίως επειδή το αξίζουν, καθώς συνδυάζουν ελληνικό μεράκι, ποιότητα, παράδοση και ιστορία.
*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος και δικηγόρος. Σπούδασε Οικονομικά και Νομικά, με εξειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο, στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Εργάστηκε, επί σειρά ετών, ως δικηγόρος, στις ΗΠΑ, ως εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως διευθυντικό στέλεχος εταιρείας συμβούλων, στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων το 2012. Εκλέχτηκε εκ νέου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2015, ως βουλευτής Β’ Αθηνών. Διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Δημοσιονομικής πολιτικής, τομεάρχης Ανάπτυξης και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2019 είναι ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου. Είναι, επίσης, εκπρόσωπος τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου