Τοπικές Ειδήσεις

Απορρίφθηκε αίτημα για την άρση κατασχέσεων σε ξενοδοχειακή εταιρεία της Ρόδου

Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων απορρίφθηκε το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής που υπέβαλε ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία που εδρεύει στη Ρόδο για την άρση κατασχέσεων εις βάρος της μετά την υποβολή αιτήσεώς της ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου για την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου απέρριψε το αίτημα λαμβανομένου υπόψιν του χρόνου επιβολής των ένδικων κατασχέσεων των οποίων επιδιώκεται η άρση πριν την επίτευξη της από 28 Ιουνίου 2022 συμφωνίας εξυγίανσης και της μη επίκλησης και προσκόμισης εκ μέρους των αιτούντων του συνόλου των τηρούμενων από την εταιρεία τραπεζικών λογαριασμών.
Το δικαστήριο έκρινε πως δεν πιθανολογήθηκε ότι δια της επιβολής των ένδικων μέσων κατασχέσεως στους τραπεζικούς λογαριασμούς της άγεται σε αδυναμία λειτουργίας ώστε με τυχόν αποδοχή του αιτούμενου ασφαλιστικού μέτρου να επιτευχθεί η ύπαρξη βιώσιμης επιχείρησης.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η εταιρεία δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο και έχει στην αποκλειστική κυριότητά της μία ξενοδοχειακή μονάδα η οποία βρίσκεται στην Κω.
Το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το έτος 2019, λειτουργεί εποχιακά και είναι 4 αστέρων. Το ξενοδοχείο μισθώνεται από την εταιρεία (ως εκμισθώτρια) σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία.
Επιπλέον, δυνάμει ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης, η εταιρεία (ως μισθώτρια) μισθώνει από την εκμισθώτρια εταιρεία μια ξενοδοχειακή μονάδα που βρίσκεται στη Ρόδο.
Το εν λόγω ξενοδοχείο λειτουργεί όλο τον χρόνο, είναι 2 αστέρων και περιλαμβάνει 62 δωμάτια συνολικής δυναμικότητας 122 κλινών, διαθέτει δε πισίνα, χώρο υποδοχής- πρωινού και μπαρ.
Οι υφιστάμενες υποχρεώσεις της Εταιρείας ανέρχονται συνολικά σε €5.564.257 εκ των οποίων €2.868.116 δεν θίγονται από την προτεινόμενη εξυγίανση.
Εκ των υπολοίπων, ήτοι €2.696.141, το σημαντικότερο κομμάτι των οφειλών αφορά σε οφειλές προς την intrum (€1.012.683), προς προμηθευτές (€944.751) και προς κρατικούς φορείς (€738.707).
Αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, αυτά αποτελούνται κυρίως από τις ιδιόκτητες εκτάσεις με το επί αυτών ξενοδοχειακό συγκρότημα, αγοραίας αξίας €11 εκ. καθώς και από λοιπό εξοπλισμό, αποτελούμενο κυρίως από έπιπλα και μεταφορικά μέσα αγοραίας αξίας €69 χιλ.
Η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με την επαπειλούμενη αδυναμία εκπληρώσεως των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της.
Οπως τονίζει αρχικά εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, των γενικότερων μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της ελληνικής οικονομίας για τη διαχείριση και ελάφρυνση του χρέους, της περικοπής εισοδημάτων, της υπέρμετρης φορολόγησης, και προσφάτως, της πανδημίας Covid-19 η οποία έπληξε ανεπανόρθωτα τον τουριστικό κλάδο, καθηλώνοντας μαζικά τις πτήσεις των τουριστών για περισσότερο από 18 μήνες.
Ειδικά για την εταιρεία και το ξενοδοχείο στην Κω οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 ήταν εξαιρετικά επώδυνες, καθώς το ξέσπασμα της πανδημίας συνέπεσε ακριβώς με την πρώτη τουριστική σεζόν που θα λειτουργούσε.
Βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο επιλογές, ήτοι την υπαγωγή της σε πτώχευση (διαδικασία βίαιης ρευστοποίησης ως έσχατο σενάριο) ή την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης μέσω επικύρωσης της Συμφωνίας Εξυγίανσης (βέλτιστο σενάριο).
Υπό το σενάριο της πτώχευσης, οι θιγόμενοι πιστωτές της εταιρείας εκτιμάται ότι θα ικανοποιηθούν με μέσο βαθμό της τάξης του 82,7% ή €2,2 εκ.
Στον αντίποδα, το σενάριο της αναδιάρθρωσης που προτείνει, θα διασφαλίσει την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς θιγόμενους πιστωτές σε μέσο βαθμό της τάξης του 90,4% ή €2,4 εκ ενώ υπό το σενάριο της πτώχευσης η αντίστοιχη αποπληρωμή υποχρεώσεων εκτιμάται σε μέσο βαθμό 82,7% ή €2,2 εκ.
Υποστηρίζει παραπέρα ότι το επιχειρηματικό σχέδιο εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της καθώς εμφανίζει λειτουργικά κέρδη (θετικά ΚΠΦΤΑ) από το πρώτο μετά την εξυγίανση έτος.
Η εταιρεία προσήλθε σε διαπραγματεύσεις με τη συμβαλλόμενη πιστώτρια «INTRUΜ» ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων και αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών, ήταν η σύναψη της από 28.06.2022 συμφωνίας εξυγίανσης.
Το σύνολο των απαιτήσεων με ειδικό προνόμιο της συμβαλλόμενης πιστώτριας ανέρχεται στο ποσό των € 1.012.683 και ως εκ τούτου εκπροσωπεί το 100% των με ειδικό προνόμιο απαιτήσεων θιγόμενων πιστωτών κατά της εταιρείας και το 37,6% επί του συνόλου των θιγόμενων απαιτήσεων.
Τονίζει παραπέρα ότι συναινούν στην υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης η συμβαλλόμενη πιστώτρια, η οποία εκπροσωπεί ποσοστό 100% επί των ενέγγυων πιστωτών της, καθώς και ποσοστό 37,6% επί του συνόλου των θιγόμενων απαιτήσεων έναντι της και κατά τεκμήριο το Ελληνικό Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι εκπροσωπούν από κοινού ποσοστό 27,4% επί του συνόλου των θιγόμενων απαιτήσεων έναντι της, όπερ και σημαίνει ότι οι συναινούντες πιστωτές εκπροσωπούν από κοινού ποσοστό άνω του 60% του συνόλου των απαιτήσεων κατά της εταιρείας, και συγκεκριμένα 65% και ποσοστό άνω του 50% των απαιτήσεων με ειδικό προνόμιο.
Υποστηρίζει παραπέρα ότι οι μη συναινούντες θιγόμενοι πιστωτές τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε σχέση με κάθε πιστωτή του οποίου η απαίτηση έχει ελάσσονα εξοφλητική προτεραιότητα, όπου αυτό προκύπτει βάσει της κατάταξής τους στην πτωχευτική εκκαθάριση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου