Οριακή είναι η κατάσταση στο νησί της Ρόδου όσον αφορά στην επάρκεια νερού, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, με τον Αύγουστο να αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό για το αν και κατά πόσο τελικά τα όποια αποθέματα νερού θα καλύψουν τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών.
Τα προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους δοκιμάζοντας τις αντοχές των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών αλλά τον Αύγουστο θα γίνει το μεγάλο crash test για την ΔΕΥΑΡ, που έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που ανακύπτουν, σχεδόν καθημερινά, με τον Αρχάγγελο, τα Κολύμπια, τη Λίνδο και την Νότια Ρόδο να αποτελούν τις πλέον προβληματικές περιοχές, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.
Ερωτηθείς ο αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ κ. Αγαπητός Πάλλας για την κατάσταση ως προς την επάρκεια του νερού, εμφανίστηκε αρκετά φειδωλός, χαρακτηρίζοντάς την «κρίσιμη» , με έμφαση στις τουριστικές περιοχές και χωρίς να μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη για τον Αύγουστο, που η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Αναφερόμενος στην Λίνδο, όπου το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως έντονο ο κ. Αγ. Πάλλας, ξεκαθάρισε ότι όπως προκύπτει, γίνεται αλόγιστη χρήση του νερού γι αυτό και δεν επαρκεί το νερό. «Όταν το βράδυ η δεξαμενή δεν γεμίζει, εύλογα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι εκείνες τις ώρες κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία για να γεμίσουν τις πισίνες τους, να ποτίσουν το γκαζόν τους ή να κάνουν εργασίες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού. Με αυτή τη λογική, και λυπάμαι που το λέω, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Ηδη το νερό έχει γίνει θάλασσα, αν συνεχιστεί η υπερκατανάλωση τότε μόνο θάλασσα θα τρέχει από τη βρύση. Πρέπει ορισμένοι να αντιληφθούν ότι απαιτείται σχετική οικονομία, δεν μπορεί η ΔΕΥΑΡ να “παράξει” νερό για να γεμίσει τις δεξαμενές. Είναι συγκεκριμένες οι ποσότητες που έχουμε στη διάθεσή μας. Με 330 κυβικά νερού την ώρα στη Λίνδο και 200 περίπου στα Λοθιάρικα, υπό φυσιολογικές συνθήκες, το νερό θα επαρκούσε», λέει ο κ. Αγαπητός Πάλλας. Ως προς τον Αρχάγγελο, όπου κι εκεί το πρόβλημα είναι έντονο, παρά το γεγονός ότι μετά τη λειτουργία της νέας γεώτρησης, γέμισε η δεξαμενή και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εντούτοις, παρουσιάζονται συνεχώς βλάβες στους σωλήνες ύδρευσης, καθώς φαίνεται να μην αντέχουν την πίεση του νερού. Εκεί λοιπόν φέτος, παρουσιάζεται το παράδοξο να έχει αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, αλλά να παρουσιάζονται βλάβες στο δίκτυο, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ», στην περιοχή του Αρχαγγέλου το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί οριστικά, όταν η υδροδότηση των Στεγνών αποκοπεί από το δίκτυο του χωριού και συνδεθεί με το Φράγμα. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και εκτός απροόπτου, μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί.
Στην δυτική πλευρά του νησιού είναι καλύτερα τα πράγματα, με εξαίρεση το Μανδρικό και την Κάμειρο Σκάλα, όπου έχει στερέψει μία γεώτρηση ωστόσο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την εξόρυξη νέας. Οι υπόλοιπες περιοχές, υδροδοτούνται μεν, στο όριο δε.
Στις προβληματικές περιοχές εντάσσονται και τα Κολύμπια όπου τις ώρες αιχμής και κυρίως το απόγευμα, η πίεση του νερού πέφτει δραματικά και το νερό φτάνει στις βρύσες με το σταγονόμετρο.
Στη Νότια Ρόδο, όπου κι εκεί η τουριστική κίνηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα τελευταία χρόνια, η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή προς το παρόν, καθώς δίνεται πραγματική μάχη από την ΔΕΥΑΡ για την επάρκεια του νερού, με το βλέμμα στραμμένο ωστόσο στις απαιτήσεις του Αυγούστου.
Υπάρχουν ωστόσο και ευχάριστα νέα από το μέτωπο της λειψυδρίας. Σύμφωνα με τον κ. Αγαπητό Πάλλα, στην Ιαλυσό έχουν επιλυθεί τα προβλήματα και η υδροδότηση έχει αποκατασταθεί πλήρως, στον Δήμο Πεταλούδων, με εξαίρεση μερικά προβλήματα στη Δαματριά, έχουν επίσης αντιμετωπιστεί τα προβλήματα, στις δημοτικές κοινότητες Φανών και Σορωνής τα προβλήματα έχουν περιοριστεί σημαντικά και η κατάσταση έχει βελτιωθεί, σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Απομένει πάντως να φανεί το μεγάλο crash test του Αυγούστου κι αν το νησί θα καταφέρει φέτος να βγει… αλώβητο από την μεγάλη δοκιμασία της έλλειψης νερού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ