Τοπικές Ειδήσεις

Απαλλαγή των κατηγορούμενων για την οικονομική διαχείριση της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ

Με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου έγινε δεκτή η απαλλακτική εισήγηση του Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, για 10 πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ, που κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση σε βάρος νομικού προσώπου του άρθρου 263Α και δη σε βάρος ανώνυμων δημοτικών επιχειρήσεων κατ΄εξακολούθηση και για ποσό άνω των 150.000 ευρώ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και για κακουργηματική απιστία.
Το Δικαστικό Συμβούλιο απεφάνθη να μην γίνει κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων κ.κ. Αθανασίου Χατζηαθανασίου του Γεωργίου, Ιωάννη Κλαδάκη του Σπύρου, Θεοδοσίου Μπακακούμα του Εμμανουήλ, Μιχαήλ Κορδίνα του Ευγενίου, Ανδρονίκου Ψύλλα του Σταματίου, Νικολάου Παπανικόλα του Βασιλείου, Μιχαήλ Δράκου του Ελευθερίου, Ευαγγέλου Καραβόλια του Νικολάου, Τσαμπίκου Τριομμάτη του Θεολόγου και Γεωργίου Χατζημανώλη του Βασιλείου, για την πράξη της απιστίας στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με αντικείμενο αξίας άνω των 120.000 ευρώ, αλλά και των 150.000 ευρώ με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου ιδρυθέντος από Ο.Τ.Α και ήδη της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία άνω των 120.000 ευρώ που φέρεται να τελέστηκε στην Κρεμαστή, με περισσότερες πράξεις εντός του χρονικού διαστήματος 2006-2010.
Αποφάσισε ακόμη να παύσει οριστικά, ελλείψει νομότυπης έγκλησης (ή δήλωσης συνέχισης κατ’αρθ.464ΝΠΚ), η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος των ίδιων, για την πράξη της υπεξαίρεσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση αντικειμένου συνολικής αξίας άνω των 120.000 ευρώ που φέρεται να τελέστηκε στην Κρεμαστή Ρόδου, με περισσότερες πράξεις εντός του χρονικού διαστήματος 2006-2010.
Επιπλέον έπαυσε η ισχύς της υπ’αρ.1/2019 Διάταξης Επιβολής Περιοριστικών Όρων του κ. Ειδικού Ανακριτή ν.4022/11 και ήρθη ο επιβληθείς στον κ. Μιχαήλ Κορδίνα του Ευγενίου περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και καταργήθηκε το εκδοθέν σε βάρος του κατηγορουμένου κ. Νικολάου Παπανικόλα του Βασιλείου υπ’αρ.1/2019 Ένταλμα Σύλληψης του κ.Ειδικού Ανακριτή ν.4022/11.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας κρίθηκε, μεταξύ άλλλων, ότι η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ μεταβλήθηκε πολλές φορές μεταξύ των ετών 2003 και 2010, με κοινό παρονομαστή της οικονομικής διαχείρισης εκ μέρους όλων σχεδόν των Διοικήσεων την πρόκληση σημαντικής οικονομικής ζημίας και λογιστικών ελλειμμάτων (με εξαίρεση την κερδοφόρα χρήση του 2006), ως αποτέλεσμα της λογιστικής αταξίας και της εκτεταμμένης κακοδιαχείρισης της εταιρικής περιουσίας, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η μη δημοσίευση ισολογισμών για πλείονες εταιρικές χρήσεις, η υπέρογκη μισθοδοσία της διοίκησης και των υπαλλήλων της εταιρείας και η εγγραφή στο παθητικό της εταιρείας εικονικών πληρωμών αξιογράφων προς τρίτους, με συνέπεια την μείωση των ταμειακών αποθεμάτων της εταιρείας.
Τη διαχείριση και εκπροσώπηση της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ με ταυτόχρονη πρόσβαση στους τραπεζικούς της λογαριασμούς είχαν οι εκάστοτε Διευθύνοντες Σύμβουλοι, μόνοι τους και από κοινού με τους Προέδρους του Δ.Σ.
Υπήρξε ελάττωση της περιουσίας της «ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ», κατά το συνολικό ποσό του 1.187.319,73 ευρώ.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Στ. Κιουρτζής, Βασίλης Καταβενάκης, Φ. Κωστόπουλος, Δήμος Μουτάφης, Ν. Γιαννάς και Νικηφόρος Παπανικόλας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου