Αποφασισμένα είναι τα μέλη του συλλόγου εργαζομένων αεροναυτιλίας στον κρατικό αερολιμένα της Ρόδου να προβούν σε στάσεις εργασίας εάν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα καθαριότητας του πύργου ελέγχου.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, εδώ και ένα χρόνο – από την παράδοση της διαχείρισης των αεροδρομίων στην Fraport – έχουν εγκαταλειφθεί οι εγκαταστάσεις του Πύργου Ελέγχου. Υπάρχει παντελής έλλειψη καθαριότητας, ενώ η Διοίκηση της ΥΠΑ δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις. Το υγειονομείο που πραγματοποίησε αυτοψία διαπίστωσε επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν στο προσωπικό, από μολυσματικές ασθένειες, τρωκτικά και έντομα, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα στη γενικότερη λειτουργία του Πύργου Ελέγχου στο αεροδρόμιο «Διαγόρας».
Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στην Αεροναυτιλία (Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί Ασφαλείας της Εναέριας Κυκλοφορίας και Τηλεπικοινωνιακοί υπάλληλοι) θα προβούν σε στάση εργασίας το Σάββατο 30.6.2018 (ώρα 01:00 – 05:00), την Πέμπτη 5.7.2018 (ώρα 09:00 – 13:00), την Τετάρτη 11.7.2018 (ώρα 12:00 – 16:00) και την Κυριακή 15.7.2018 (ώρα12:00 – 16:00).
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου, κ. Αντώνη Ελευθεριάδη στη «Δημοκρατική», οι κινητοποιήσεις δεν αποσκοπούν σε καμία περίπτωση στην πρόκληση προβλημάτων στην εξυπηρέτηση του επιβατηγού κοινού εν μέσω της τουριστικής σεζόν. Είναι απλά ένας ύστατος τρόπος άσκησης πίεσης ώστε να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί. Διαφορετικά οι συνέπειες μπορεί να είναι πολλές και σοβαρές.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν πήραμε ποτέ μία ξεκάθαρη απάντηση, που οφείλεται η έλλειψη καθαριότητας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καθαριστούν άμεσα οι χώροι του τομέα αεροναυτιλίας για να εργαζόμαστε κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος ευθύνεται και ποιος όχι. Σίγουρα δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται σε ένα επικίνδυνο για την υγεία τους περιβάλλον. Δεν παρακαλούμε, αλλά απαιτούμε μία λύση», είπε ο κ. Ελεθεριάδης, ο οποίος σημείωσε ότι και τα μηχανήματα κινδυνεύουν να πάθουν βλάβες λόγω της έλλειψης καθαριότητας. Αν συμβεί αυτό, τότε θα κινδυνεύσει η ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου.
«Η αεροναυτιλία είναι ο πιο νευραλγικός κλάδος ενός αεροδρομίου. Τα μηχανήματα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την άσκηση των καθηκόντων μας είναι πνιγμένα από σκόνη και ελλοχεύουν πάντα κίνδυνοι για την πρόκληση βλαβών. Αν χαλάσουν τα μηχανήματα δεν θα μπορεί να λειτουργεί το αεροδρόμιο, είναι πολύ απλό… Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι έχουν να κάνουν με επαγγελματίες που φροντίζουν να προσγειώνουν και να απογειώνουν τα αεροσκάφη με ασφάλεια… Δεν αρκούν οι υποσχέσεις και σίγουρα όχι οι απειλές. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά μας. Ας μας αφήσουν να την κάνουμε, να στηρίξουμε το τουριστικό προϊόν και να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο τον πήχη του τουρισμού της Ρόδου. Δεν έχουμε σε καμία περίπτωση σκοπό να προκαλέσουμε πρόβλημα με τις στάσεις εργασίας. Είμαστε όμως αναγκασμένοι να προβούμε σε κινητοποιήσεις καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», είπε ο κ. Ελευθεριάδης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Εισαγγελέας Ρόδου έχει ενημερωθεί από το υγειονομείο για την κατάσταση της υγιεινής στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου «Διαγόρας» και έχει λάβει τις αναφορές των εργαζόμενων στον τομέα αεροναυτιλίας.
Την ευθύνη για τη συντήρηση των χώρων αεροναυτιλίας φαίνεται να έχει η ΥΠΑ ενώ οι εργαζόμενοι αντικρούουν τις ανακοινώσεις της Fraport που διαχειρίζεται το «Διαγόρας» μαζί με άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια, ότι καθαρίζει τον πύργο ελέγχου δωρεάν μέχρι να βρεθεί λύση από την ΥΠΑ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ