Τοπικές Ειδήσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των διπλωματούχων ξεναγών

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες, στην πλατεία Δημαρχείου Ρόδου, τα μέλη του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που δεν περιλαμβάνουν τον δικό τους κλάδο.
Το παρών έδωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ. Σωτήρης Δρακιού, ενώ παρέστη και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του στους ξεναγούς.
Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου (και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών κ. Νίκος Ξυλουράς), αναφέρθηκε στα αιτήματα του κλάδου επισημαίνοντας πως μπορεί η τουριστική σεζόν να άνοιξε, όμως οι συνάδελφοί του, θα ξεκινήσουν να εργάζονται – καλώς εχόντων των πραγμάτων- μετά τις 15 Ιουνίου:
«Η κινητοποίηση γίνεται στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας μας, επειδή οι ξεναγοί δεν ενισχύθηκαν οικονομικά, όπως θα έπρεπε, από την Πολιτεία μέσα στο 2020. Έτσι, διεκδικούμε αναδρομικά, ενίσχυση – αποζημίωση ειδικού σκοπού έξι μηνών για το 2020 (για τους μήνες αυτούς που έμειναν κενοί). Κατά έναν… ανεξήγητο τρόπο, λάβαμε για το 2020, τον μισό Μάρτιο και Απρίλιο, δεν λάβαμε τίποτε από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο, ενώ μας έδωσαν μια αποζημίωση ειδικού σκοπού για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, μας ‘ξέχασαν’ ενώ μας πλήρωσαν για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Το υπουργείο Εργασίας, μας ενημέρωσε ότι θα ανακοινωθεί κάποια ενίσχυση και θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον κλάδο μας, μέχρι να επανέλθουμε στην εργασία μας. Επειδή και ο Μάιος έχει σχεδόν χαθεί, χωρίς να εργαζόμαστε, ζητάμε η αποζημίωση ειδικού σκοπού να επεκταθεί για τον Μάρτιο, Απρίλιο μέχρι και τον Μάιο του 2021. Να υπενθυμίσουμε ότι από τις ευρωπαϊκές χώρες, μόνον στην Ελλάδα οι ξεναγοί ενισχύθηκαν με τόσο χαμηλά ποσά. Σε άλλες χώρες έλαβαν από 7.000 έως 17.000 ευρώ ενίσχυση. Εμείς στην Ελλάδα, λάβαμε μόνον 1.868 ευρώ και δεν μπήκαμε σε καμία άλλη διευκόλυνση (δάνεια, ενοίκια, κ.λπ.) καθώς έχουμε πολλούς εργοδότες! Είμαστε μισθωτοί και όχι ελεύθεροι επαγγελματίες».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών απέστειλε ήδη επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και προς τους υπουργούς Υγείας, Τουρισμού και στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, με την οποία ζητά να εναρμονιστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον Τουρισμό.
Όπως είπε ο κ. Ξυλουράς, αυτό γίνεται για τον εξής λόγο:
«Αυτή την στιγμή, σε ένα τουριστικό πούλμαν με κάλυψη 85% μπαίνουν 40 – 42 άτομα, ενώ σε έναν ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο, μπορούν να μπουν μόνον 15 άτομα και σε ένα μουσείο (κλειστό χώρο) μόνον 8 άτομα! Αυτό σημαίνει πως είναι οικονομικά ασύμφορη η διοργάνωση εκδρομών, καθώς δεν θα έχουν κέρδος αλλά ζημία οι τουριστικοί πράκτορες και έτσι οι ξεναγοί, καταδικάζονται στην ανεργία. Θα πρέπει να λογικευτούμε όλοι. Δεν είναι δυνατό π.χ. σε ανοιχτούς χώρους, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας με μάσκες, αποστάσεις κ.λπ. να επιτρέπονται τόσο λίγα άτομα. Είχαμε θέσει τα ζητήματα στον υπουργό Τουρισμού κ. Χ.Θεοχάρη και του έχουμε παραδώσει τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα της σεζόν και πώς διαφαίνεται ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση με τους ξεναγούς (περιλαμβανομένων και των κρουαζιερόπλοιων) ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου υπογράμμισε τα εξής: «Εμάς, μας βλάπτει αυτό που γίνεται. Μπορεί να γίνονται εκδρομές όταν έρχονται τα κρουαζιερόπλοια, αλλά εξαρτάται από τα μέτρα που επιβάλλει η κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Ωστόσο, η κάθε εταιρεία δεν θα μπορέσει να επιδοτεί για μεγάλο διάστημα τις εκδρομές. Θα πρέπει να αλλάξουν τα πρωτόκολλα. Ελπίζουμε να βελτιωθεί η κατάσταση. Εκτιμούμε πως όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θα αλλάζουν και τα πρωτόκολλα για να μπορέσει να υπάρξει και όφελος για την τοπική αγορά. Ουσιαστική κίνηση θα υπάρχει μετά τις 15 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής, είναι ζήτημα αν εργάζεται ο καθένας από εμάς μία φορά την εβδομάδα».
Σημειώνεται πως το Σωματείο αριθμεί πάνω από 80 μέλη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΡ
Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος ξεκαθάρισε ότι το ΕΚΡ στηρίζει τα αιτήματα των ξεναγών από την πρώτη στιγμή:
«Ο κλάδος αυτός, ήταν στην αφάνεια. Με 1.800 περίπου ευρώ που έλαβαν δεν μπορεί να ζήσει κανένας για έναν ολόκληρο χρόνο, πόσω μάλλον ολόκληρες οικογένειες. Από την πρώτη στιγμή το ΕΚΡ σε συνεννόηση με το Σωματείο των Ξεναγών, ξεκινήσαμε τις προσπάθειες για την ένταξή στους στις οικονομικές ενισχύσεις της κυβέρνησης. Δυστυχώς όμως, κυριαρχεί αβεβαιότητα και δεν στηρίχθηκαν όσο έπρεπε. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους. Δεν μπορεί να πηγαίνουν όλες οι ενισχύσεις σε συγκεκριμένους κλάδους και στους εργοδότες ενώ υπάρχουν κλάδοι που παραμένουν ακάλυπτοι».
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση, ενώ άνοιξε ήδη η σεζόν, ο κ. Εγγλέζος δήλωσε πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αμειβόμενοι οδηγοί ταξί καθώς και οι εργαζόμενοι στα ΚΑΕ & αεροδρόμιο λόγω του ό,τι είχαν συμπληρώσει πάνω από 40 ημέρες επιδότηση στην ανεργία. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί εργαζόμενοι που παραμένουν αδικημένοι.
»Όσον αφορά στις επαναπροσλήψεις στα ξενοδοχεία, δυστυχώς δεν προχωρούν. Τα ξενοδοχεία ανοίγουν με 3 ή 4 άτομα. Έχουμε αρκετές απολύσεις (πάνω από 300 άτομα μέχρι τώρα) που ειδοποιούνται ότι δεν θα τους πάρουν στην εργασία τους. Δυστυχώς, παίζονται πολλά παιχνίδια σε βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλλων αυτή την περίοδο. Για όσους μπαίνουν σε αναστολή, τους φωνάζουν να εργαστούν και απλά συμπληρώνουν την αναστολή με ένα ποσόν για να καλύψουν –δήθεν- τον μισθό. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση του μέτρου των αναστολών, αλλά αυτό γίνεται μόνον από τον εργοδότη».
Αναφορικά με την εφαρμογή της Τοπικής Σύμβασης Εργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στους ξενοδόχους και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους ο κ. Εγγλέζος είπε ότι είναι σε ισχύ αλλά εάν περάσει το νέο νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση για τα εργασιακά, δεν αποκλείεται να σημειωθούν προβλήματα καθώς θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο να συνάπτει, ξεχωριστά, σύμβαση με τον εργοδότη του. «Αυτό θα καταργήσει το δικαίωμα διεκδίκησης αλλά και συνδικαλισμού», κατέληξε.
Μιλώντας, τέλος ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κ. Σωτήρης Δρακιού υπογράμμισε πως και ο δικός του κλάδος στηρίζει εμπράκτως τους ξεναγούς ενώ και οι δικοί του συνάδελφοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς ενώ άνοιξε η σεζόν, δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στην δουλειά τους: «Η σεζόν έχει ξεκινήσει δειλά δειλά και υπάρχει μια γενικευμένη αισιοδοξία. Εάν δεν υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις με τον κορωνοϊό, θα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Και μόνο που ξεκινήσαμε δύο μήνες νωρίτερα είναι ενθαρρυντικό. Εμείς και όλοι οι κλάδοι που ασχολούμαστε με τον τουρισμό, θα είμαστε εδώ να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσουμε. Ο δικός μου κλάδος θα ξεκινήσει την δουλειά όταν έχει πολλή κίνηση και δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες από τα άλλα τουριστικά λεωφορεία των πρακτόρων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου