Τοπικές Ειδήσεις

“Μπούλινγκ και παρενόχληση στο Δημοτικό σχολείο Γενναδίου”-Ανοιχτή επιστολή

Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος γονέων του Δημοτικού σχολείου Γενναδίου δέχεται καταγγελίες για επιθέσεις ανάμεσα σε μαθητές εντός του σχολείου αλλά και μέσα στο σχολικό λεωφορείο. Για αυτά έχει ενημερωθεί η διεύθυνση του σχολείου και το Συμβούλιο των διδασκόντων, οι οποίοι προσπαθούν με ότι δυνάμεις έχουν, με πρόσθετες δυσκολίες να ελαχιστοποιούνται τέτοια φαινόμενα. Και ως ένα βαθμό το έργο που προσφέρουν είναι μεγάλο. Οι δυνάμεις τους όμως αυτές προφανώς δεν αρκούν, αφού υπάρχουν παιδιά που κατ’ επανάληψη επιτίθονται σε συμμαθητές τους. Έχουμε σοβαρές καταγγελίες όπως άρπαγμα από το λαιμό, βρισιές και χτυπήματα μέσα στο σχολικό λεωφορείο, σοβαρά χτυπήματα στην κοιλιά, μέχρι και άγγιγμα στα γεννητικά όργανα! Αυτά είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν στον –υποτίθεται- προστατευμένο χώρο του σχολείου.

Είναι καιρός πια να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που διαχρονικά αφήνουν τα σχολεία να χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο. Οι αρμόδιοι των ως τώρα κυβερνήσεων που αφήνουν τα σχολεία μας χωρίς το απαραίτητο προσωπικό:

· Αναπληρωτές και αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί που αλλάζουν κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία συνέχεια στη σχολική ζωή, να ξεκινάνε κάθε χρόνο μαθητές και εκπαιδευτικοί από το μηδέν και μέχρι να καταλάβουν τι συμβαίνει και να κάνουν το σχεδιασμό τους τελειώνει η σχολική χρονιά και όλη η σκληρή δουλειά πάει στράφι

· Το ίδιο συμβαίνει με τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι, όχι μόνο δεν είναι μόνιμοι, δεν είναι καν σε καθημερινή βάση στο σχολείο, ώστε να μπορούν να αναλάβουν και να βοηθήσουν ουσιαστικά όσα παιδιά το χρειάζονται. Στα σχολεία της περιοχής υπάρχει ένας ψυχολόγος για πέντε σχολεία, μία μέρα στο καθένα. Φέτος μάλιστα ήρθε μόλις τον Φεβρουάριο και φυσικά το πιο πιθανό είναι να μην είναι καν ο ίδιος την επόμενη χρονιά.

· Σχολικά λεωφορεία χωρίς συνοδούς, με παιδιά από Α’ δημοτικού μέχρι Γ’ λυκείου, με τα μεγαλύτερα παιδιά να βρίζουν, να βάζουν τραγούδια με πρόστυχους στίχους που μιλούν για ναρκωτικά και όπλα, να σηκώνουν άλλα παιδιά από τις θέσεις τους για να κάτσουν τα ίδια, με κάποια παιδιά να χτυπάνε άλλα και πάει λέγοντας. Πριν 4 χρόνια μάλιστα, στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου έγινε καταγγελία από γονιό ότι παρενοχλούν την κόρη του μέσα στο σχολικό! Οι οδηγοί των λεωφορείων έχουν μία δουλειά κι αυτή είναι να προσέχουν το δρόμο, δεν μπορούν να βάζουν παράλληλα «σε τάξη» τους μαθητές που μεταφέρουν.

Να μας απαντήσουν το Υπουργείο Παιδείας και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, που είναι οι εκπρόσωποι του ΥΠΑΙΘ εδώ, τι μέτρα θα πάρουν ΑΜΕΣΑ ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα βίας, μπούλινγκ, παρενοχλήσεων στα σχολεία μας. Ας αφήσουν επιτέλους τις ανακοινώσεις για το «πόσο τέλεια είναι τα σχολεία μας» και πώς «ανοίγουν χωρίς προβλήματα» κάθε φορά κι ας πάρουν δημόσια θέση για τα υπαρκτά σοβαρότατα προβλήματα που οξύνονται κάθε χρόνο. Η Περιφέρεια να προσλάβει ΤΩΡΑ συνοδούς στα σχολικά λεωφορεία και να αφήσει τις δικαιολογίες για έλλειψη χρημάτων ή εμπόδια από τον νόμο.

Επιτέλους, τα παιδιά μας χρειάζονται ασφαλή σχολεία που να μορφώνουν ολόπλευρα και όχι πεδία μάχης! Ζητάμε:

· Μόνιμους εκπαιδευτικούς που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες μαθημάτων (βασικά μαθήματα, ειδικότητες, ένταξης και υποδοχής)

· Μόνιμο ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, όλες τις ημέρες της εβδομάδας

· Ένα συνοδό για κάθε σχολικό λεωφορείο που μεταφέρει τους μαθητές από και προς το Δημοτικό σχολείο Γενναδίου

Η συγκεκριμένη επιστολή έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σε περίπτωση που συνεχίσουν να αγνοούν τα σοβαρά αυτά προβλήματα χωρίς να πάρουν τα παραπάνω αναγκαία μέτρα, θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων

του Δημοτικού σχολείου Γενναδίου

Γεννάδι 19/05/2021

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου