Τοπικές Ειδήσεις

Για Ρόδο και Λέσβο ετοιμάζουν βαλίτσες και… εμβόλια υγειονομικοί από τη Βόρεια Ελλάδα

Ήδη έχουν δημιουργηθεί ομάδες που θα παραμείνουν στα νησιά για μια εβδομάδα η καθεμιά- Στο πλαίσιο της επιχείρησης “Γαλάζια Ελευθερία”

Για τα νησιά της Ρόδου και της Λέσβου ετοιμάζουν τις αποσκευές τους υγειονομικοί από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα “Γαλάζια Ελευθερία” που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με στόχο τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσοτέρων μόνιμων κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ήδη η διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας έχει αποστείλει έγγραφο στις διοικήσεις των 15 νοσοκομείων και 45 κέντρων υγείας που υπάγονται σε αυτή απευθύνοντας πρόσκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Ρόδο και και συμμετέχουν στο πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Θα δημιουργηθούν τρεις ομάδες των 14 ατόμων, δέκα νοσηλευτών και τεσσάρων γιατρών. Κάθε ομάδα θα παραμένει στο νησί για μια εβδομάδα, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, ενώ η πρώτη ομάδα θα αναχωρήσει στις 31 Μαΐου.

Όπως αναφέρει ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης το ενδιαφέρον γιατρών και νοσηλευτών είναι έντονο.

Με το σχέδιο “Γαλάζια Ελευθερία” η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επιδιώκουν τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσοτέρων μόνιμων κατοίκων των νησιών μέχρι το τέλος Ιουνίου με σκοπό να υποδεχτούν με ασφάλεια τους τουρίστες. Όπως άλλωστε ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, «η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναγέννηση και Πρόοδος» – αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων». Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα. Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Μέχρι σήμερα, οι εμβολιασμοί έχουν ολοκληρωθεί σε 40 νησιά, ενώ μέχρι τέλη της εβδομάδας θα ολοκληρωθούν σε άλλα 29, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η Κρήτη ακολουθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ηπειρωτικής Ελλάδας λόγω του μεγέθους της και του πληθυσμού του.

“Η 3η ΥΠΕ συμμετέχει στην επιχείρηση σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο και στο πλαίσιο πως η χώρα αντιμετωπίζεται ως μια υγειονομική περιφέρεια. Δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη μας με στόχο την Ελευθερία μας” υποστηρίζει στο makthes.gr ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης.

Αντίστοιχα, η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης, όπως δηλώνει η υποδιευθύντρια της Ειρήνη Χατζοπούλου, θα στείλει ομάδες υγειονομικών και γιατρών σε Ρόδο και Λέσβο.

Η αναχώρηση των πρώτων ομάδων θα γίνει στις 31 Μαΐου.

Πηγή: makthes.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου