Συνεντεύξεις

Αντώνης Καμπουράκης: «Ζητώ καθαρή εντολή, για μια Ρόδο που να λάμπει ξανά!»

Για όλους και για όλα μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» σε μια συνέντευξη «ποταμό», χωρίς περιστροφές, που θα συζητηθεί, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο» κ. Αντώνης Καμπουράκης. Ο κ. Καμπουράκης καθιστά σαφές ότι moto της παράταξης του είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος, να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες και δυνατότητες για τον τόπο μας και για τους ανθρώπους του, ενώ αναφέρεται στην καινοτόμο διαβούλευση που προηγήθηκε της συντάξεως του πλήρους, ρεαλιστικού και υλοποιήσιμου προγράμματος του δημοτικού συνδυασμού. Αφού ξεκαθαρίζει ότι οι Ροδίτες βαρέθηκαν να ακούνε μεγάλα λόγια και να βλέπουν μόνον μικρότητες στην πράξη δεσμεύεται οτι ο Δήμος Ρόδου θα  λειτουργεί προς όφελος του δημότη και όχι προς όφελος του δημάρχου, όπως δυστυχώς συνέβαινε μέχρι σήμερα. «Ο απερχόμενος δήμαρχος ηττήθηκε και στα μικρά και στα μεγάλα. Κανένα μεγάλο πρόβλημα δεν λύθηκε. Ακόμα και βασικά αγαθά όπως ο ηλεκτρισμός και το νερό, που θεωρούνται αυτονόητα, παραμένουν στο νησί μας ζητούμενα» τονίζει στην ίδια συνέντευξη ο κ. Καμπουράκης, προσθέτοντας ότι είναι εξοργιστικό η εγκατάλειψη των τεσσάρων και πλέον χρόνων να γίνεται προσπάθεια να διασκεδαστεί με έργα-μπαλώματα της τελευταίας στιγμής, «προεκλογική στάχτη» στα μάτια. «Οι Ροδίτες δεν τρώνε σανό. “Πόρτα” θα φάνε, εκείνοι που δοκιμάστηκαν κι απέτυχαν».

Aναλυτικά η συνέντευξη του επικεφαλής της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο» κ. Αντώνη Καμπουράκη

  • Μια βδομάδα μας χωρίζει πλέον από τις κάλπες. Ποια είναι τα μηνύματα που φτάνουν σε εσάς και στο επιτελείο σας;

Είναι μηνύματα αποδοχής και εμπιστοσύνης. Η ροδίτικη κοινωνία μετά από  πέντε σχεδόν χρόνια στασιμότητας και απραξίας θέλει επιτέλους να δει τα πράγματα να αλλάζουν και τη Ρόδο να γυρίζει σελίδα. Όλα όσα δεν έγιναν χθες και προχθές, και είναι πάρα πολλά αυτά, πρέπει να γίνουν σήμερα.  Να μη χαθεί άλλος χρόνος, να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες και δυνατότητες για τον τόπο μας, και για τους ανθρώπους του. Κι αυτή είναι η διαβεβαίωση που δίνω, σε κάθε Ροδίτισσα και κάθε Ροδίτη: Δεν υπάρχει ούτε λεπτό χρόνου, ούτε μισό ευρώ χρήματος για χάσιμο. Είναι η ώρα της αλλαγής!

  • Πού θα δώσετε βάρος αυτές τις τελευταίες ημέρες;

Στην επαφή με τον πολίτη, παρουσιάζοντας και εξηγώντας αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμά μας, το οποίο διαμορφώσαμε μαζί με την κοινωνία. Γνωρίζετε πως οργανώσαμε μια καινοτόμα και πρωτοποριακή διαβούλευση στο διαδίκτυο, για να ακούσουμε τη φωνή των πολιτών. Κατατέθηκαν πάνω από 18.000 προτάσεις, για μικρά και μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν το νησί μας. Σκύψαμε με προσοχή πάνω από κάθε πρόταση, πάνω από κάθε αίτημα. Επεξεργαστήκαμε όλο αυτό το υλικό και συνθέσαμε το πρόγραμμά μας, το οποίο θέλουμε να μπει σε κάθε σπίτι, σε κάθε γραφείο, σε κάθε μαγαζί, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε Ροδίτικη οικογένεια. Είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη σε όλο το νησί, για να δημιουργήσουμε νέες και καλύτερες δουλειές, για να εγγυηθούμε ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα, αλλά και αξιοπρέπεια στους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη στήριξης και ενδιαφέροντος. Αυτό το σχέδιο θέλουμε να γίνει κτήμα όλων των πολιτών της Ρόδου, γιατί μόνον όλοι μαζί μπορούμε να το κάνουμε πράξη, και να δώσουμε στο νησί μας την αίγλη και τη λάμψη που του αξίζει.

  • Από την εμπειρία της εκστρατείας σας, τι πιστεύετε πως παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων; Το πρόσωπο ή το πρόγραμμα;

Πρόσωπο και πρόγραμμα είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το πρόσωπο εγγυάται την αξιοπιστία και την εφαρμογή του προγράμματος. Οι Ροδίτες βαρέθηκαν να ακούνε μεγάλα λόγια και να βλέπουν μόνον μικρότητες στην πράξη.  Εμείς τραβάμε μια κόκκινη γραμμή, σε σχέση με το παρελθόν.  Ούτε τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, ούτε υποσχόμαστε τα πάντα στους πάντες. Μετρημένα και ρεαλιστικά, λέμε ποια είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε, από την πρώτη μέρα ανάληψης της διοίκησης του Δήμου. Σε όλους τους τομείς, από τις αστικές αναπλάσεις, μέχρι την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, και από την καθαριότητα, μέχρι την  αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού. Και σε όλο το νησί, από το κέντρο της πόλης, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του, δεν αφήνουμε κανέναν να νιώθει μόνος του. Είναι προσωπική δέσμευσή μου, ένας Δήμος που θα λειτουργεί προς όφελος του δημότη, και όχι προς όφελος του δημάρχου, όπως δυστυχώς συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αυτά τελειώνουν. Ο Δήμος Ρόδου μπαίνει σε μια νέα εποχή.

  • Σε ποια μέτωπα καταλογίζετε στην απερχόμενη δημοτική αρχή πως έχασε τη μάχη;

Ο απερχόμενος δήμαρχος ηττήθηκε και στα μικρά και στα μεγάλα. Κανένα μεγάλο πρόβλημα δεν λύθηκε. Ακόμα και βασικά αγαθά όπως ο ηλεκτρισμός και το νερό, που θεωρούνται αυτονόητα, παραμένουν στο νησί μας ζητούμενα. Η Παλιά Πόλη αφημένη κι αυτή στην τύχη της. Το οδικό δίκτυο, τα ίδια. Η οδική ασφάλεια, εξ αυτού, ακόμη τραγικότερη. Αλλά και στην καθημερινότητα, η ήττα υπήρξε συντριπτική. Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, πεζοδρόμια, πάρκα, παιδικές χαρές, σχολεία. Όλα χωρίς φροντίδα, χωρίς πρόγραμμα. Και το πιο εξοργιστικό είναι, πως αυτή η εγκατάλειψη των τεσσάρων και πλέον χρόνων, γίνεται προσπάθεια να διασκεδαστεί με έργα-μπαλώματα της τελευταίας στιγμής, «προεκλογική στάχτη» στα μάτια. Αυτή είναι ξεκάθαρη υποτίμηση της νοημοσύνης των Ροδιτών, και είναι γελασμένος τελικά αυτός που πιστεύει, πως μπορεί να κοροϊδεύει καθ’ αυτόν τον τρόπο τους πολίτες. Οι Ροδίτες δεν τρώνε σανό. “Πόρτα” θα φάνε, εκείνοι που δοκιμάστηκαν κι απέτυχαν.

  • Τελικά το γεγονός πως δεν είστε πολιτικός υπήρξε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα της υποψηφιότητάς σας;

Πράγματι, όπως έχω πει δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε σκοπεύω να γίνω. Είμαι άνθρωπος του τουρισμού, είμαι άνθρωπος της αγοράς, σκέφτομαι και πράττω με βάση την κοινή λογική. Αυτή έχει λείψει από τον τόπο μας και γι αυτό βγήκα μπροστά. Για να γίνουν τα αυτονόητα, που δεν γίνονται. Για να κάνουμε πράξη πέντε-δέκα αναγκαία, που μπορούν να αντιστρέψουν τη φθίνουσα πορεία του νησιού μας. Από κει και πέρα, ασφαλώς έχω μια σημαντική διαδρομή συμμετοχής στα κοινά, ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, και από τη θέση αυτή έχω δείξει έμπρακτα, το πώς αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα.  Είμαι περήφανος για το γεγονός πως η ένωσή μας, ήταν πρωτοπόρος στην υπογραφή κλαδικής σύμβασης με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, κι ανοίξαμε εμείς το δρόμο για την επέκτασή της στην υπόλοιπη Ελλάδα, και μάλιστα μέσα στη δίνη της κρίσης, όταν γύρω μας όλα κατέρρεαν. Και όλοι αντιστέκονταν. Όμως με τον διάλογο, τα επιχειρήματα, τη συνεργασία όλα γίνονται. Αυτό ακριβώς το πνεύμα, θέλω να φέρω και στο Δήμο Ρόδου. Να ξεκολλήσουμε από το αλαζονικό “Εγώ” που κυριαρχεί, και να πάμε στο “Εμείς”. Τίποτα μεγάλο δεν μπορεί να είναι έργο του ενός. Χρειάζεται πάντα να ενωθούν πολλά χέρια και πολλά μυαλά, για να πετύχουμε. Κι αυτό εμείς ακριβώς θα κάνουμε.

  • Προέρχεστε από μια εύπορη οικογένεια του νησιού. Άρα έχετε ακούσει κριτική, πως είστε μακριά από τα προβλήματα των απλών καθημερινών ανθρώπων. Τι σκέφτεστε όταν το ακούτε και πως απαντάτε;

Αυτό το επίπεδο κριτικής δείχνει μόνο γύμνια επιχειρημάτων, και αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο, όσων τάχα κόπτονται για τον πολιτικό πολιτισμό, και για τον δημοκρατικό διάλογο. Δεν έχουμε ανάγκη από υποκριτές. Χορτάσαμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορώ να μην πω ότι μακριά από την καθημερινότητα και τα προβλήματα, είναι όσοι κάθονται αναπαυτικά στις πολυθρόνες της εξουσίας, κι απολαμβάνουν τα προνόμια της θέσης τους, χωρίς να λογοδοτούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

  • Εμμένετε στην άποψη που έχετε διατυπώσει λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είστε διαθέσιμος για “κοκορομαχίες”;

Ασφαλώς! Έχω ξεκαθαρίσει πως το να γίνουμε θέαμα στην αρένα, δεν είναι ενημέρωση, αλλά αποπροσανατολισμός του πολίτη. Προσωπικά σέβομαι τον Πολίτη, και θέλω να πάει στην κάλπη ενημερωμένος ουσιαστικά, για να μπορέσει να κρίνει και να αποφασίσει, για το μέλλον του τόπου μας. Γι αυτό και ο πραγματικός διάλογος που κάνουμε, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι την παραμονή των εκλογών, είναι με τους Πολίτες. Με νηφαλιότητα και τεκμηρίωση, και όχι με κραυγές για τη δημιουργία εντυπώσεων, που τελικά διώχνουν και αποξενώνουν τους Πολίτες, από τα ζητήματα που αφορούν την ίδια τους τη ζωή. Γι αυτό και δεν πρόκειται να γίνω μέρος, αυτής της παραπλάνησης.

  • Ανησυχείτε για το πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα των τελευταίων ημερών; Πιστεύετε πως θα επικρατήσουν υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης;

Όλους μας βλέπει, μας ακούει και μας κρίνει ο ροδιακός λαός. Σας είπα την άποψή μου, για την ανάγκη να πάει ο πολίτης ουσιαστικά ενημερωμένος, για να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά του. Αυτή την ανάγκη, εμείς την υπηρετούμε και τη σεβόμαστε. Από κει και πέρα, όποιος θελήσει να πυροδοτήσει εντάσεις και συγκρούσεις, θα αναλάβει και τις ευθύνες του.

  • Τελικά οι δημοτικές εκλογές έχουν κομματικό πρόσημο;

Οι δημοτικές εκλογές είναι υπόθεση των τοπικών κοινωνιών, όχι των κομμάτων. Είμαι περήφανος για την ομάδα του συνδυασμού μας, και από κανέναν και καμία δεν ζήτησα πολιτικό βιογραφικό. Κριτήριο υποψηφιότητας με τον συνδυασμό μας, ήταν μόνο οι ικανότητες και η διάθεση προσφοράς. Οι λύσεις δεν έχουν χρώματα. Ο καθένας μπορεί να έχει μια κομματική προτίμηση, αλλά τώρα ο κοινός παρονομαστής όλων, είναι το νησί μας, οι μεγάλες ανάγκες του, και η πολλή δουλειά που μας περιμένει, για να σηκώσουμε τη Ρόδο μας ψηλά.

  • Αν οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο, έχετε προτίμηση για αντίπαλο;

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη μνήμη και στην κρίση των συμπολιτών μου. Στα δικά τους χέρια, βρίσκεται τώρα η τύχη του τόπου μας. Αυτό που τους ζητώ, είναι η καθαρή εντολή, για μια Ρόδο που να λάμπει ξανά!

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου