Ειδήσεις

Κικίλιας: €10,4 δισ. έσοδα από τον τουρισμό το 2021 – Πολύ καλές οι προοπτικές για τα έσοδα του 202

«Ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, που εισφέρει το 25% του ΑΕΠ της χώρας, χαρακτήρισε τον τουρισμό ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως τα τουριστικά έσοδα είναι 10,4 δισ. ευρώ για τη χώρα μας το 2021 και οι προοπτικές για το 2022 είναι πολύ καλές.

Μιλώντας στο Open, ο υπουργός Τουρισμού επανέλαβε πως η Ελλάδα θα ανοίξει τις πύλες της αρχές Μαρτίου και σημείωσε πως όλα τα δεδομένα «είναι πολύ ενθαρρυντικά και σημαντικά – και ψυχολογικά και ουσιαστικά».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Κικίλια:

Ο Τουρισμός αυξάνει το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, αντισταθμίζοντας την ακρίβεια λόγω ενεργειακής κρίσης

Δουλεύουμε για τη μέση ελληνική οικογένεια, τη μεσαία τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η φύση του Υπουργείου Τουρισμού. Είναι αναπτυξιακό, οικονομικό, επενδυτικό Υπουργείο. Έρχονται και μεγάλες επενδύσεις και έργα υποδομής που δίνουν μεγάλη δυναμική στον ελληνικό τουρισμό.

Η μέση ελληνική οικογένεια, η μικρή και μεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα περιμένουν να ενισχυθούν και να τονωθούν από την επιμήκυνση του τουριστικού προϊόντος και τη δυνατότητα να δουν όλοι να αυξάνεται το εισόδημα στις τσέπες τους. Είναι αντιστάθμισμα και στην ακρίβεια που δεν είναι φαινόμενο ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό μόνο, είναι παγκόσμιο.

Σε μια δύσκολη στιγμή μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, πιστεύω ότι το 2022 ο Τουρισμός είναι αυτός ο οποίος θα γυρίσει μέρισμα και θα στηρίξει την ελληνική οικογένεια.

Πολύ καλές οι προοπτικές για τα έσοδα του 2022

Για το 2021 είχαν προϋπολογιστεί έσοδα από τον τουρισμό 5-6 δις ευρώ. Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα έσοδα είναι 10,4 δις ευρώ για το 2021 και οι προοπτικές για το 2022 είναι πολύ καλές.

Τα χρήματα αυτά πάνε στη μέση ελληνική οικογένεια, που έχει τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, από τα δωμάτια ως το μικρό κατάλυμα και το μικρό ξενοδοχείο στα νησιά μας ή στους ορεινούς προορισμούς, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή μια εμπορική επιχείρηση στις τουριστικές περιοχές, αυτοί που μεταφέρουν τον κόσμο. Είναι μία τεράστια βιομηχανία. Είναι  η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, γιατί εισφέρει το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Είναι η λαϊκή μας οικονομία και αφορά όλους.

Για πρώτη φορά ΕΟΤ και Υπουργείο Τουρισμού κάνουν καμπάνια όλο τον χρόνο

Για πρώτη φορά, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το Υπουργείο Τουρισμού κάνουν καμπάνια όλο τον χρόνο, επί 12 μήνες.

Προμοτάραμε το χειμώνα, για πρώτη φορά στην ιστορία, την Ελλάδα για τους χειμερινούς προορισμούς. Και τώρα κάνουμε καμπάνια στο εξωτερικό για το city break, δηλαδή για τα Παρασκευοσαββατοκύριακα στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Είναι πολύ αυξημένη η ζήτηση, γιατί μετά από 2-2,5 χρόνια πανδημίας ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει. Προτρέπουμε τους Ευρωπαίους πολίτες να έρθουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και να κάνουν αντί για weekend, greekend.

Μία καμπάνια που έχει γίνει ήδη viral και θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τις συμφωνίες που κλείνουμε και τις προκρατήσεις

O CEO της TUI ανακοίνωσε ότι «από 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες, εμείς το 2022 θα φέρουμε 3 εκατομμύρια».

Συναντήθηκα με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στο Υπουργείο Τουρισμού και ανακοινώσαμε από κοινού ότι η πρώτη πτήση από την Αμερική θα είναι στις 7 Μαρτίου, νωρίτερα από ποτέ, με 14 απευθείας πτήσεις την ημέρα, ξεκινώντας από τον Απρίλιο και μετά.

Ανακοινώσαμε με τον Καναδό Πρέσβη τη συμφωνία μας, με την πρώτη απευθείας πτήση από Καναδά για Ελλάδα στις 2 Απριλίου.

Ήρθε χθες και ο ελληνικής καταγωγής Πρέσβης της Αυστραλίας και με ενημέρωσε ότι το 2022 θα είναι ενδεχομένως η κορυφαία χρονιά κατά την οποία θα ταξιδέψουν στη χώρα μας οι Αυστραλοί, ομογενείς και μη.

Θα ανοίξουμε αρχές Μαρτίου. Έχουμε αύξηση της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα κατά 187% και στο λιμάνι του Πειραιά 123%.

Οι προκρατήσεις Ιανουαρίου για το καλοκαίρι του 2022 είναι κατά 20% αυξημένες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ και ο Φεβρουάριος πηγαίνει πολύ καλά.

Όλα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά και σημαντικά – και ψυχολογικά και ουσιαστικά.

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου