Συνεντεύξεις

Γ. Τσακίρης: «Για να πάει μπροστά ο τουρισμός χρειάζεται πολιτική σταθερότητα»

«Το 2013 εξελίχθηκε σε μια εξαιρετική χρονιά, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό που απέδειξε ότι αποτελεί την σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας και συγχρόνως τον κύριο αιμοδότη της απασχόλησης. Μια καλή χρονιά σηματοδοτεί προοπτική, η οποία χρειάζεται επιπλέον δουλειά και προσπάθεια από όλους μας εάν θέλουμε να παγιωθεί».
Στον αγώνα που θα πρέπει να γίνει για να παγιωθούν τα καλά αποτελέσματα της τουριστικής περιόδου του 2013, αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης.
Με αφορμή το γεγονός ότι ξεκίνησε πλέον η θητεία του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ο κ. Γιώργος Τσακίρης, δηλώνει ότι στόχος παραμένει η αναβάθμιση, τόσο της τουριστικής λειτουργίας όσο και του ξενοδοχειακού επαγγέλματος.
Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να γίνει η προβολή της χώρας μας, ο πρόεδρος του ΞΕΕ δηλώνει πως απαιτούνται περισσότεροι πόροι. «Κρίνεται επιβεβλημένη η ενίσχυση του υπουργείου Τουρισμού με τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση μιας εκτεταμένης καμπάνιας για την προβολή του ελληνικού τουρισμού», δηλώνει ο κ. Τσακίρης.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ απευθύνει και πρόσκληση στους ξενοδόχους του νησιού μας προκειμένου να λάβουν μέρος στην γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Η συνέντευξη του κ. Τσακίρη, αναλυτικά:

• Πώς εξελίσσονται μέχρι στιγμής οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία και τι δείχνουν τα μηνύματα για τη νέα σεζόν;
Για το 2014, τα μηνύματα από τις βασικές αγορές προέλευσης των επισκεπτών μας, υπό την πάγια προϋπόθεση της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας και συγχρόνως της καλής εικόνας της χώρας μας, δείχνουν, ότι η καλή πορεία του 2013 θα συνεχιστεί, με περαιτέρω πλέον αυξητικές τάσεις. Η πρωταθλήτρια του 2013 ρωσική αγορά δείχνει ότι θα κινηθεί ανοδικά σε ποσοστό 20%. Η βρετανική αγορά κινείται επίσης ανοδικά καθώς και η γαλλική. Οι πτήσεις από τις σκανδιναβικές χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά για το 2014, ενώ πολλές ελπίδες στηρίζουμε και στον αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια οδικό τουρισμό. Ο οδικός τουρισμός αντιπροσωπεύει πλέον, μαζί με τον ακτοπλοϊκό, ποσοστό πάνω από 25%. Σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι για το 2014 η συνέχιση της αυξητικής τάσης αφίξεων Τούρκων επισκεπτών, οι οποίοι το 2013 έφθασαν τους 900 χιλ. επισκέπτες.

• Τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί ήδη από τους αρμόδιους φορείς δείχνουν πως η τουριστική σεζόν του 2013 έκλεισε με σημαντική αύξηση αφίξεων και εσόδων. Συμφωνείτε;
Το 2013 εξελίχθηκε σε μια εξαιρετική χρονιά, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό. Ο τουρισμός απέδειξε ότι αποτελεί την σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας και συγχρόνως τον κύριο αιμοδότη της απασχόλησης. Ξεπεράσαμε τα 12 δις σε άμεσα έσοδα γεγονός που αποτελεί την καλύτερη, διαχρονικά, τουριστική επίδοσή μας. Όμως παρά την αναμφισβήτητη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας από αυτή την τουριστική αύξηση, η βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων δεν έχει βελτιωθεί ανάλογα. Τα συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων δύσκολων χρόνων, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν μέσα σε μια καλή χρονιά. Μια καλή χρονιά σηματοδοτεί προοπτική, η οποία χρειάζεται επιπλέον δουλειά και προσπάθεια από όλους μας εάν θέλουμε να παγιωθεί.

• Πού θα πρέπει να εστιαστεί η προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό;
Η προβολή του ελληνικού τουρισμού παρότι παρουσιάζεται σημαντικά πιο στοχευμένη σε σχέση με το παρελθόν, απαιτεί αυξημένα κονδύλια. Παρά την σημαντική παρουσία της αρμοδίας υπουργού στα διεθνή media και την πρόσφατη πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα για την δημιουργία της marketing Greece στην οποία το ΞΕΕ συμμετέχει, ως ιδρυτικός εταίρος, με ποσοστό 17,5%, κρίνεται επιβεβλημένη η ενίσχυση του υπουργείου Τουρισμού με τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση μιας εκτεταμένης καμπάνιας για την προβολή του Ελληνικού τουρισμού.

• Ποια είναι η άποψή σας για την αύξηση των ημερών ανάπαυσης για τους μαθητές που σκέπτονται τα υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας; Θα συμβάλει αυτό στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού;
Δυστυχώς στην Ελλάδα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε σε όλα τα θέματα την Πυρίτιδα. Οι ενδιάμεσες σχολικές διακοπές είναι ένας θεσμός, μια πρακτική, που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και πολλά χρόνια, επιτυχημένα και βοηθά αφενός τους μαθητές να διεκπεραιώσουν την σχολική χρονιά με λιγότερη ένταση και μεγαλύτερα διαλείμματα και αφετέρου τους μαθητές και τις τοπικές κοινωνίες, να απολαύσουν τα οφέλη του τουρισμού σε προσιτότερες τιμές. Βέβαια για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο νέο μέτρο, τόσο ρηξικέλευθο σε σχέση με τα ισχύοντα, θέλει χρόνο, προγραμματισμό και κυρίως διαβούλευση και συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες. Πιστεύω ότι είναι μια καλή πρόταση και πρακτική που όμως χρειάζεται να συζητήσουμε διεξοδικά και μετά, αφού συμφωνήσουμε, να εφαρμόσουμε.

• Γιατί όμως δεν αυξήθηκε και η διάρκεια των μαθητικών εκδρομών που είθισται να γίνονται το Μάιο ώστε να έχουν οφέλη, όπως στο παρελθόν, οι προορισμοί της χώρας μας και να επιμηκυνθεί λίγο και η σεζόν;
Το διδακτικό πρόγραμμα των Ελληνικών σχολείων είναι βασικά θέμα του υπουργείου Παιδείας και δεν μπορεί να αποτελεί ένα αποσπασματικό αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου. Όπως σας απάντησα και πριν, όλα αυτά τα θέματα, τα οποία είναι κατά βάση θέματα της κοινωνίας και της εκπαίδευσης, θα πρέπει να συζητηθούν στα πλαίσια μια μεγαλύτερης και ευρύτερης συζήτησης για την αναμόρφωση όλου του πλέγματος των σχολικών διακοπών και δραστηριοτήτων. Στην συζήτηση αυτή θα πρέπει να επανεξετάσουμε όλες τις μέχρι σήμερα πρακτικές και να δούμε πώς λειτουργούν άλλες χώρες με καλύτερο εκπαιδευτικό επίπεδο από το δικό μας και να προσαρμοστούμε στις δικές τους πρακτικές.

• Πώς είδατε το γεγονός της δημιουργίας βάσεων από την εταιρεία Ryanair σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
Τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη, ως προορισμοί, έμειναν το 2013 έξω από το «πάρτι» του ελληνικού τουρισμού. Μάλιστα για πρώτη χρονιά το Ελευθ. Βενιζέλος έπαψε να είναι το πρώτο σε επιβάτες αεροδρόμιο της χώρας. Συνεπώς η αύξηση των θέσεων επιβατών τόσο για τον τουρισμό της Αττικής όσο και για της Θεσσαλονίκης αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης. Παράλληλα είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, η πυκνότητα και η σκοπιμότητα των δρομολογίων στις αεροπορικές συνδέσεις της χώρας. Με αυτό το πρίσμα είναι σημαντικό ότι μια μεγάλη εταιρεία, όπως η Ryanair, δημιουργεί βάσεις της στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και απομένει, σε ένα βάθος χρόνου, να εκτιμήσουμε την ωφέλεια από αυτή την απόφαση της Ryanair για τον ελληνικό τουρισμό και το city break.

• Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ΞΕΕ παρέστη και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Τι προέκυψε από αυτή τη συνάντηση;
Πολύ σωστά αναφέρετε ότι κατά την πρώτη ουσιαστικά συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο ΞΕΕ τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Από την πλευρά των Δωδεκανησίων εκπροσώπων μελών του ΔΣ τέθηκαν σημαντικές ερωτήσεις στον υπουργό αναφορικά, με την επικοινωνία μεταξύ των νησιών της Δωδεκανήσου, σύνδεσης με την Τουρκία, ημερόπλοιων, καλύτερης εξυπηρέτησης των αφικνούμενων γιώτ και κρουαζιερόπλοιων, τις διαδικασίες ελλιμενισμού των γιωτ, την οροθέτηση και αδειοδότηση υδατοδρόμιων, το κόστος μεταφοράς Πειραιά – Δωδεκανήσου, την στελέχωση των Λιμεναρχείων κ.α. Ο κ. υπουργός εξήγγειλε λύσεις για κάποια από τα προβλήματα και δεσμεύτηκε να απαντήσει σε κάποια άλλα εφόσον τα μελετήσει, σε πολύ σύντομο χρόνο.

• Ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθηθεί τώρα που η Ελλάδα έχει την προεδρία της ΕΕ;
H Ελλάδα θέλοντας να αντιμετωπίσει την μεγάλη γεωγραφική ιδιομορφία της, αυτήν της νησιωτικότητας, έθεσε ως θέμα και προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας τον «Θαλάσσιο τουρισμό». Παράλληλα μέσω της προεδρίας της χώρας μας στις διάφορες θεματικές επιτροπές υπουργών της κοινότητας, στις οποίες οι αντίστοιχοι υπουργοί μας θα προεδρεύουν, θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναδείξουμε θέματα που μας απασχολούν και παράλληλα να προωθήσουμε λύσεις που μας συμφέρουν.

• Ποιοι είναι οι στόχοι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το έτος 2014 και ποιο το μήνυμά σας προς τους ξενοδόχους της Ρόδου;
Φέτος ξεκινάει η θητεία του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Στόχος μας παραμένει η αναβάθμιση, τόσο της τουριστικής λειτουργίας μας όσο και του ξενοδοχειακού επαγγέλματος. Αυτό θα γίνει δυνατόν αφενός με την θεσμική στήριξη του ξενοδόχου, την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού και των εσωτερικών διαδικασιών του ΞΕΕ, την ένταξη του ΓΕΜΗ στις υπηρεσίες που θα προσφέρει το ΞΕΕ στα μέλη του, την πιστοποίηση των υπηρεσιών των ελληνικών ξενοδοχείων με βάση το σύστημα hotels star union, τον έλεγχο των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά κ.α. και αφετέρου την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον εμπλουτισμό του με νέα υποπροϊόντα όπως, το Ελληνικό πρωινό, τον ιατρικό τουρισμό, τον τουρισμό τρίτης ηλικίας κλπ.
Τους συναδέλφους- ξενοδόχους της Ρόδου θέλω να τους καλέσω και να τους παρακαλέσω να «στοιχηθούν» μαζί μας στο ΞΕΕ, στηρίζοντας τις κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις μας. Η Ρόδος εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο του ΞΕΕ με σημαίνοντα πρόσωπα της ροδιακής τουριστικής κοινωνίας και της Ε.Ξ. Ρόδου και αναφέρομαι στους κκ, Καμπουράκη πρόεδρο της, τον αντιπρόεδρο της κ. Σουλούνια και τον ΓΓ της κ. Φώκιαλη, οι οποίοι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των Ροδίων ξενοδόχων με πληρότητα και αποτελεσματικότητα.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να απευθύνω μια πρόσκληση σε όλους τους Ροδίτες ξενοδόχους, μέλη του ΞΕΕ, να συμμετάσχουν μαζικά, στην επικείμενη 3η γενική συνέλευση του ΞΕΕ, στις 7 Φεβρουαρίου στο εκθεσιακό κέντρο «ΜΕΤΡΟΛΙΤΑΝ ΕΧΡΟ», στον ίδιο χώρο που γίνεται η μεγάλη έκθεση εξοπλισμού «HORECA».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου