Ειδήσεις

Πρέπει να επιτρέπεται ή όχι η φωτογράφιση των κτηματικών βιβλίων από τους δικηγόρους;

Γράφει η
κ. Δέσποινα Θανασιά,
Δικηγόρος, Μέλος του
Δικηγορικού Συλλόγου
Ρόδου, Υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Αθηνών με θέμα διδακτορικής διατριβής “Η κτητική παραγραφή στον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου”
Ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου αποτελεί προηγμένο σύστημα αναγνώρισης και προστασίας των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων και γι’ αυτό διατηρήθηκε σε ισχύ στη Ρόδο, στην Κω και στο Λακκί της Λέρου το σύστημα των κτηματικών βιβλίων, ως θεσμός δημοσιότητας των εμπράγματων σχέσεων επί ακινήτων. Κάθε εγγραφόμενη στους κτηματικούς τόμους κτηματολογική μερίδα τυγχάνει σαφούς απεικόνισης στον κτηματολογικό χάρτη και λεπτομερούς περιγραφής σε ιδιαίτερο φυλλάδιο.
Στο κτηματικό βιβλίο αναγράφονται τα ακίνητα με την κτηματολογική τους μερίδα, τους δικαιούχους και τις διαδοχικές μεταβολές τους, δηλαδή γράφονται, αφού διαταχθούν από τον Κτηματολογική Δικαστή, όλες οι μεταγραπτέες πράξεις με χρονολογική σειρά που αφορούν την οικεία κτηματολογική μερίδα, εξασφαλιζομένης της δημοσιότητας και της πίστης των κτηματολογικών εγγραφών.
Με το άρθρο 79 ΚτημΚανΔωδ, αναγνωρίζονται τα κτηματικά βιβλία ως δημόσια βιβλία και ρυθμίζονται τα σχετικά με τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων εγγράφων του Κτηματολογίου και την έρευνα στους κτηματικούς τόμους του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με άρθρο 36 παρ. 2 περ. α’ του Κώδικα περί Δικηγόρων (ν. 4194/2013) στο έργο του δικηγόρου περιλαμβάνεται η έρευνα των βιβλίων των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, καθώς και η σύνταξη των σχετικών εγγράφων ελέγχου τίτλων. Για τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων των εγγράφων του Κτηματολογίου απαιτείται η καταβολή τελών σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1505525/26.9.2002 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Οι φωτογραφίες των κτηματικών τόμων που λαμβάνονται από δικηγόρους με συνήθεις φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα ή άλλη συσκευή σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις ή επίσημα αντίγραφα εγγράφων του Κτηματολογίου και δεν έχουν καμία νομική ισχύ ως τέτοια, ούτε και αποκτούν ακόμα και αν επικυρωθούν από δικηγόρο ως ακριβή αντίγραφα, διότι δεν προκύπτει η προέλευσή τους από το Κτηματολόγιο ως δημόσια αρχή. Οι φωτογραφίες αυτές επιτρέπεται να λαμβάνονται από δικηγόρους προς αποκλειστική δική τους χρήση για τη διευκόλυνση της έρευνας τους και μόνο, καθώς η αποτύπωση με χρονολογική σειρά όλων των μεταγραπτέων πράξεων μια κτηματολογικής μερίδας στον οικείο τόμο προκαλεί πλέον και σε πολλές περιπτώσεις καθυστερήσεις στη διενέργεια της έρευνας χειρόγραφα (π.χ. περίπτωση ακινήτου με δεκαπέντε οριζόντιες ιδιοκτησίες στην οποία η εξάλειψη μιας προσημείωσης υποθήκης επί ενός διαμερίσματος θα εμφαίνεται πολλά φύλλα μετά την εγγραφή της προσημείωσης, αφού μπορεί να μεσολαβούν άλλες δικαστικές αποφάσεις ή συμβόλαια για την ίδια ή τις υπόλοιπες δεκατέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες). Σκοπός δε της διάταξης που προβλέπει την παρουσία υπαλλήλου κατά τη μελέτη των κτηματικών βιβλίων είναι η προστασία των βιβλίων από ενδεχόμενη αλλοίωσή τους, προστασία που επιβάλλεται και κατά την φωτογράφιση των τόμων από δικηγόρους και προφανώς όχι κατά τη διενέργεια έρευνας μέσω των φωτογραφιών τους.
Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η φωτογράφιση των σωμάτων των μεταγραπτέων πράξεων, δηλαδή των ίδιων των συμβολαίων, εκθέσεων, δικαστικών αποφάσεων κ.λπ. αφού πράγματι η φωτογράφιση τους θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχομένως σε επικύρωση τους από δικηγόρο ως γνήσια αντίγραφα, δίχως την καταβολή των αντίστοιχων τελών στο Κτηματολόγιο.
Ως προς την παραβίαση του ν. 2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και τις ποινικές κυρώσεις του άρθρου 22 παρ. 4 του ίδιου νόμου, αυτές προβλέπονται για όποιον δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει σε αρχείο, αντιθέτως ο δικηγόρος έχει δικαίωμα γνώσης και πρόσβασης στα κτηματικά βιβλία για τη διενέργεια της έρευνάς του σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 2 περ. α’ του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013), ακόμα και αν τα κτηματικά βιβλία θεωρηθούν αρχεία σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 2 περ. ε’ του ν. 2472/1997 και όχι ως δημόσια βιβλία σύμφωνα με το άρθρο 79 εδ. α’ ΚτημΚανΔωδ. Κατόπιν τούτων, θεωρώ ότι είναι επιτρεπτή η φωτογράφηση των κτηματικών τόμων από τους δικηγόρους με συνήθεις φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα ή άλλη συσκευή προς αποκλειστική δική τους χρήση για τις ανάγκες της κτηματολογικής έρευνάς τους, δίχως να χρήζουν αναφοράς άλλα ζητήματα που ανακύπτουν από την εν λόγω γνωμοδότηση όπως της φύσης των διατάξεων του Κτηματολογικού Δικαστή ως δικαιοδοτικού ή διοικητικού οργάνου και πρόσκρουσης στην τελευταία περίπτωση με συνταγματικές διατάξεις.
Πηγή: lawspot.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου