Τοπικές Ειδήσεις

Κανονικά λειτουργεί από χθες το δημοτικό σχολείο Γενναδίου

Κανονικά λειτουργεί από χθες το δημοτικό σχολείο Γενναδίου, όπου πραγματοποιήθηκε κατάληψη από γονείς οι οποίοι διεκδικούν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου Covid-19 μεταξύ των μαθητών, έπειτα από τον εντοπισμό κρουσμάτων.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, υπήρχε σχολικό τμήμα όπου σε σύνολο 14 μαθητών (συνεπώς κάτω από το 50% του συνόλου των μαθητών της τάξης), εντοπίστηκαν έξι κρούσματα κορωνοϊού, ενώ δύο εκπαιδευτικοί του δημοτικού σχολείου και μία νηπιαγωγός διαγνώστηκαν επίσης θετικοί στην Covid-19. To σχολείο με περισσότερους από 130 μαθητές, τηρεί τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν από το Σεπτέμβριο του τρέχοντος σχολικού έτους και οι έξι μαθητές (όπως και οι εκπαιδευτικοί) βρίσκονται, όπως προβλέπεται σε κατ’ οίκον απομόνωση.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Μπάμπης Ψαράς, εντοπίζονται σποραδικά κρούσματα σε σχολεία και δεν εμπίπτει στις προϋποθέσεις που ορίζονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα η αναστολή λειτουργίας σχολικής τάξης ή σχολείου σε καμία περίπτωση. Παρόλα αυτά, εάν η πορεία των πραγμάτων το απαιτεί, θα επαναπροσδιοριστούν οι αποφάσεις γύρω από το ζήτημα της αναστολής σε συνεργασία και συνεννόηση πάντα με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του ΕΟΔΥ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα επιτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεκπαίδευση.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
«Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει πρόβλημα μετάδοσης κρουσμάτων στα σχολεία μας. Υπάρχουν κάποια μεμονωμένα κρούσματα κατά καιρούς που δεν εμπνέουν καμία ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται όλα όσα προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας και τμήματος σε συνεννόηση πάντα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.
Οφείλω δε, να, τονίσω ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας -βλ. αποστάσεις χρήση μάσκας κλπ-τηρούνται πιστά από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ακόμη και από τα παιδιά των νηπιαγωγείων. Το επίπεδο καθαριότητας είναι άψογο, παντού υπάρχουν τα αναγκαία μέσα προφύλαξης, ενώ η διαδικασία των σελφ τεστ πραγματοποιείται χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι λογικό να εμφανίζονται περιστασιακά κάποια κρούσματα. Έχει τύχει να κολλήσουν παιδιά και από εξωσχολικές δραστηριότητες. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται, όπως σας ανέφερα, όλα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε στη «δ» η εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κα Νίτσα Αργυρού.
Σε ό,τι αφορά στο μέτρο του υπουργείου Παιδείας για τη σύμπτυξη των σχολικών τμημάτων ώστε να αποτελούνται έως και από 25 μαθητές, μέτρο που έχει προκαλέσει την αντίδραση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, κυρίως λόγω του συνωστισμού των παιδιών, η κ. Αργυρού δηλώνει ότι δεν έχει εφαρμοστεί εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις στη Ρόδο.
«Σε επίπεδο νομού, δεν έχει εφαρμοστεί σε μεγάλη έκταση το μέτρο. Ούτε και στη Ρόδο έχουν γίνει πολλές συγχωνεύεις. Δεν θα έλεγα συνεπώς ότι έχουν συμπτυχθεί τμήματα με αποτέλεσμα το συνωστισμό των μαθητών. Υπάρχουν βέβαια σχολεία με αυξημένο αριθμό μαθητών και με τάξεις που αγγίζουν το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των μαθητών, όμως αυτό είναι ένα πάγιο φαινόμενο», είπε η κ. Αργυρού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου