Τη διεύρυνση των παρεχόμενων κινήτρων προς τα επενδυτικά σχέδια που θα έχουν την δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου και την απαλλαγή των ξενοδοχείων από την υποχρέωση καταβολής του ανείσπρακτου ΦΠΑ των τιμολογίων που εξέδωσαν προς την Thomas Cook, ζητεί με επιστολές της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προς τα υπουργεία Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Οικονομικών και Τουρισμού.

Σε επιστολή της προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση η ΠΟΞ επισημαίνει ότι «οι επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου καλούνται σήμερα να ανταπεξέλθουν σε μια ακόμη κρίση που δοκιμάζει τα όρια της βιωσιμότητα τους. Τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νέας πανδημίας, τα οποία είναι απολύτως επιτυχημένα στον τομέα της προστασίας της υγείας του πληθυσμού, συντελούν στην κάθετη πτώση της ζήτησης, αφού ουσιαστικά απαγορεύουν τις μετακινήσεις τουριστών. Επιπρόσθετα, στην μείωση της ζήτησης θα συμβάλει και η διαφαινόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης των τουριστών από τις επιπτώσεις των μέτρων λόγω σημαντικής απώλειας εισοδημάτων.

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, σε συνδυασμό με την μείωση των συνεπειών της πανδημίας, θεωρούμε σκόπιμο, πέραν των υπολοίπων μέτρων που θα ληφθούν, να υπάρξει και διεύρυνση των παρεχόμενων κινήτρων προς τα επενδυτικά σχέδια που θα έχουν την δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου. Σε αυτά τα πλαίσια προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα για την στήριξη του δοκιμαζόμενου ξενοδοχειακού κλάδου:

-Προτείνεται η παροχή της δυνατότητας τροποποίησης του κινήτρου σε ήδη ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στον Ν.4399/2016 (πχ από φοροαπαλλαγή σε επιχορήγηση ή και ενίσχυση προσωπικού) καθώς λόγω της κρίσης δεν αναμένεται κερδοφορία για την πλειονότητα των επιχειρήσεων την ερχόμενη τριετία.

-Παράλληλα προτείνεται η χορήγηση της δυνατότητας επιχορήγησης και υφιστάμενου προσωπικού και όχι μόνο δημιουργούμενης απασχόλησης με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας ειδικά στον ξενοδοχειακό κλάδο.

-Προτείνεται η ένταξη του ξενοδοχειακού κλάδου στο Άρθρο 12 του Αναπτυξιακού Νόμου καθότι τα επόμενα έτη δεν αναμένεται κερδοφορία από τη λειτουργία των ξενοδοχείων και κατά συνέπεια η λήψη φοροαπαλλαγής δεν αποτελεί κίνητρο για τους ξενοδόχους ώστε να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.

-Προτείνεται η αύξηση του ορίου ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16 ανά επενδυτικό σχέδιο στα 10 εκατ ευρώ στο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων στα πρότυπα του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας
-Σημαντικό κίνητρο για νέες επενδύσεις θα ήταν να τροποποιηθεί ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, ώστε το ποσοστό της επιδότησης να χορηγείται στο σύνολο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και όχι στο 70% αυτού».

Για το ζήτημα απαλλαγής καταβολής του ανείσπρακτου ΦΠΑ από τα τιμολόγια της Thomas Cook, η ΠΟΞ, με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνει ότι, παρά τη χορηγούμενη αναστολή τα μέλη της δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα διότι τα ποσά αυτά, αν και η πληρωμή τους έχει ανασταλεί, εμφανίζονται ως οφειλόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα υπουργεία «να ενεργήσουν ώστε να επιλυθεί το ζήτημα και να δώσουν ένα τέλος στην ταλαιπωρία των ξενοδοχείων, απαλλάσσοντας τα από την υποχρέωση καταβολής ποσών που ούτε εισέπραξαν, ούτε πρόκειται να εισπράξουν. 

Εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που όλοι αντιμετωπίζουμε, σε μια περίοδο που με μηδενική ρευστότητα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μάχονται κυριολεκτικά για την επιβίωση τους, είναι άδικο να αναγκάζονται να προσφύγουν δικαστικά και να επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά για ένα δίκαιο αίτημα, η νομική βασιμότητα του οποίου έχει ήδη κριθεί από το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας», αναφέρει η ΠΟΞ.

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ