Τοπικές Ειδήσεις

Ελεγχος των λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού στο Βόδι για κορωνοϊό

Τα πρώτα δείγματα ανεπεξέργαστων και επεξεργασμένων λυμάτων από τον Βιολογικό Καθαρισμό Ρόδου απεστάλησαν χθες από την ΔΕΥΑ Ρόδου σε διαπιστευμένο εργαστήριο των Αθηνών για εξέταση/ανάλυσή τους, για τυχόν παρουσία κορωνοϊού.
Η ΔΕΥΑ Ρόδου προέβη στη διενέργεια της δειγματοληψίας αμέσως μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης με το εργαστήριο «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.» και τα αποτελέσματα αναμένονται τις προσεχείς ημέρες.
Στις αρχές της πανδημίας λιγοστές πόλεις και χώρες ανά τον κόσμο ξεκίνησαν τον έλεγχο των λυμάτων αναζητώντας ίχνη του κορωνοϊού με την ελπίδα να εντοπίσουν εγκαίρως την αύξηση των κρουσμάτων.
Ενώ ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων, που εξέρχονται από το στόμα και την μύτη, μπορεί επίσης και να αποβληθεί μέσω των ανθρώπινων αποβλήτων.
Ο έλεγχος των λυμάτων είναι φθηνότερος και λιγότερο παρεμβατικός σε σχέση με την εξέταση εκατοντάδων ανθρώπων και μπορεί να πραγματοποιείται συχνότερα.
Η Θεσσαλονίκη θεωρείται ένα εξαιρετικά πετυχημένο μοντέλο πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πρωτοποριακός εντοπισμός του ιού στα λύματα, ο οποίος ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη έχει προσελκύσει τα βλέμματα των ξένων επιστημόνων, για να εξηγηθεί πλήρως και να εφαρμοστεί και αλλού το «φαινόμενο Θεσσαλονίκη».
Η ανίχνευση του SARS-CoV-2 στα λύματα έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς ερευνητές ως εναλλακτικός δείκτης έγκαιρης προειδοποίησης για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν αξιόπιστα υπολογιστικά μοντέλα, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Ελάχιστες από τις σχετικές δημοσιεύσεις αναφέρουν το όνομα της πόλης στον τίτλο τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου