Ξεκινά σήμερα η τηλεκπαίδευση για 11.000 μαθητές της Ρόδου, που θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους διαδικτυακά, στο πλαίσιο των μέτρων του Υπουργείου Παιδείας, για την ανάσχεση της πανδημίας.
Περίπου 3.000 παιδιά νηπιαγωγείων και τα 8.000 παιδιά που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία του νησιού της Ρόδου από σήμερα και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου αν όλα κυλήσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας και δεν χρειαστεί παράταση, θα ακολουθούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δ» ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Ψαράς, προηγήθηκαν αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει σήμερα η τηλεκπαίδευση. Εχουν καταρτιστεί τα προγράμματα με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και έχουν ήδη δημιουργηθεί οι ψηφιακές τάξεις που από σήμερα θα είναι προσβάσιμες στους μαθητές. Όπως ανέφερε, αν τυχόν παρουσιαστούν προβλήματα, αυτά θα αντιμετωπίζονται στην πράξη, καθώς όλη η προβλεπόμενη προεργασία έχει ακολουθηθεί κατά γράμμα.
Σύμφωνα με τον κ. Χ. Ψαρά, η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30′ -μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών, δεκάλεπτων διαλειμμάτων. Για τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν πρόσβαση θα μπορούν να κάνουν μάθημα μέσα από το σχολείο με την καθοδήγηση του διευθυντή
Το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.
Υπενθυμίζεται ότι, εφ’ όσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.
Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων θα διαμορφώνουν το εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της σύγχρονης εξ Αποστάσεως διδασκαλίας, λαμβάνοντας υπόψη τις υπουργικές αποφάσεις, που το καθορίζουν και το αποστέλλουν στις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΩΡΑΡΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ
ΩΡΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
1η 14:10 14:40
2η 15:00 15:30
3η 15:50 16:20

ΩΡΑΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ
ΩΡΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
1η 14:10 14:40
2η 14:50 15:20
3η 15:30 16:00
4η 16:10 16:40
5η 16:50 17:20

Παρελήφθησαν χθες 8 αίθουσες προκατ

Οκτώ αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ παρέλαβε χτες, ο Δήμος Ρόδου για τις ανάγκες στέγασης νηπιαγωγείων σε όλο το νησί.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής, κ. Στράτος Καρίκης αυτό είναι το πρώτο βήμα για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που καταγράφονται αυτή την περίοδο.
«Παραλάβαμε οκτώ αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ οι οποίες θα τοποθετηθούν άμεσα, σε ισάριθμα νηπιαγωγεία (στο νησί της Ρόδου). Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσουμε την διαδικασία για την παραλαβή ακόμη οκτώ αιθουσών για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν. Οι αίθουσες είναι μεγάλες και θα τοποθετηθούν σε περιοχές όπως η Κρεμαστή, τ’ Αφάντου, η Λάρδος κ.λπ. Αργότερα, θα προχωρήσουμε στην τοποθέτηση αιθουσών που θα εξυπηρετήσουν ανάγκες σε γυμνάσια και λύκεια».
Το θέμα απασχόλησε επανειλημμένα την δημοτική αρχή Ρόδου με τον αντιδήμαρχο και τους προέδρους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, να έχουν θέσει το ζήτημα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους. «Μετά την παραλαβή των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών ακολουθεί και η διαδικασία για τα ΣΔΙΤ, η οποία είναι σε εξέλιξη. Καταφέραμε πάντως, να εφαρμόσουμε υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Τα σχολικά κτήρια είναι γηρασμένα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με βάση τις δυνατότητές μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καρίκης.

Με τα σχολεία κλειστά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εργασίες θα προχωρήσουν πολύ σύντομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούν οι διαδικασίες για τον βρεφονηπιακό σταθμό Κοσκινού (προϋπολογισμού 2,2εκ. ευρώ) ενώ οδεύει προς συμβασιοποίηση το κονδύλι για συντηρήσεις στα σχολεία (ύψους 1,6εκ. ευρώ), 550.000 ευρώ για δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όπου θα γίνουν συντηρήσεις, παρεμβάσεις και άλλες εργασίες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ