ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Spiegel: Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος οι τζιχαντιστές να βρίσκονται ανάμεσα σε πρόσφυγες;

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τζιχαντιστής λέρος

«Εχει πλέον επι­βε­βαιω­θεί ότι ένας από τους βομ­βι­στές αυτο­κτο­νίας του Παρι­σιού έφθασε στην Ευρώπη μεταμ­φιε­σμέ­νος σαν πρό­σφυ­γας. Η απο­κά­λυψη φαί­νε­ται να

επι­βε­βαιώ­νει τους φόβους πολλών στην Γερ­μα­νία και την ΕΕ ότι τρο­μο­κρά­τες είναι μεταξύ των εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων προ­σφύ­γων που συρ­ρέ­ουν στην Ευρώπη. Πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κίν­δυ­νος;» γράφει το Spiegel. Ακο­λου­θούν απο­σπά­σματα από το άρθρο:

«Τα δακτυ­λικά απο­τυ­πώ­ματα του καμι­κάζι που ανα­τι­νά­χτηκε μπροστά από το γήπεδο Stade de France το βράδυ της Παρα­σκευής έδειξαν ότι είχε ταξι­δέ­ψει από την Ελλάδα με συριακό δια­βα­τή­ριο στο όνομα Αχμάντ Αλμο­χα­μάντ. Είχε φτάσει στη Λέρο στις αρχές Οκτω­βρίου μαζί με μια ομάδα 69 προ­σφύ­γων.

Στις 7 Οκτω­βρίου, ο 25χρονος πέρασε στη Σερβία από την πΓΔΜ και συνέ­χισε προς την Κροατία και την Αυστρία. Το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών της Σερβίας εξέδωσε μια δήλωση λέγο­ντας ότι δεν ήταν οπλι­σμέ­νος όταν ταξί­δεψε μέσω της Σερβίας. Αλλά σύμφωνα με αξιω­μα­τού­χους της γαλ­λι­κής δικαιο­σύ­νης, το δια­βα­τή­ριο που είχε πάνω του ήταν πλαστό.

Η πλη­ρο­φο­ρία ότι ένας τρο­μο­κρά­της ταξί­δεψε στην ΕΕ ως πρό­σφυ­γας επι­βε­βαιώ­νει ένα σενάριο που αξιω­μα­τού­χοι των υπη­ρε­σιών ασφα­λείας το θεω­ρού­σαν δυνατό, αλλά απίθανο. Στο κάτω κάτω, το Ισλα­μικό Κράτος δεν χρειά­ζε­ται να στείλει τρο­μο­κρά­τες στην Ευρώπη ως πρό­σφυ­γες, προ­κει­μέ­νου να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει επι­θέ­σεις. Εκα­το­ντά­δες ισλα­μι­στές από τη Γερ­μα­νία, μαζί με χιλιά­δες από άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες βρί­σκο­νται επί του παρό­ντος στις τάξεις του ISIS στη Συρία και το Ιράκ με την δική τους ελεύ­θερη βούληση. Επειδή έχουν υπη­κο­ό­τη­τες ευρω­παϊ­κών χωρών, μπορούν να επι­στρέ­ψουν όποτε θέλουν. Γάλλοι αξιω­μα­τού­χοι δήλωσαν την Δευτέρα ότι του­λά­χι­στον τρεις από τους ύπο­πτους είχαν ταξι­δέ­ψει στη Συρία από το τέλος του 2013 και στη συνέ­χεια επέ­στρε­ψαν στη Γαλλία.

Αλλά εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν ορι­σμένα ανοικτά ζητή­ματα. Η αληθινή ταυ­τό­τητα του ανθρώ­που που ταξί­δεψε στην Ελλάδα ως πρό­σφυ­γας με το πλαστό δια­βα­τή­ριο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Υπάρ­χουν πολλές δυνα­τό­τη­τες. Μπορεί να μην ήταν καν Σύριος. Μπορεί να ήταν ένας ισλα­μι­στής γνωστός στους Ευρω­παί­ους αξιω­μα­τού­χους ασφα­λείας, ο οποίος να είχε εντα­χθεί στο Ισλα­μικό Κράτος στη Συρία. Για έναν τέτοιο ισλα­μι­στή, μπορεί να φαι­νό­ταν πιο εύκολο να εισέλ­θει στην Ευρώπη ως πρό­σφυ­γας με μια πλαστή ταυ­τό­τητα – διότι οι Σύριοι οι οποίοι φτάνουν στην Ευρώπη είναι σχεδόν εγγυ­η­μένο ότι θα λάβουν το καθε­στώς του πρό­σφυγα.

Αλλά υπάρ­χουν και άλλα ζητή­ματα. Γιατί, για παρά­δειγμα, είχε πάνω του δια­βά­τη­ριο ο καμι­κάζι; Φαί­νε­ται ότι το Ισλα­μικό Κράτος ήθελε να βρεθεί το δια­βα­τή­ριο, μάλλον για δύο λόγους. Πρώτον, για να αυξηθεί ο φόβος στη Δύση, λόγω του μεγάλου αριθμού των προ­σφύ­γων που φθάνουν καθη­με­ρινά, και να διχα­στεί περαι­τέρω η ευρω­παϊκή κοι­νω­νία. Δεύ­τε­ρον, για να πληγεί η αξιο­πι­στία των ίδιων των προ­σφύ­γων. Για το ISIS, οι πρό­σφυ­γες είναι προ­δό­τες επειδή φεύγουν από την χώρα αντί να ενωθούν με το Ισλα­μικό Κράτος για την δημιουρ­γία ενός χαλι­φά­του.

Γερ­μα­νοί αξιω­μα­τού­χοι ασφα­λείας έχουν κατ΄ε­πα­νά­ληψη τονίσει ότι δεν είχαν καμμία αξιό­πι­στη μαρ­τυ­ρία ότι μαχητές του τζιχάντ εισέρ­χο­νται στην Ευρώπη σαν πρό­σφυ­γες. Αλλά την ίδια στιγμή, κανείς δεν ήταν δια­τε­θει­μέ­νος να απο­κλεί­σει εντελώς ένα τέτοιο σενάριο.

Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης προ­στα­σία από το ενδε­χό­μενο τρο­μο­κρά­τες να βρί­σκο­νται μεταξύ των προ­σφύ­γων. Σύμφωνα με τις πλη­ρο­φο­ρίες του SPIEGEL ONLINE, μόνο ένα μικρό ποσοστό των προ­σφύ­γων που εισέρ­χο­νται στη Γερ­μα­νία υπο­βάλ­λο­νται σε επε­ξερ­γα­σία με τη βοήθεια του λεγό­με­νου «Fast ID», ενός ψηφια­κού συστή­μα­τος που συγκρί­νει τα δακτυ­λικά απο­τυ­πώ­ματα που λαμ­βά­νο­νται στα γερ­μα­νικά σύνορα με εκείνα που είναι απο­θη­κευ­μένα σε βάσεις δεδο­μέ­νων της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης.

Για πλη­ρο­φο­ρίες σχετικά με ξένους μαχητές οι Γερ­μα­νοί ερευ­νη­τές εξαρ­τώ­νται από το εξω­τε­ρικό – ενδεί­ξεις προ­ερ­χό­με­νες από τις ΗΠΑ από μηνύ­ματα ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μείου, ή τηλε­φω­νι­κές συνο­μι­λίες, για παρά­δειγμα, ότι ένας συγκε­κρι­μέ­νος τζι­χα­ντι­στής μπορεί να έχει φύγει από την Συρία. Σε τέτοιες περι­πτώ­σεις, όμως, ο εντο­πι­σμός του είναι δουλειά της αστυ­νο­μίας, ειδικά αν ταξι­δεύει με πλαστά έγγραφα. Το κλεί­σιμο των συνόρων της Ευρώπης ή της Γερ­μα­νίας δεν θα προ­σφέ­ρει μεγάλη προ­στα­σία».

Το ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.