Συνεντεύξεις

N. Πυράκης: «Φέτος περάσαμε την χειρότερη τουριστική σεζόν όλων των εποχών»!

Την πρωτοφανή κατάσταση η οποία επικρατεί στην αγορά της Ρόδου, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, περιγράφει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Νίκος Πυράκης.
Έχοντας την επώνυμη επιχείρησή του στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, στην Πλατεία Κύπρου από το 1966 (!) ο κ. Πυράκης μιλάει για την φετινή τουριστική σεζόν, για τα εμπορικά καταστήματα που φέτος αντιμετωπίζουν μόνον ζημίες και εκτιμά ότι το 2021, εάν δεν έχει αλλάξει το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο με τον κορωνοϊό και την υγειονομική κρίση, θα είναι ‘ακόμη μια χαμένη χρονιά….’
• Κύριε Πυράκη, να ξεκινήσουμε από την φετινή σεζόν. Είναι η πρώτη φορά που η Ρόδος αντιμετωπίζει τέτοια κρίση στην αγορά λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού. Όντας ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στο εμπόριο και γνωρίζοντας την αγορά της Ρόδου, θα ήθελα το σχόλιό σας.
Φέτος, περάσαμε την χειρότερη τουριστική σεζόν όλων των εποχών! Δεν υπήρξε καθόλου κίνηση, οι τουρίστες άργησαν να έρθουν και ειδικά όσοι έχουν την αγοραστική ικανότητα (Ρώσοι, Άραβες, Λιβανέζοι κ.λπ.) δεν ήρθαν. Με τις πρόσφατες αφίξεις λίγων Ισραηλινών, μπορώ να πω ότι κινήθηκε λίγο η αγορά. Όμως δεν μπορεί αυτή η κίνηση να καλύψει τα κενά και τις ζημίες που δημιουργήθηκαν εδώ και μήνες. Η αγορά είναι, δυστυχώς νεκρή. Είμαι πολλά χρόνια έμπορος και τέτοιες καταστάσεις δεν έχουμε ζήσει ποτέ στην Ρόδο…
• Η αγορά κινείται καθόλου με τους Ροδίτες;
Κοιτάξτε, οι ντόπιοι που δεν εργάστηκαν όλη την σεζόν δεν έχουν την αγοραστική δυνατότητα αλλά και όσοι την έχουν, είναι επιφυλακτικοί. Με αυτή την κρίση που εμφανίσθηκε, δεν τους ενδιαφέρει να ψωνίσουν ρούχα. Τα είδη ρουχισμού δεν είναι στις προτεραιότητές τους –όπως τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα κ.λπ. Οι δικοί μας ντόπιοι πελάτες, ψωνίζουν ελάχιστα και θα έλεγα ότι σε σχέση με πέρσι… είναι εξαφανισμένοι.
• Η ζημιά που έχουν υποστεί τα εμπορικά καταστήματα, είναι πολύ μεγάλη;
Θα σας έλεγα ότι έχουμε υποστεί καθίζηση. Π.χ. η δική μου επιχείρηση δεν προχώρησε σε απολύσεις. Κρατήσαμε τους εργαζόμενούς μας, με τους ίδιους μισθούς διότι δουλεύουν μαζί μας πολλά χρόνια. Δεν μπορούμε ξαφνικά να τους απολύσουμε. Βέβαια, όλα αυτά συσσωρεύονται. Με χαμηλούς τζίρους και χωρίς έσοδα, οι επιχειρήσεις είναι εντελώς ζημιογόνες. Δεν μιλάμε φέτος για κέρδη. Έχουμε πάρα πολλά στοκ. Όταν μία εμπορική επιχείρηση έχει στοκ, δεν μπορεί να έχει και κέρδη. Εμείς π.χ. που έχουμε επώνυμα είδη, απευθυνόμαστε σε ξένους τουρίστες που έχουν αγοραστική δυνατότητα. Αυτοί, φέτος δεν ήρθαν οπότε δεν κινήθηκε η αγορά σε αυτό τον κλάδο.
• Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως τα ενοίκια και η επιστρεπτέα προκαταβολή, είναι αρκετά κατά την άποψή σας;
Ναι, είναι αρκετά και θα σας έλεγα ότι είναι καλό βοήθημα. Εάν δεν ήταν και αυτά τα μέτρα, θα είχαν κλείσει πολλές επιχειρήσεις. Τα μέτρα αυτά, μας βοηθούν για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την κρίση. Θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς την επιστρεπτέα προκαταβολή, αφού το τραπεζικό σύστημα δεν βοηθάει καθόλου πια τις επιχειρήσεις.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τελικά με τις τράπεζες; Ακόμη και οι επιχειρηματίες που έχουν βιώσιμες επιχειρήσεις, λένε πως δεν έχουν πρόσβαση για χρηματοδότηση.
Αυτό συμβαίνει διότι οι τράπεζες δεν είναι όπως παλαιότερα. Δεν κοιτάζουν εάν μια επιχείρηση έχει πολλά χρόνια λειτουργίας κ.λπ. Έχουν θέσει πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια. Ακόμη και προγράμματα που εξαγγέλλονται, δίδονται σε κάποιους που δεν τα έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη. Εάν κάποια επιχείρηση έχει έστω μια μικρή καθυστέρηση σε κάποιες υποχρεώσεις, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από το τραπεζικό σύστημα όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.
• Τι περιμένετε για το 2021; Μπορείτε να κάνετε μία εκτίμηση; Θα μπορέσει να ανακάμψει η αγορά;
Κατά την γνώμη μου, εάν βρεθεί το εμβόλιο ή τέλος πάντων βελτιωθεί η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού, το 2021 θα έχουμε μια πιο ‘υποφερτή’ τουριστική σεζόν. Εάν δεν έχουμε εξελίξεις στον τομέα του εμβολίου και του ιού, πιστεύω ότι θα είναι ίσως και χειρότερα από φέτος. Διότι οι τουρίστες φοβούνται να ταξιδέψουν. Και αν ταξιδέψουν έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα και περιορισμούς. Ακόμη και όσοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν ταξίδια και έχουν αγοραστική δύναμη, είναι φοβισμένοι ή κάποιας ηλικίας.
• Να περάσουμε στο ζήτημα του ηλεκτρονικού εμπορίου και θα ήθελα το σχόλιό σας. Έχει επιφέρει πλήγμα στο στεγασμένο, παραδοσιακό εμπόριο;
Σοβαρότατο πλήγμα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο ανεβαίνει συνεχώς, κερδίζει έδαφος για πολλούς λόγους. Βέβαια, δεν είναι πάντα φερέγγυο. Πολλές φορές κάνεις παραγγελία από μία φωτογραφία και όταν δεις τι έρχεται στα χέρια σου… απογοητεύεσαι. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πιο εύκολο αφού μπορεί κάποιος να παραγγείλει από το σπίτι του και να διευκολυνθεί στις αγορές του.
Εσείς, ως παραδοσιακός έμπορος θα μπαίνατε σε αυτή την διαδικασία; Να ασχοληθείτε δηλαδή με το ηλεκτρονικό εμπόριο;
Είναι μια μεγάλη κουβέντα. Για να μπεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο θέλει οργάνωση. Φωτογραφίσεις, προσωπικό να ασχολείται μόνο με αυτό και ανθρώπους που να έχουν γνώση του αντικειμένου. Προσωπικά, θα το ήθελα και αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, πιστεύω ότι θα το κάνω κι εγώ!
• Θυμίστε μας πόσα χρόνια έχετε την επιχείρησή σας;
Στο εμπόριο στην Ρόδο, είμαι από το 1966. Το κατάστημά μου ήταν τότε κάτω από το σημερινό κτήριο που στεγάζεται το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Το 1982 αγοράσαμε το σημερινό κτήριο οπότε και μεταφερθήκαμε εδώ. Η πλήρης ανακαίνιση του καταστήματος, με τους ορόφους έγινε το 2006 –οπότε και είμαστε εδώ μέχρι σήμερα.
• Τι μήνυμα θα στείλετε στους αναγνώστες μας;
Να ευχηθώ, να έχουμε υγεία και πιστεύω ότι σιγά σιγά θα τα καταφέρουμε!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου