Τοπικές Ειδήσεις

Σημαντικό γεγονός για τη Ρόδο το 3ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού

Συνέντευξη Τύπου για το 3ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού που θα γίνει στην Ρόδο και αποτελεί θεσμό έδωσαν χτες οι συνδιοργανωτές του.
Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Γλυνός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Σάββας Διακοσταματίου (εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Ρόδου), ενώ συνδιοργανωτές είναι η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ο κ. Σκιαδόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διοργάνωση λέγοντας πως «Το Συνέδριο διαπραγματεύεται τη διάδραση μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, συμβάλλει στην δικτύωση ανθρώπων από τους κλάδους της αρχιτεκτονικής, του real estate και της φιλοξενίας, μεταφέρει διεθνή best practices και αναδεικνύει τις επερχόμενες τάσεις».
Μιλώντας ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε την σημασία του Συνεδρίου και ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, λόγω της γραφειοκρατίας: «Ωστόσο, προσπαθήσαμε να κάνουμε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ενώ προωθούμε τον διαγωνισμό για την Πλατεία του ΝΟΡ (πίσω από το κτήριο της Περιφέρειας) που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη» όπως είπε.
Ο διαγωνισμός αυτός, όπως είπε και ο κ. Σκιαδόπουλος, βρίσκεται σε καλό δρόμο και αναμένεται μέσα στο 2019.
Όλοι οι παριστάμενοι μίλησαν στο ίδιο μήκος κύματος, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την διοργάνωση καθώς θα προσελκύσει όλα τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των τεχνικών στην Ρόδο.
Στους ομιλητές των περασμένων ετών περιλαμβάνονται συνεργάτες από Διεθνούς φήμης Αρχιτεκτονικά Γραφεία, όπως οι Zaha Hadid Architects, UN Studio και MKV Design καθώς και η επιμελητική ομάδα του Design Museum of London αλλά και των ξενοδοχείων Hyatt Double Decker.
Το συνέδριο στηρίζουν σημαντικές εταιρείες από τον χώρο των υλικών, του εξοπλισμού και της τεχνολογίας.
Η είσοδος θα είναι και φέτος ελεύθερη για το κοινό, αναμένοντας περισσότερους από 550 Συνέδρους από όλη την Ελλάδα, όπως και πέρυσι.
Το 3ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού απευθύνεται σε επαγγελματίες του Τουρισμού, Μηχανικούς, στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και σε όλη μας την κοινωνία. Όπως άλλωστε τονίζουν χαρακτηριστικά οι συνδιοργανωτές, «η Αρχιτεκτονική και ο Τουρισμός μας αφορούν όλους και είναι κομβικό χρονικά το σημείο που πλέον πρέπει να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας».
Σκοπός είναι η θεσμοθέτηση Διεθνών Συνεδρίων που θα διαπραγματεύονται τη διάδραση μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού και θα προσελκύουν επισκέπτες (Ξενοδόχους, Αρχιτέκτονες και γενικότερα επαγγελματίες του τουρισμού) από όλον τον πλανήτη. Τα Συνέδρια Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού αποτελούν πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.
Κατόπιν της συνεχούς επικοινωνίας του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ Γιώργο Σκιαδόπουλο, επισημοποιήθηκε η άφιξη του κ Στασινού στη Ρόδο, προκειμένου να ανοίξει ο ίδιος την αυλαία του 3ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού.
Η συνεργασία ΣΑΔ – ΤΕΕ έχει ξεκινήσει τα τελευταία 2 χρόνια, απαριθμώντας πλέον πλήθος διμερών επαφών στην πρωτεύουσα, ενώ η ανακοίνωση της παρουσίας του κ Στασινού στο νησί μας αποδεικνύει έμπρακτα την στήριξη του ισχυρού φορέα προς τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου.
Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 16:30 ξεκινάει η προσέλευση στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς. Οι επιστημονικές εργασίες, συναντήσεις και προετοιμασίες του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την ηλεκτρονική πλατφόρμα Αρχιτεκτονικής Archisearch είναι καθημερινές σε εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελικές λεπτομέρειες.
Αξίζει να τονιστεί ότι κατόπιν της συνεργασίας του Συλλόγου με Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, φέτος είναι η πρώτη φορά που –πέραν από τους ιδιαίτερα διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές- θα υπάρξουν εισηγητές από όλη τη Δωδεκάνησο και την Ελλάδα γενικότερα. Επίσης, σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν δημόσιο διάλογο στον οποίο κάθε σύνεδρος – συμπολίτης μας έχει τη δυνατότητα να λάβει το λόγο και να εκθέσει την άποψή του.
Το 1ο Συνέδριο είχε συνδιοργανωθεί τον Οκτώβριο του 2015 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, προσελκύοντας 450 συνέδρους.
Το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού προσέλκυσε 550 συνέδρους και συνδιοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, καθώς και το Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είχε την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ). Στρατηγικοί συνεργάτες και συνεπιμελητές ήταν το ηλεκτρονικό περιοδικό Archisearch.gr. Μεταξύ των ομιλητών ήταν Διεθνούς φήμης Αρχιτεκτονικά Γραφεία από όλον τον κόσμο (όπως Zaha Hadid Architects, UN Studio, κ.α.).
Το γεγονός ότι κάθε αρμόδιος φορέας σε θέματα Αρχιτεκτονικής, Τουρισμού και Παιδείας δηλώνει παρών ως συνδιοργανωτής σε αυτόν τον διάλογο που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στη Ρόδο, καταδεικνύει ότι υπάρχει η καταρχήν πρόθεση από όλους για συνένωση δυνάμεων. Είναι σπάνιο στο Νότιο Αιγαίο να πραγματοποιούνται επιστημονικές δράσεις με τέτοια ευρεία συνεργασία φορέων.
Το 3ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο του Οκτωβρίου, που έχει ανακηρυχτεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και τη στήριξη πολλών φορέων ως «Μήνας Αρχιτεκτονικής, Πολιτισμού και Τουρισμού».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου