Ρεπορτάζ

Πρώην αντιδήμαρχος και 3 δημοτικοί υπάλληλοι στο εδώλιο για υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου κατηγορούμενοι για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατά συναυτουργία θα καθίσουν την 20ή Σεπτεμβρίου 2019 ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, που δεν έχει σχέση με θέματα αρμοδιότητας της ΔΕΥΑ Ρόδου και τρεις δημοτικοί υπάλληλοι.
Πιο συγκεκριμένα κατηγορούνται ως υπαίτιοι του ό,τι στην Λάρδο από 26-11-2014 έως 14-6-2017, με πρόθεση, προκάλεσαν υποβάθμιση του περιβάλλοντος με πράξεις ή παραλείψεις οι οποίες είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής, στην υγεία των κατοίκων και στις αισθητικές αξίες.

Ειδικότερα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, ο πρώτος κατηγορούμενος ως αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ρόδου, ο δεύτερος κατηγορούμενος ως διευθυντής Δικτύων της ΔΕΥΑΡ, ο τρίτος κατηγορούμενος ως πρόεδρος της Δ.Κ. Λάρδου και ο τέταρτος κατηγορούμενος ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αποχέτευσης της ΔΕΥΑΡ, δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος στη Δημοτική Κοινότητα Λάρδου Ρόδου, αν και όφειλαν λόγω των παραπάνω ιδιοτήτων τους, και συγκεκριμένα δεν προέβησαν στην άρση των παράνομων συνδέσεων (σωληνών) ακαθάρτων που υπήρχαν στο δίκτυο ομβρίων υδάτων του οικισμού της Λάρδου, και μάλιστα σε κεντρικό σημείο στην είσοδο του οικισμού, με επακόλουθο να διοχετεύονται λύματα από τις οικίες του οικισμού στα φρεάτια ομβρίων υδάτων του Δήμου που τελικά σύγκλιναν στον κεντρικό αγωγό ομβρίων που εκβάλλει στον Μεριδιάτη ποταμό, ούτε προέβησαν σε διαδικασίες κατασκευής του αντίστοιχου Βιολογικού Καθαρισμού για την οριστική επίλυση του περιβαλλοντικού αυτού προβλήματος, ενώ δεν προέβησαν έστω προσωρινά ούτε σε ενέργειες απομάκρυνσης της εστίας μόλυνσης που υπήρχε πλησίον του οικισμού, με άμεση συνέπεια τη δημιουργία ανυπόφορης και ιδιαίτερα επιβλαβούς για την υγεία κατάστασης.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι καθόλο το χρονικό διάστημα από 26-11-2014 έως 14-6-2017 εντός της κοίτης του ποταμού Μεριδιάτη υπήρχαν λιμνάζοντα και δύσοσμα υγρά απόβλητα, προερχόμενα από σωλήνες που βρίσκονται στα τοιχώματα των πρανών του ποταμού, στέρεα απόβλητα (απορρίμματα, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες κ.τ,λ.) εντός της κοίτης και στον οικισμό εν γένει υπήρχε έντονη δυσοσμία, τοπική ρύπανση και δημιουργήθηκε σοβαρή εστία μόλυνσης.
Αποτέλεσμα των ως άνω παραλείψεων των κατηγορουμένων, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ήταν η σοβαρότατη ρύπανση που προκλήθηκε στην ως άνω περιοχή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η αισθητική αλλοίωσή του σε συνδυασμό με τις έντονες οσμές που αναδύονταν στην περιοχή και στην δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών που προκάλεσαν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων της στους ζωντανούς οργανισμούς και γενικά στην οικολογική ισορροπία, καθιστώντας το περιβάλλον εντελώς ακατάλληλο για τις επιθυμητές χρήσεις του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου