Ειδήσεις

«Αν καταργηθεί ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. θα αναπληρωθεί από άλλους φόρους»

«Δεν είναι για πανηγυρισμούς η κατάργηση του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου. Η κατάρρευση του ΔΗΦΟΔΩ θα λειτουργήσει πολύ αρνητικά για την τοπική οικονομία».

Αυτό δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς, με αφορμή την απόφαση που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Ρόδου μετά από σχετική προσφυγή κατασκευαστικής εταιρείας, όπως απεκάλυψε η «δ».

«Τελούμε σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Δημοτικό Φόρο. Στις 10 Οκτωβρίου θα εξεταστεί το θέμα και θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Λυπάμαι για τις άμεσες αντιδράσεις των φορέων, που είχαν συναινέσει για τη βελτίωση του Δημοτικού Φόρου και τώρα κάνουν λόγο για δικαίωση. Τελικά επιθυμούν τη βελτίωση; Μήπως η συμφωνία ήταν απλώς ένα πρόσχημα; Τι θέλουν τελικά; Δεν είναι για πανηγύρια το θέμα και θα πλήξει σημαντικά την τοπική οικονομία. Τα μεγαλύτερα έσοδα προέρχονται από τις μεγάλες εταιρείες που λειτουργούν στη Ρόδο υποκαταστήματα. Επιπλέον, ο Δήμος Ρόδου, σε εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου θα πρέπει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του με κάθε τρόπο», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς.

«Οι δαπάνες έχουν φθάσει στο κατώτερο σημείο και δεν μπορούν να μειωθούν άλλο. Αν καταργηθεί ο Δημοτικός Φόρος θα πρέπει να αντικατασταθεί το κενό στα έσοδα. Ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ, είναι σε ισχύ μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν θα πρέπει να παρασύρονται οι επιχειρηματίες και να μην πληρώνουν. Αν δεν θέλουν να πληρώσουν να το δηλώσουν εγγράφως για να αναλάβουν και τις ευθύνες τους», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως αν καταργηθεί ο Δημοτικός Φόρος θα πρέπει να καλυφθεί το κενό στα έσοδα.

«Μια από τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν είναι η αύξηση άλλων φόρων. Μπορεί να έχουμε τετραπλασιασμό του τέλους ακίνητης περιουσίας. Αυτό θα επιβαρύνει όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις γιατί το συγκεκριμένο τέλος πληρώνεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται να επανέλθουν τα τέλη παρεπιδημούντων και τα τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων, που αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα ξενοδοχεία. Από τη μια θα καταργηθεί ο ΔΗΦΟΔΩ αλλά θα επιβαρυνθούν περισσότερο ορισμένοι κλάδοι», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς και συμπλήρωσε πως αν η απόφαση του ΣτΕ είναι αρνητική, τότε ο Δήμος δεν θα μπορεί να πληρώνει για τον ΠΡΟΤΟΥΡ και άλλες δομές που χρηματοδοτούνται από το Δημοτικό Φόρο.

Σε ερώτηση σχετικά με το αυξημένο μισθολογικό κόστος που έχει ο Δήμος Ρόδου, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε:
«Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό. Είμαστε μεταξύ των εννέα μεγαλύτερων Δήμων.
Έχουμε ενταχθεί επίσης στην πεντάδα των πιο ισχυρών οικονομικά ΟΤΑ. Οι υπάλληλοι αντιμετωπίζονται ισότιμα. Αφού είναι μεγάλος ο Δήμος έχει και αντίστοιχα μεγάλο μισθοδοτικό κόστος. Από το 2011 μέχρι σήμερα το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 400 με 500 άτομα. Δεν έχουμε καλύψει τα κενά με προσλήψεις».

Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε και στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών, καθώς η σχετική προθεσμία έληξε στις 14 Αυγούστου.
«Περισσότεροι από 500 επιχειρηματίες κατέθεσαν αιτήσεις για να πληρώσουν σε δόσεις τα χρήματα που οφείλουν. Μεταξύ αυτών είναι και όλοι σχεδόν οι μεγαλο- οφειλέτες του Δήμου. Τις τελευταίες δύο ημέρες είχαμε μεγάλη προσέλευση. Αποτέλεσμα ήταν να πέσει το σύστημα», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς και πρόσθεσε, πως αν οι πολίτες τηρήσουν τη ρύθμιση, θα είναι σημαντικές οι εισπράξεις του Δήμου Ρόδου ανά μήνα.

Σύμφωνα με τομ δήμαρχο οι περισσότεροι επιχειρηματίες ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα να πληρώσουν τα χρήματα που οφείλουν από 24 έως 48 δόσεις.
«Υπήρξαν και κάποιοι που δήλωσαν πως θέλουν να πληρώσουν τα χρήματα που οφείλουν σε 100 δόσεις», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς.

Μεταξύ των οφειλετών, που έσπευσαν να κάνουν ρύθμιση, ήταν και αρκετοί καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο κτηριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς.
«Υπήρξαν και κάποιοι που δεν προθυμοποιήθηκαν να κάνουν ρύθμιση και ας οφείλουν μεγάλα ποσά στο Δήμο Ρόδου», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.

Στην παρούσα φάση τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικών κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να ετοιμάσουν τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το έτος 2015.
«Αν δεν δοθεί παράταση από το υπουργείο Εσωτερικών για την κατάθεση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ στα αρμόδια όργανα τότε επιβάλλεται να «τρέξουμε». Θα πρέπει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου από την Οικονομική Επιτροπή. Η προθεσμία που έχουμε στη διάθεσή μας λήγει στις 31 Αυγούστου», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο η απερχόμενη δημοτική αρχή να συντάσσει προϋπολογισμό για την επόμενη.

«Πρέπει να δοθεί παράταση από το υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι και αλλιώς ο προϋπολογισμός του Δήμου θα πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς.

Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση των εσόδων του Δήμου, ο κ. Τσουκαλάς απάντησε:
«Στον προϋπολογισμό του έτους 2015 δεν μπορούμε να αυξήσουμε τα έσοδά μας γιατί θα πάμε βάσει των εισπραχθέντων. Οι διαδικασίες είναι δύσκολες. Είμαστε όμως μέσα στους στόχους. Τελούμε σε αναμονή των στοιχείων που σχετίζονται με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου για το έτος 2015. Έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία για το βασικό κορμό του προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά η σημερινή δημοτική αρχή θα παραδώσει ένα Δήμο νοικοκυρεμένο οικονομικά.
«Έγιναν προσπάθειες για να μειωθούν όσο γινόταν οι οφειλές του Δήμου Ρόδου. Οι υποχρεώσεις προς τρίτους έχουν μηδενιστεί. Στο τέλος τη θητείας μας θα αφήσουμε στο ταμείο έσοδα 8.500.000 με 9.000.000 ευρώ που θα καλύψουν τις όποιες υποχρεώσεις αφήσουμε» δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως τώρα οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου ανέρχονται στο ποσό των 48 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

 • Αναστάστης Ε. Μαχραμάς    17.12.2014 11:47

  Ντροπή να ζητάνε από τον κόσμο κι άλλους φόρους όταν μάλιστα κρίθηκε ο ΔΗΦΟΔΩ παράνομος !
  ΛΟιπόν να κοιτάξετε εκεί στο Δήμο να τα βγάλετε πέρα με όσα έχετε ΟΠΩΣ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΠΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και να αφήσετε τις ιδέες και απειλές για νέα φορολογία !

  Να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε με όσα διαθέτετε κύριοι οι ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΧΙΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ όπως και η ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΦΡΑΓΚΑ για ΠΕΤΑΜΑ !

  Που πήγαν τόσα χρόνια τα ΦΡΑΓΚΑ που δίναμε στο ΔΗΦΟΔΩ βγήκε καμιά ΛΙΣΤΑ που να λέει με ΑΥΤΥΑ-ΤΟΣΑ-ΕΓΙΑΝΑ-ΑΥΤΑ ???????????????????????

  Λοιπόν να βάλετε σε τάξη το Δήμο να ζήσετε με όσα έχετε και πάνω απ όλα να δουλεύετε ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ και τους ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ.

  Σε καπιταλισμό ζούμε ανοίξτε καμιά ΑΕ να δοκιμάσετε την τύχη σας, αφού το ΚΡΑΤΟΣ δεν βοηθάει.

Σχολιασμός άρθρου