Τοπικές Ειδήσεις

«Ποδαρικό» στα καταστήματα από ελεγκτές και όχι πελάτες!

Την εμφάνισή τους μαζί με τους πρώτους τουρίστες έκαναν και τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ, πραγματοποιώντας ελέγχους με έμφαση στις τουριστικές περιοχές, όπου πολλά καταστήματα ωστόσο κλείνουν χωρίς εισπράξεις!
Όπως ανέφεραν ιδιοκτήτες καταστημάτων στη «δ», οι ελεγκτές τόσο για τυχόν φορολογικές παραβάσεις όσο και για την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, έχουν «ξεσκονίσει» πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα της εστίασης. «Υπήρξαν μέρες που “ποδαρικό” μάς έκαναν οι ελεγκτές και όχι οι τουρίστες, για να μην σας πω ότι υπήρξαν και φορές που οι μόνοι που πάτησαν το πόδι τους στο μαγαζί ήταν οι ελεγκτές! Σε μια νεκρή περίοδο με μηδενικές εισπράξεις, που μπορεί να περάσουν μέρες για να μπουν μερικά ευρώ στο ταμείο, οι ελεγκτές κόβουν βόλτες για να διαπιστώσουν τυχόν φορολογικές παραβάσεις.
Για να μπορεί κανείς να κάνει φορολογική παράβαση πρέπει να υπάρχει κίνηση, και κίνηση δεν υπάρχει.
Οι εισπράξεις αναλόγως των καταστημάτων είναι μειωμένες μέχρι και κατά 80%, αυτή είναι η ουσία. Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια για ν’ αγαπιόμαστε!», δήλωσε στη «δ» καταστηματάρχης που δραστηριοποιείται εντός της Μεσαιωνικής Πόλης.
Ελεγχοι διενεργούνται και σε άλλες τουριστικές περιοχές του νησιού και θα συνεχίσουν καθ΄όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, δοκιμάζοντας τα νεύρα των καταστηματαρχών και επιχειρηματιών, στην πιο αμφίβολη σεζόν στην ιστορία του τουρισμού …
Επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι διενεργούνται ήδη σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως σε τουριστικές περιοχές των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας από κλιμάκια της ΑΑΔΕ.
Οι έλεγχοι διενεργούνται καθημερινά από κλιμάκια ελεγκτών των ΔΟΥ και της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες και θα στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.
Την ίδια ώρα που οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται, η ΑΑΔΕ καλεί τους εφοριακούς υπαλλήλους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ενίσχυση δεκατριών ΔΟΥ που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και στα Δωδεκάνησα, ζητώντας τους -με έγγραφο που απέστειλε σε όλες τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα- να υποβάλουν στη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΑΔΕ αιτήσεις για αποσπάσεις στις συγκεκριμένες υπηρεσίες! Οι αποσπάσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου!
Σημειώνεται ότι με βάση το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το έτος 2020, φέτος έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν τουλάχιστον 35.000 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι. Σύμφωνα ειδικότερα με τα όσα αναφέρονται στο υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου ΔΔΑΔ Β 1064145 ΕΞ 2020 έγγραφο που απέστειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σε όλες τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της χώρας:
«Στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του έτους 2020, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου