ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύσκεψη για τη νησιωτικότητα στο Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

news room 1 λεπτό ανάγνωση
σύσκεψη

Ευ­ρεία σύ­σκε­ψη για τη νη­σιω­τι­κό­τη­τα συ­γκά­λε­σαν ο Υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής Πα­να­γιώ­της Κου­ρου­μπλής και ο Υφυ­πουρ­γός Νε­κτά­ριος Σα­ντο­ρι­νιός.

Στη συ­νά­ντη­ση πα­ρα­βρέ­θη­καν ο Ανα­πλη­ρω­τής Υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Γιώρ­γος Κα­τρού­γκα­λος, ο Ανα­πλη­ρω­τής Υπουρ­γός Οι­κο­νο­μί­ας και Ανά­πτυ­ξης Αλέ­ξης Χα­ρί­τσης, ο συ­ντο­νι­στής της ΕΠΕΚΕ Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, Ηλίας Κα­μα­τε­ρός, οι Γε­νι­κοί Γραμ­μα­τείς του Υπουρ­γεί­ου Ναυ­τι­λί­ας,  Διο­νύ­σης Χα­ρά­λα­μπος Κα­λα­μα­τια­νός και Χρή­στος Λα­μπρί­δης, καθώς και υπη­ρε­σια­κοί πα­ρά­γο­ντες.

Η ηγε­σία του ΥΝΑΝΠ ανα­φέρ­θη­κε στην ανα­διορ­γά­νω­ση του Λι­με­νι­κού Συ­στή­μα­τος, που είναι σε εξέ­λι­ξη, με την κα­τα­γρα­φή όλων των λι­μα­νιών της χώρας, των χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών και των ανα­γκών τους. Το Υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας έχει ζη­τή­σει από όλους τους φο­ρείς δια­χεί­ρι­σης των λι­μα­νιών προ­τά­σεις για μικρά έργα (ύψους μέχρι 100.000 ευρώ) που χρειά­ζο­νται να γί­νουν στα λι­μά­νια, ώστε να βελ­τιω­θεί η λει­τουρ­γία τους και να αλ­λά­ξει η κα­θη­με­ρι­νή κί­νη­ση πο­λι­τών και επι­σκε­πτών στο λι­μά­νι.  Ωστό­σο έχει ήδη λάβει απα­ντή­σεις από 100 φο­ρείς λι­μέ­νων για έργα συ­νο­λι­κού κό­στους 18 εκα­τομ­μυ­ρί­ων. Στο μέτρο που οι δια­θέ­σι­μοι πόροι δεν επαρ­κούν ζη­τή­θη­κε η συν­δρο­μή του προ­γράμ­μα­τος δη­μο­σί­ων επεν­δύ­σε­ων.

Όπως επι­ση­μάν­θη­κε πρό­κει­ται για έργα με πολ­λα­πλα­σια­στι­κά οφέλη στις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες που αλ­λά­ζουν την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα του πο­λί­τη. Συμ­φω­νή­θη­κε να γίνει μία ιε­ράρ­χη­ση των ανα­γκαί­ων έργων ανά λι­μά­νι, με βάση και την ωρι­μό­τη­τά τους, και το θέμα να συ­ζη­τη­θεί εκ νέου σε νέα σύ­σκε­ψη, ώστε να μην δια­τε­θούν πόροι που δεν θα αξιο­ποι­η­θούν. Επι­ση­μάν­θη­κε ακόμα η ανά­γκη το πρό­γραμ­μα αυτό να χρη­μα­το­δο­τη­θεί και από ευ­ρω­παϊ­κούς πό­ρους.

Στο πλαί­σιο αυτό επι­ση­μάν­θη­κε η ανά­γκη να εντα­χθούν οι νη­σιω­τι­κοί λι­μέ­νες στον μη­χα­νι­σμό “Συν­δέ­ο­ντας την Ευ­ρώ­πη (CEF)”, σε συ­νέ­χεια των απο­φά­σε­ων του Συμ­βου­λί­ου Υπουρ­γών Με­τα­φο­ρών στην Βα­λέ­τα (Μάλτα), ώστε να γίνει πράξη η εδα­φι­κή συ­νο­χή για τις νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές που έχουν αυ­ξη­μέ­νο κό­στος ζωής.  Ο κ. Κα­μα­τε­ρός επι­σή­μα­νε  την ανά­γκη να υπάρ­ξει κα­τη­γο­ριο­ποί­η­ση των νη­σιών, ανά­λο­γα με τα ιδιαί­τε­ρα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά τους, ώστε να γί­νε­ται μια ορ­θο­λο­γι­κή κα­τα­νο­μή των κοι­νο­τι­κών πόρων.

Ο κ. Χα­ρί­τσης ση­μεί­ω­σε ότι η κυ­βέρ­νη­ση ήδη από το 2015 έχει ζη­τή­σει από την Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή να λαμ­βά­νε­ται υπόψη η νη­σιω­τι­κό­τη­τα και οι ιδιαι­τε­ρό­τη­τες που απορ­ρέ­ουν από αυτή ως βα­σι­κό κρι­τή­ριο για την κα­τα­νο­μή των ευ­ρω­παϊ­κών πόρων, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η Επι­τρο­πή είναι θε­τι­κή στην κα­τεύ­θυν­ση αυτή.

Ο κ. Σα­ντο­ρι­νιός ση­μεί­ω­σε ότι έχουν γίνει πολ­λές κι­νή­σεις σε Ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο σε συ­ντο­νι­σμό με την ΕΟΚΕ, την Επι­τρο­πή των Πε­ρι­φε­ρειών, τους Ευ­ρω­βου­λευ­τές και τα νη­σιω­τι­κά επι­με­λη­τή­ρια ώστε να απο­τυ­πω­θεί στα σχε­τι­κά κεί­με­να/οδη­γί­ες η ιδιαί­τε­ρη μέ­ρι­μνα για τα νησιά, όπως και σε απο­φά­σεις Συμ­βου­λί­ων Υπουρ­γών για να τύ­χουν της απα­ραί­τη­της χρη­μα­το­δό­τη­σης που απαι­τεί η κοι­νω­νι­κή και εδα­φι­κή συ­νο­χή. Τό­νι­σε πως έχει δη­μιουρ­γη­θεί ένα ευ­ρω­παϊ­κό momentum υπέρ της νη­σιω­τι­κό­τη­τας, ωστό­σο επι­βάλ­λε­ται να τί­θε­νται συ­νε­χώς διεκ­δι­κή­σεις. Έτσι εξε­τά­ζε­ται η έντα­ξη των νη­σιών στις κρα­τι­κές ενι­σχύ­σεις για με­τα­κι­νή­σεις επι­βα­τών και εμπο­ρευ­μά­των ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας, όπως και η σύ­στα­ση τα­μεί­ου εδα­φι­κής συ­νο­χής και ανά­πτυ­ξης. Το άμεσο ζη­τού­με­νο είναι να ορ­γα­νω­θεί ένα λει­τουρ­γι­κό σύ­στη­μα με­τα­φο­ρών που θα εξι­σορ­ρο­πεί το υπερ­βο­λι­κά αυ­ξη­μέ­νο κό­στος ανε­φο­δια­σμού των νη­σιω­τι­κών πε­ριο­χών.

Ο κ. Κα­τρού­γκα­λος ση­μεί­ω­σε ότι η νη­σιω­τι­κό­τη­τα και οι ορει­νές πε­ριο­χές  μπο­ρούν να εντα­χτούν στα ευ­ρω­παϊ­κά δη­μό­σια αγαθά που είναι δυ­να­τόν να χρη­μα­το­δο­τη­θούν από το νέο ευ­ρω­παϊ­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Στο πλαί­σιο των διεκ­δι­κή­σε­ων νέων χρη­μα­το­δο­τή­σε­ων, ο κ. Κου­ρου­μπλής ση­μεί­ω­σε ότι είναι με­γά­λη η ανά­γκη να βρε­θούν κον­δύ­λια για να απο­κα­τα­στα­θεί η σί­τι­ση των σπου­δα­στών σε όλες τις  Ακα­δη­μί­ες Εμπο­ρι­κού Ναυ­τι­κού, η οποία κό­πη­κε το 2013. Όπως είπε πρό­κει­ται για νέα παι­διά, από οι­κο­γέ­νειες χα­μη­λών ει­σο­δη­μά­των, που έχουν υπο­στεί αδι­κί­ες. Είναι ένα ποσό πε­ρί­που 1,5 εκα­τομ­μυ­ρί­ου ευρώ που αφορά 4.500 σπου­δα­στές, με­γά­λο μέρος των οποί­ων είναι σε ΑΕΝ νη­σιω­τι­κών πε­ριο­χών.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.