Τοπικές Ειδήσεις

Στο παλιό νοσοκομείο θα παραμείνει το Κτηματολόγιο

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν χτες, τόσο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, όσο και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνος Αλεξανδρής σε συνέντευξη Τύπου, αφενός για την κατάσταση που επικρατεί στο Κτηματολόγιο Ρόδου, και αφετέρου για τις επόμενες κινήσεις και τον προγραμματισμό για το Δικαστικό Μέγαρο. Παρόντες ήταν ακόμη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης, ο δικηγόρος κ. Γιώργος Μαυρομμάτης και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Παππάς. Ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης δεν μετείχε λόγω της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής.
Οι θετικές εξελίξεις έχουν να κάνουν με το γεγονός πως μετά την επίσκεψη και αυτοψία του κ. Αλεξανδρή στο Κτηματολόγιο Ρόδου, διαπιστώθηκε η καλή λειτουργία του, πράγμα που καθιστά την ανάγκη να δοθεί παράταση στην παραχώρηση από τον Δήμο Ρόδου για τουλάχιστον μια 20ετία. Από την άλλη, θα εξεταστεί το αίτημα να στεγαστεί στο παλιό κτήριο (εφόσον γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις), κατ’ αρχάς το Διοικητικό Πρωτοδικείο και ίσως το Ειρηνοδικείο.
Σημειώνεται πως ο κ. Αλεξανδρής επισκέφθηκε και το Δικαστικό Μέγαρο όπου είχε συνεργασία με δικαστές και δικηγόρους.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Ο κ. Γ. Χατζημάρκος αφού ευχαρίστησε τον κ. Αλεξανδρή, τόνισε τα εξής: «Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε ήμασταν εν μέσω πολεμικού κλίματος λόγω του Κτηματολογίου όπου κάποιες ομάδες είχαν αντιρρήσεις, σηκώνοντας το… λάβαρο της μη μετεγκατάστασής του. Αισθάνομαι ικανοποίηση και επιβεβαίωση κυρίως για τους συνεργάτες μου, που ‘κακοποιήθηκαν’ εκείνη την εποχή, ενώ προσπαθούσαν να εξεύρουν λύση.
Αποδείχθηκε λοιπόν, πως όλα τα προβλήματα έχουν λύσεις –πολύ περισσότερο τα τεχνικά θέματα. Όταν υπάρχει διάθεση, βρίσκουμε λύσεις. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι η ΠΝΑι θα συνεχίσει να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της, όπου απαιτείται και υπενθύμισε πως στόχος θα έπρεπε να είναι η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου αφού είναι ένα τεράστιο εγχείρημα.
Μάλιστα στηλίτευσε την στάση ορισμένων στην Ρόδο που για πολύ καιρό, προσπάθησαν να κρατήσουν κλειστό το Κτηματολόγιο, λέγοντας πως έχουν μεγάλη ευθύνη.

Ο ΠΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
Μιλώντας ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε τα εξής: «Είναι αλήθεια ότι στις προηγούμενες τρεις επισκέψεις που είχα κάνει προσπαθούσα να καταλάβω γιατί δεν γίνεται δεκτό το… αυτονόητο. Σήμερα, τελικά μετά από πολύ κόπο, το Κτηματολόγιο της Ρόδου βρίσκεται σε ένα καινούργιο κτήριο ευάερο, ευήλιο, που δεν χρειάζεται να μπεις σε συνθήκες καταφυγίου για να κατορθώσεις να κάνεις την δουλειά σου και προσφέρεται πια τόσο στους πολίτες όσο και στους δικηγόρους, να δουλέψουν κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες. Σήμερα, είδα ότι ο κόσμος και οι νομικοί είναι ικανοποιημένοι από την λειτουργία του. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα στις καταχωρήσεις, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε εδώ και με τη συνεργασία του ΔΣΡ, με μία Προγραμματική Σύμβαση. Ειδικά στην Ρόδο, το Κτηματολόγιο είναι ένα εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Ποιος δεν το καταλάβαινε τόσα χρόνια που το άφηνε κλειστό; Χαίρομαι πάντως που το 2024 το Κτηματολόγιο Ρόδου θα μπει μαζί με τα άλλα, στο Εθνικό Κτηματολόγιο το οποίο δεν βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπ. Δικαιοσύνης αλλά του Υπ. ψηφιακής Διακυβέρνησης.
»Θα ζητήσω από τον δήμαρχο Ρόδου να παρατείνει την παραχώρηση για 20ετία. Άρα το Κτηματολόγιο θα μείνει εκεί. Επιπλέον, το έργο παρεμβάσεων στο παλιό κτήριο, εκτελείται. Εκεί θα στεγαστεί το Διοικητικό Πρωτοδικείο και ίσως το Ειρηνοδικείο (εφόσον ζητηθεί). Επιπρόσθετα, θα ξεκινήσουμε πλέον την προσπάθεια για να δούμε τι θα γίνει με το Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου ώστε να δούμε τις λεπτομέρειες για να προχωρήσουμε».
Ο κ. Αλεξανδρής, ξεκαθάρισε πως η ηγεσία του Υπ. Δικαιοσύνης έχει ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα στα κτηριακά θέματα των δικαστηρίων λέγοντας πως υπάρχει σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο σχέδιο για τα δικαστικά μέγαρα ανά την χώρα (με ανακαινίσεις, ανεγέρσεις, παρεμβάσεις κ.λπ.) ύψους 500-600 εκ. ευρώ με ορίζοντα εξαετίας, κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης. Επιπλέον, ανέφερε πως προχωρά και η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου της Κω.
Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του, διαβεβαίωσε πως προχωρά με καλούς ρυθμούς η αποκατάσταση του παλιού κτηρίου του Κτηματολογίου, ενώ τόνισε πως η ΠΝΑι θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια του Υπ. Δικαιοσύνης:
«Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για να αρχίσει να αποσυμφορίζεται το Δικαστικό Μέγαρο αφού ένα κομμάτι των υπηρεσιών του, θα μετεγκατασταθεί ώστε να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις στο κτήριο από το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων) που πληρώνει το κόστος».
Εξηγώντας τις διαδικασίες, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε πως το κόστος των παρεμβάσεων στο Δικαστικό Μέγαρο είχε προϋπολογιστεί στο 1,7 εκ. ευρώ και ίσως χρειαστεί να επικαιροποιηθούν οι μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου και θα προχωρήσει προς έγκριση από το ΤΑΧΔΙΚ.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Β. Περίδης, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, ενώ ο κ. Ιωάν.Παππάς, ευχαρίστησε τον κ. Αλεξανδρή για την στήριξή του στα θέματα αρμοδιότητας του Υπ.Δικαιοσύνης σε Ρόδο, Κω και σε άλλα νησιά όπως η Σύρος και η Νάξος. Ο ίδιος, διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσουν οι προσπάθειες για να ικανοποιηθούν αιτήματα που χρονίζουν, ενώ έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου