Ειδήσεις

Από το πρωί της Τετάρτης στη Ρόδο, το φοιτητικό συνέδριο Mare Nostrum

Η Οργανωτική Επιτροπή του Mare Nostrum VII σας προσκαλεί το τριήμερο 18, 19 και 20 Μαΐου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (Γρ. Λαμπράκη 8) για να παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου. Το Mare Nostrum διεξάγεται για έβδομη συνεχή χρονιά στη Ρόδο, από φοιτητές του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών τουΠανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα τουΚΕΜΜΕΠ (Κέντρο Μεσογειακής-μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού) και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι: Ευρύτερη Μέση Ανατολή: Πόλεμος, Πρόσφυγες, Πολιτισμός.

Κατά τη διάρκεια του, οι εισηγητές, προερχόμενοι από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θα αναπτύξουν τις θέσεις τους σε ζητήματα όπως η Διεθνής πολιτική, η Οικονομία Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τρομοκρατία αλλά και το Προσφυγικό ζήτημα. Ακόμη θα παρουσιαστούν έρευνες από τις κατευθύνσεις Γλωσσολογίας και Αρχαιολογίας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών.

Η συσσώρευση συγκρούσεων και κρίσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, η αλματώδης ανάπτυξη της ισλαμικής τρομοκρατίας, η μετατροπή των προσφυγικών κυμάτων σε ανθρωπιστική καταστροφή αλλά και σημαντική απειλή για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια, αποτελούν όψεις ενός πολυσύνθετου φαινομένου, με πτυχές οικονομικές, κοινωνικές, ασφάλειας, διαχείρισης κρίσεων, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής αλλά και πολιτισμού.

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πολλαπλές πτυχές που συνδέουν τον πόλεμο, τους πρόσφυγες και τον πολιτισμό, δηλαδή:

  • να αναδειχθούν και να συζητηθούν οι βαθύτερες αιτίες των κρίσεων στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, οι επιπτώσεις τους στην ευρύτερη περιοχή και οι πολιτικές περιφερειακών και διεθνών δρώντων
  • να αναλυθεί το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας αλλά και η σχέση του με την εξαναγκαστική μετανάστευση και την ανθρωπιστική κρίση
  • να καταδειχθούν οι λόγοι και οι επιπτώσεις της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς στην περιοχή
  • να φωτιστούν νομικές πτυχές του προσφυγικού προβλήματος
  • να συζητηθούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των συγκρούσεων και των προσφυγικών ροών
  • να αναλυθεί η πολιτική της ΕΕ και της Ελλάδας έναντι των προσφύγων
  • να αναδειχθεί ο ρόλος των ΜΜΕ στον σχηματισμό της εικόνας των προσφύγων
  • να συζητηθεί η επίδραση της προσφυγικής κρίσης στην εσωτερική πολιτική των κρατών υποδοχής προσφύγων.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

09.30 – 10.30 Εγγραφές

10.30 Χαιρετισμοί
Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Σπύρος Συρόπουλος
• Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια Έλενα Θεοδωροπούλου
• Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, καθηγητής Ιωάννης Σεϊμένης
• Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Ανανίας
• Εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, 


 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου