Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος για Β. ΧΥΤΑ Ρόδου: Αυτή η εγκατάσταση δεν θα μας ντροπιάσει ποτέ ξανά. Η εποχή του ωχαδελφισμού, της αδιαφορίας ή της ανικανότητας τελείωσε

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Η χθεσινή επίσκεψη μας στον Βόρειο ΧΥΤΑ της Ρόδου, στον οποίο ξεναγήσαμε δημοσιογράφους μαζί με τον Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη, δεν είναι η επίσκεψη σε ένα έργο ή ένα ακόμα έργο. Είναι η δέσμευση και ταυτόχρονα το μήνυμα της Περιφέρειας μας, οτι στα χέρια μας τα πράγματα φτιάχνουν.
Αρχές του ’23 μας παραδόθηκε μια εγκατάσταση στην χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσε ποτέ
να βρεθεί. Ενας ΧΥΤΑ απολύτως μη λειτουργικός και επικίνδυνος.
Τα μηχανήματα ήταν είτε στον χώρο αλλά χαλασμένα είτε σε συνεργείο για μερικά χρόνια, 50 στρέμματα απορριμμάτων δεν είχαν επιχωματωθεί και δεν είχαν συμπιεστεί επι εξάμηνο, τα δίκτυα απορροής ομβρίων είχαν πολλά χρόνια να καθαριστούν, ο σπαστήρας επίσης είχε χρόνια να λειτουργήσει, η γεφυροπλάστιγγα εκτός απο ασυντήρητη έδινε τη δυνατότητα στον χειριστή της να αλλάξει την ένδειξη και στην είσοδο υπήρχαν λόφοι απο ηλεκτρικές συσκευές και χιλιάδες στρώματα ! Αυτό μας έδωσαν πρίν απο έναν χρόνο. Την εγκατάσταση εκείνη την σφραγίσαμε την ίδια ακριβώς ημέρα που ο Δήμος Ρόδου μας την παρέδωσε.
Σήμερα, αυτή η εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς να ντροπιάζει κανέναν και μπορεί να δέχεται κόσμο σε ξενάγηση.
Σε λιγότερο απο έναν χρόνο.
Μα, αφού είναι εγκατάσταση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, όπως μου επισήμαναν, εσείς γιατί αναφέρεστε στην Περιφέρεια ; Η απάντηση μου είναι απλή: γιατί η τεχνική υποστήριξη του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ήταν η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας. Αυτοί οι λίγοι συνεργάτες μας που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους απίστευτο αριθμό αδιεξόδων καταστάσεων. Και έδωσαν λύση για μια ακόμη φορά.
Ο ΧΥΤΑ της Βόρειας Ρόδου, εδώ και 45 ημέρες λειτουργεί με κανόνες. Με τάξη, αρχείο, σχέδιο και αυστηρό έλεγχο. Ευχαρίστησα τον Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση με τον φορέα που κάνει την αποκομιδή και να είναι κοινά συμφωνημένοι οι κανόνες.
Ξέρουμε ακριβώς τι ήρθε, πότε ήρθε και απο ποιόν. Εχουν πρόσβαση μόνον όσοι απο το νόμο προβλέπεται και η εποπτεία του χώρου και των λειτουργιών του είναι καθημερινή.
Αυτή η εγκατάσταση δεν θα μας ντροπιάσει ποτέ ξανά.
Η εποχή του ωχαδελφισμού, της αδιαφορίας ή της ανικανότητας τελείωσε. Την πληρώσαμε ακριβά και είναι χρέος η οριστική καταδίκη της. Μόνο στις πρώτες 45 ημέρες επαναλειτουργίας του ΧΥΤΑ, η εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο Ρόδου, μόνο απο το Τέλος Ταφής, απο την μη εναπόθεση στον ΧΥΤΑ υλικών που απο το νόμο απαγορεύεται να οδηγούνται εκεί, ξεπερνά τις 100.000,00 Ευρώ ! Αυτό, για όσους υποστηρίζουν οτι το χάος είναι φτηνότερο απο την τάξη.
Φύγαμε απο τον χώρο του ΧΥΤΑ και επιστρέψαμε στα γραφεία μας όπου βρήκαμε να έχουν έρθει, μόνο για χθές και μόνο στο διάστημα των δύο ωρών που ξεναγούσαμε δημοσιογράφους στον βόρειο ΧΥΤΑ της Ρόδου, 8 νέα αιτήματα για Προγραμματικές Συμβάσεις για εκτέλεση έργων στα νησιά μας. Και όλοι ξέρουμε ποιοί θα φταίνε αν δεν γίνουν και αυτά. Ολα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου