Προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο έχει δώσει ο τέταρτος κατά σειρά ενδιαφερόμενος επενδυτής για το τεράστιο έργο κατασκευής πρότυπης μονάδας αποθεραπείας στην Κρητηνία.
Ο επενδυτής, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», ξεκαθάρισε στους υπεύθυνους ότι θέλει μέχρι τον Ιούνιο να έχει στα χέρια του την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε διαφορετική περίπτωση θα αποσύρει το ενδιαφέρον, εξέλιξη που θα ήταν ιδιαιτέρως δυσχερής για το μέλλον του έργου.
Ο επενδυτής, είναι ο τέταρτος κατά σειρά που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει τα χρήματά του στο project της Κρητηνίας, ωστόσο τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι χρονοβόρες διαδικασίες λειτουργούν αποτρεπτικά, θέτοντας σε κίνδυνο το έργο.
Ηδη έχουν προηγηθεί άλλοι τρεις επενδυτές που εγκατέλειψαν την προσπάθεια, μεταξύ των οποίων μια εταιρεία-κολοσσός από το Ισραήλ που επενδύει σε καινοτόμα projects και ένας Ελληνας μεγαλογιατρός που δραστηριοποιείται στην Ελβετία, ωστόσο ερχόμενοι αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας, εγκατέλειψαν την προσπάθεια απογοητευμένοι.
Ο τέταρτος ενδιαφερόμενος επενδυτής περιμένει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να καταβάλει χρήματα για να προχωρήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών, σε διαφορετική περίπτωση θα γυρίσει κι αυτός την πλάτη στο έργο.
Σε επικοινωνία της «δημοκρατικής» με τον αρχιτέκτονα μηχανικό της «ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε.» κ. Παύλο Χατζηκωνσταντίνου, που εκπροσωπεί την εταιρεία «ΑΡΧΙΤΕΧΝΙΚΗ Ι.Κ.Ε.» έκανε γνωστό πως την προηγούμενη εβδομάδα υποβλήθηκαν προς έγκριση στην Αρχαιολογία τα νέα αρχιτεκτονικά σχέδια, με βάση τις υποδείξεις της Υπηρεσίας, προκειμένου να προστατευθούν, να αναδειχθούν και να ενταχθούν αρμονικά στην μονάδα τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια, κατά τη διάρκεια των πολύμηνων ανασκαφών.
Όπως ανέφερε ο κ. Π. Χατζηκωνσταντίνου, οι πτέρυγες φιλοξενίας του κτηρίου επανασχεδιάστηκαν από την αρχή και από επτά έγιναν δέκα μικρότερες συμπτυγμένες σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, με το κεντρικό κτήριο, τα εστιατόρια και την πισίνα να παραμένουν τα ίδια. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα του έργου, όλες οι αλλαγές έγιναν τηρώντας κατά γράμμα τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με την οποία, όπως είπε, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία.
Αυτό που απομένει, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε ο επενδυτής να έχει στα χέρια του την περιβαλλοντική μελέτη μέχρι τον Ιούνιο είναι το «πράσινο φως» από την Αρχαιολογία, για τα νέα σχέδια που υποβλήθηκαν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά η Αρχαιολογία έχει δεσμεύσει χώρο 1.100 τ.μ. όπου εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων και ευρήματα που πιστοποιούν ότι η παραγωγή του λαδιού και του κρασιού είχε μεγάλη παράδοση στην περιοχή.
Στόχος της μονάδας είναι η αναζωογόνηση και η ευεξία, κάτι που προσδίδει αξία και ιδιαιτερότητα σε αυτή την επένδυση σε πανελλήνιο επίπεδο. Το έργο αυτό το έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία που προσβλέπει σε αυτό για την ένταξη της νοτιοδυτικής Ρόδου στον τουριστικό χάρτη. Μάλιστα, η έμφαση που θα δοθεί στη διατροφή με τοπικά προϊόντα και στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης, θα έχει θετικά οφέλη σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Οπως ανέφερε ο κ. Π. Χατζηκωνσταντίνου, ο σχεδιασμός του έργου, έχει φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με πρόβλεψη για «πράσινες στέγες», εξοικονόμηση υδάτινων πόρων με επανάχρηση-ανακύκλωση και αφαλάτωση, αλλά, μεταξύ άλλων, και για πρωτότυπη επεξεργασία λυμάτων, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα της «δ».
Η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, έγινε με βασικό γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό σε αυτό και στις αρχές της οικολογίας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως διαβεβαιώνει ο αρχιτέκτονας, θα πορευτούν μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές έλαβαν την διαβεβαίωση δια στόματος της τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κιονόρδου με την οποία συναντήθηκαν πριν από έναν χρόνο στη Ρόδο στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είχαν αρθεί όλα τα εμπόδια και πολύ σύντομα επρόκειτο να ξεκινήσουν οι εργασίες. Εξάλλου, η υπουργός Πολιτισμού, κατά την ομιλία της στο ξενοδοχείο Rodos Palace, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, είχε κάνει αναφορά στην μεγάλη αυτή επένδυση, που θα δώσει «πνοή» στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αταβύρου, μία από τις ομολογουμένως λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ρόδου.
Όπως έχει γράψει η «δ», που ανέδειξε το όλο θέμα της μονάδας για ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών παθήσεων, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η επένδυση που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. να εκτείνεται σε 48,16 στρέμματα στη περιοχή Αμαρτος Κρητηνίας με δυναμικότητα 135 δωματίων με 296 κλίνες. Επίσης, στα αρχικά σχέδια περιλαμβάνεται κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες συναντήσεων. Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου ο σχεδιασμός ήταν να κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις, αμφιθέατρα, παιδότοπος και διαδρομές περιπάτου. Μάλιστα, λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου. Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Η σύλληψη της ιδέας έγινε από έναν Ισραηλινό, επώνυμο γιατρό, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, σχεδίαζε για αρκετό καιρό το όλο εγχείρημα. Η επιλογή της τοποθεσίας προέκυψε τυχαία και αποδίδεται σε ταξίδι αναψυχής με ιστιοπλοϊκό σκάφος που πραγματοποίησε στην περιοχή αυτή ο γιατρός. Το σκάφος πέρασε ανοικτά από τη θαλάσσια περιοχή της Κρητηνίας και αμέσως κέρδισε το ενδιαφέρον του.
Η μονάδα θα ακολουθεί όλα τα πρότυπα ενεργειακής αυτονομίας. Γενικά, όλα όσα θα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου.
Κρητηνία, Εμπωνα, Σιάννα, Μονόλιθος, Μαντρικό τελούν σε αναμονή της έναρξης των εργασιών, καθώς η πρωτοποριακή επένδυση, θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως υποστηρίζουν οι πρόεδροι αλλά και οι κάτοικοι η επένδυση θα αποτελέσει την αρχή για την ανάπτυξη της περιοχής προσφέροντας σημαντικότατα οφέλη όχι μόνο στους κατοίκους των μικρών χωριών της συγκεκριμένης πλευράς του νησιού αλλά σε ολόκληρο το νησί.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ