Φως στην άκρη του τούνελ έχει αρχίσει να φαίνεται για την μεγάλη επένδυση στην Κρητηνία, έπειτα από την μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε στην έναρξη των εργασιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», οι Ισραηλινοί επενδυτές βρίσκονται στη Ρόδο από την Κυριακή, με αφορμή το αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, καθώς είχαν επαφές με κυβερνητικά στελέχη για την τύχη της επένδυσης.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, έλαβαν την διαβεβαίωση δια στόματος της ίδιας της υπουργού κ. Λυδίας Κιονόρδου, με την οποία συναντήθηκαν ότι έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Εξάλλου, η υπουργός Πολιτισμού, κατά την ομιλία της στο ξενοδοχείο Rodos Palace, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου, έκανε αναφορά στην μεγάλη αυτή επένδυση, που θα δώσει «πνοή» στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αταβύρου, μία από τις ομολογουμένως λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ρόδου.
Χθες, νωρίς το πρωί, οι Ισραηλινοί επενδυτές, όπως είναι σε θέση αν γνωρίζει η «δ», είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο στο γραφείο του, κατά την οποία «τέθηκαν επί τάπητος» όλες οι λεπτομέρειες της μεγάλης αυτής επένδυσης, που με ανυπομονησία περιμένουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλο το νησί, καθώς τα οφέλη θα είναι τεράστια.
Ευχάριστα είναι τα νέα και από το μέτωπο της Αρχαιολογίας, καθώς ήδη στην περιοχή Αμαρτος, όπου θα ανεγερθεί η μονάδα, γίνεται προεργασία, προκειμένου το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου να ξεκινήσουν οι εργασίες ανασκαφών, κι αφού ολοκληρωθούν, θα δοθεί το πράσινο φως, για την υλοποίηση της επένδυσης.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, οι ανασκαφές που βαρύνουν οικονομικά τον επενδυτή θα διαρκέσουν επιπλέον πέντε ολόκληρους μήνες που σημαίνει ότι –καλώς εχόντων των πραγμάτων- αν ξεκινήσουν τον Μάιο τότε θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, με βάση τη δέσμευση της Αρχαιολογίας προς τον επενδυτή, που σημαίνει ότι έχει χαθεί ένας ολόκληρος χρόνος καθώς η αρχική πρόθεση του επενδυτή ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017.
Να σημειωθεί ότι για τις ανασκαφές στην Κρητηνία, εργάζονται δύο άτομα, γι’ αυτό και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Οι ανασκαφές είχαν σταματήσει μάλιστα στο τέλος του περασμένου έτους με εντολή του επενδυτή, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο με την Αρχαιολογία γι αυτό και πραγματοποιήθηκε συνάντηση τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες το σχήμα των επενδυτών ήταν ένα βήμα πριν να αποχωρήσει και να εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017, όμως έκτοτε οι αναβολές διαδέχονταν η μία την άλλη, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμα το «πράσινο φως» από την Αρχαιολογία.
Οι επενδυτές από το Ισραήλ και την Αμερική, όλο αυτό το διάστημα, πηγαινοέρχονται από τη Ρόδο περιμένοντας μια θετική απάντηση για να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας-πρότυπο, καθώς όλα είναι έτοιμα από πλευράς τους.
Να σημειωθεί ότι η επένδυση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. σε έκταση 48,16 στρεμμάτων στη περιοχή Αμαρτος Κρητηνίας. Η ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 135 δωματίων με 296 κλίνες θα περιλαμβάνει δύο κυρίως κτιριακές ενότητες, το κεντρικό κτήριο και τις εννέα πτέρυγες των δωματίων. Επίσης, θα διαθέτει κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες συναντήσεων. Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου θα κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις αμφιθέατρα, παιδότοπους ενώ θα διαμορφωθούν διαδρομές περιπάτου. Λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου. Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Η σύλληψη της ιδέας έγινε από έναν Ισραηλινό, επώνυμο γιατρό, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, σχεδίαζε για αρκετό καιρό το όλο εγχείρημα. Η επιλογή της τοποθεσίας προέκυψε τυχαία και αποδίδεται σε θαλάσσιους αγώνες με φουσκωτά σκάφη. Το σκάφος πέρασε ανοικτά από τη θαλάσσια περιοχή της Κρητηνίας και αμέσως κέρδισε το ενδιαφέρον του γιατρού.
Η μονάδα θα ακολουθεί όλα τα πρότυπα ενεργειακής αυτονομίας. Γενικά, όλα όσα θα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου.
Παράλληλα με τη μονάδα, θα κατασκευαστεί μικρή μαρίνα για την φιλοξενία 150 σκαφών αναψυχής.
Κρητηνία, Εμπωνας, Σιάννα, Μονόλιθος, Μαντρικό τελούν σε αναμονή της έναρξης των εργασιών, καθώς η πρωτοποριακή επένδυση, θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως υποστηρίζουν οι πρόεδροι αλλά και οι κάτοικοι η επένδυση θα αποτελέσει την αρχή για την ανάπτυξη της περιοχής προσφέροντας σημαντικότατα οφέλη όχι μόνο στους κατοίκους των μικρών χωριών της συγκεκριμένης πλευράς του νησιού αλλά σε ολόκληρο το νησί.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ