ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλ.Τσίπρας: «Διπλωματική επιτυχία» με «δύσκολη συμφωνία»

news room 3 λεπτά ανάγνωση
σύνοδος

Ικα­νο­ποί­ηση εξέ­φρασε ο Έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας για μία ακόμη πως απο­μο­νώ­θη­καν οι φωνές που πριν μερικές μέρες ζητού­σαν κλεί­σιμο των συνόρων χωρίς μείωση των ροών προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, κάνο­ντας αναφορά στον Ούγγρο πρω­θυ­πουργό. «Έγινε πράξη η προ­σπά­θεια 3 μηνών, να γίνει απο­δε­κτό πως πρό­κει­ται για μια διεθνή κρίση που αφορά την ΕΕ στο σύνολο της και έπρεπε από την αρχή να αντι­με­τω­πι­στεί ως κοινό πρό­βλημα. Αυτό που πριν 15 μέρες έμοιαζε με παρα­τη­μένο σχέδιο, δηλαδή μια κοινή λύση της ΕΕ με την Τουρκία. Στην έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, οι περισ­σό­τε­ροι προ­σα­να­το­λι­ζό­ντου­σαν σε κλεί­σιμο του βαλ­κα­νι­κού δρόμου χωρίς τη μείωση ροών. Η Ελλάδα θα γινόταν αποθήκη ψυχών, το σχέδιο αυτό απε­τράπη. Η Ελλάδα πέτυχε μια σημα­ντική διπλω­μα­τική νίκη τις τελευ­ταίες μέρες. Σε συνερ­γα­σία με την Κύπρο συνερ­γα­στή­καμε να απο­τρέ­ψουμε παρά­λο­γες απαι­τή­σεις της Τουρ­κίας», σημεί­ωσε.

Αναφορά έγινε στο ζήτημα του ανοίγ­μα­τος κεφα­λαίων για τις εντα­ξια­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις της Τουρ­κίας, λέγο­ντας πως επι­κρά­τη­σαν οι θέσεις της Αθήνας και της Λευ­κω­σίας ώστε να μην δημιουρ­γη­θούν προ­βλή­ματα στην επίλυση του Κυπρια­κού. «Οι απαι­τή­σεις για άνοιγμα κεφα­λαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, έφυγαν από το τραπέζι. Ανοί­γουν άλλα κεφά­λαια πλέον. Κατα­φέ­ραμε με μια δύσκολη προ­σπά­θεια να πεί­σουμε το πόσο σημα­ντικό είναι να μη δημιουρ­γη­θούν τραύ­ματα στην προ­σπά­θεια επί­λυ­σης του Κυπρια­κού».

«Στη Σμύρνη μπήκαν οι βάσεις για τη σημε­ρινή συμ­φω­νία. Όποιος τολμά με σχέδιο, έχει επι­τυ­χίες. Στη διάρ­κεια των δύο μερών, απαι­τή­σαμε πλήρη κάλυψη σε νομικό επίπεδο για να είναι η συμ­φω­νία απόλυτα μέσα στο Διεθνές Δίκαιο. Ο μηχα­νι­σμός δια­δι­κα­σίας εξέ­τα­σης του ασύλου που θα γίνεται στην Ελλάδα θα είναι απο­λύ­τως στο πλαίσιο του Διε­θνούς Δικαίου. Απαι­τή­σαμε όλη η αυτή η δια­δι­κα­σία να γίνεται με συνερ­γα­σίας της Υ. Αρμο­στείας», συμπλή­ρωσε.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός παρου­σί­ασε τα τρία «φίλτρα» σύμφωνα με τα οποία θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η μείωση των προ­σφυ­γι­κών ροών και δη των παρά­τυ­πων μετα­να­στών που φτάνουν στη χώρα μας. «Φίλτρο περιο­ρι­σμού απο­τε­λεί η επι­χεί­ρηση του ΝΑΤΟ και το χτύπημα των δια­κι­νη­τών από την Τουρκία» καθώς και το αντι­κί­νη­τρο για τους παρά­τυ­πους μετα­νά­στες που θα γυρί­ζουν άμεσα στην Τουρκία. «Οι παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες θα γυρί­ζουν άμεσα στην Τουρκία και ακόμα και αν αυτό δεν γίνεται δεν θα έχουν προ­τε­ραιό­τητα σε σχέση με αυτούς που έχουν εισέλ­θει νόμιμα, αυτό είναι ισχυρό αντι­κί­νη­τρο», ανέφερε.

Για ακόμη μια φορά έκανε έκκληση να αδειά­σει η Ειδο­μένη, καθώς απει­λεί­ται η ζωή τους και η υγεία τους. «Η άμεση έναρξη εφαρ­μο­γής θα ισχύσει με την ενί­σχυση των ευρω­παϊ­κών αρχών και την αντα­πό­κριση της Τουρ­κίας για τις ροές. Απευ­θύ­νουμε έκκληση στους ανθρώ­πους στην Ειδο­μένη: Να φύγουν από την περιοχή. Υπάρ­χουν σοβαροί κίν­δυ­νοι για τη δική τους υγεία. Να ζητή­σουν στέγη στα κέντρα που έχει δημιουρ­γή­σει και θα συνε­χί­σει να δημιουρ­γεί η ελλη­νική κυβέρ­νηση», δήλωσε.

«Πετύ­χαμε το καλύ­τερο που μπο­ρού­σαμε να πετύ­χουμε. Είναι δύσκολη συμ­φω­νία, αλλά είναι η μόνη διέ­ξο­δος για την αντι­με­τώ­πιση της κρίσης αυτής», έκλεισε πριν ξεκι­νή­σουν οι ερω­τή­σεις από τους δημο­σιο­γρά­φους.

Αλ.Τσίπρας: Το θέμα Μουζάλα, θα το δούμε στην ώρα του

Απα­τώ­ντας σε ερω­τή­σεις δημο­σιο­γρά­φων μετά το πέρας της συνέ­ντευ­ξης τύπου, σε ο,τι αφορά το θέμα της Τουρ­κίας, υπο­στή­ριξε πως «η ένταξη της Τουρ­κίας στην ΕΕ είναι και μοχλός πίεσης για να γίνουν οι απα­ραί­τη­τες μεταρ­ρυθ­μί­σεις για τη γείτονα χώρα».

Σχετικά με το ζήτημα Μουζάλα, απά­ντησε «θα το δούμε στην ώρα του. Οι κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σίας έχουν τα καλά και τα κακά τους. Και ο Μου­ζά­λας και ο Καμ­μέ­νος έχουν προ­σφέ­ρει σημα­ντι­κές λύσεις στην κυβέρ­νηση».

Ερω­τη­θείς για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής δήλωσε πως «μας ενδια­φέ­ρει να υλο­ποι­η­θεί η δια­δι­κα­σία μετε­γκα­τα­στά­σεων. Παρα­μέ­νουν οι αντι­θέ­σεις εντός της ΕΕ και θα τις ξανα­βρούμε μπροστά μας σε άλλα ζητή­ματα, ελπίζω όχι στο προ­σφυ­γικό. Πρέπει να γίνει ανα­λο­γικά το μοί­ρα­σμα, ανάλογα με την έκταση και τις οικο­νο­μι­κές δυνα­τό­τη­τες της κάθε χώρας. Δεν γίνεται κάποιοι να τηρούμε τους κανόνες και κάποιοι άλλοι να κοιτούν αλλού. Αν δεν θέλουν να δέχο­νται πρό­σφυ­γες, ίσως να υπάρχει οικο­νο­μική βοήθεια».

Τέλος, σχετικά με τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, ανέφερε πως «θα κάνουμε όσα συμ­φω­νή­σαμε τον περα­σμένο Ιούλιο και τίποτα περισ­σό­τερο. Να μας πουν όσοι ζητούν παρα­πάνω, αν έχουν άλλα κίνητρα και θέλουν να εγκα­τα­λεί­ψουν το ελλη­νικό πρό­γραμμα», έκλεισε.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.