Ειδήσεις

Συντηρητική κατάσχεση όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου!

Σε συντηρητική κατάσχεση εις χείρας τρίτου και συγκεκριμένα στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της «EFG EUROBANK ERGASIAS A.E.», όλων των λογαριασμών του Δήμου Ρόδου, προς εξασφάλιση απαίτησή της, από αμετάκληση απόφαση καθορισμού τιμής απαλλοτρίωσης και διαταγής πληρωμής, που ακολούθησε, μέχρι του ποσού 1.789.277,40 €, προχώρησε γνωστή ζωγράφος.
Η συνολική οφειλή του Δήμου συμπεριλαμβανομένων των εξόδων και της δικαστικής δαπάνης ανέρχεται στο ποσό των 1.807.369,40 € νομιμότοκα – πλην των κονδυλίων των τόκων – από της επιδόσεως μέχρι την ολοσχερή εξόφληση.

Ο Δήμος Ρόδου είχε τη δυνατότητα να ρυθμίσει από το έτος 2011 το όλο ζήτημα μέσω κονδυλίων από το Πράσινο Ταμείο που διέθετε το ΥΠΕΚΑ. Παρότι είχε προταθεί από την πλευρά της ζωγράφου να εντάξει την οφειλή που εκκρεμούσε τότε σε επίπεδο Εφετείου Δωδεκανήσου, με την έκδοση τελεσίδικης απόφασης υπέρ της, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν το έπραξε και διαμήνυσε ότι θα συνέχιζε το δικαστικό αγώνα!!
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει μάλιστα το γεγονός ότι από την 27η Ιανουαρίου 2012 η νομική υπηρεσία είχε εισηγηθεί στο δήμαρχο, στον αντιδήμαρχο Οικονομικών και στον αντιδήμαρχο πολεοδομικού σχεδιασμού, να επιδιώξει την άρση της αναγκαστικής απαλλοτριώσεως του ακινήτου, που είχε κηρυχθεί από το έτος 1973(!!!) αλλά και των παρακειμένων αυτού, είτε με την εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος Σχεδίου Πόλεως είτε με την τροποποίηση του ισχύοντος σχεδίου πόλεως ώστε να τεθεί ο συγκεκριμένος χώρος εκτός σχεδίου και να απαλλαγεί ο Δήμος από την υποχρέωση καταβολής της αποζημιώσεως.
Η νομική υπηρεσία είχε καταστήσει σαφές τότε ότι η αναίρεση του Δήμου Ρόδου δεν είχε “μεγάλες πιθανότητες να γίνει δεκτή”!!.

Παρότι έτσι έχει κριθεί νομολογιακά από το ΣτΕ ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η άρση τελεσθείσας απαλλοτρίωσης ιδίως όταν έχει περάσει ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας, η δημοτική αρχή επέλεξε την αντιπαράθεση με την ζωγράφο. Πέραν τούτου ενώ καταβλήθηκαν εξωδικαστικά προσπάθειες μέσω του πολιτικού μηχανικού της, να άρει την συντηρητική κατάσχεση των λογαριασμών με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει καταβολή σε δόσεις των οφειλωμένων, αρμοδίως εξετάζονταν ταυτόχρονα τρόποι για την άρση της απαλλοτρίωσης για την οποία έχουν ήδη εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις και έχει γίνει η εκτέλεση του απογράφου αυτών.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες μέσα σε οκτώ ημέρες από την επίδοση του κατασχετηρίου οφείλουν να δηλώσουν στη γραμματεία του αρμοδίου Ειρηνοδικείου αν υπάρχουν οι συντηρητικά κατασχεθείσες απαιτήσεις ή πράγματα, αν έχουν στα χέρια τους τις απαιτήσεις αυτές, αν επιβλήθηκε στα χέρια τους άλλη κατάσχεση και συνάμα να αναφέρουν ποιος την επέβαλε και για ποιο ποσό, ότι η παράλειψη της δηλώσεως εξομοιώνεται με αρνητική δήλωση και ότι αν η δήλωση παραλειφθεί ή είναι ανακριβής, τα ως άνω πρόσωπα ευθύνονται σε αποζημίωση της ζωγράφου.
Το εμβαδόν του ακινήτου που βρίσκεται στο Ροδίνι είναι 3.473,16 τ.μ. και η ιδιοκτήτρια προσέφυγε από το έτος 2009 στα αρμόδια δικαστήρια προκειμένου να λάβει την δικαιούμενη αποζημίωσή της από τον Δήμο Ρόδου, που της απαγορεύει να αξιοποιήσει ή να εκμεταλλευθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιδιοκτησία της, εδώ και 40 περίπου έτη.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Γιαννιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου