Ειδήσεις

Κόντρα για «φιλοδώρημα», «πορφυρογέννητο» και οικονομία

Ένα άτυπο «ντιπέιτ» θα σημειωθεί σήμερα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο πρώτος θα κλείνει τις εργασίες του έκτακτου Περιφερειακού συνεδρίου Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα και ο δεύτερος θα ρίχνει αυλαία στο συνέδριο του κόμματός του.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός δεν θα περιοριστεί στα έργα που πρέπει να γίνουν στην Δυτική Αττική  – αν και θα αναδείξει τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την αυθαίρετη δόμηση και την υποβάθμιση της περιοχής η οποία επλήγη ιδιαίτερα στις πρόσφατες πλημμύρες.

Από το βήμα του συνεδρίου αναμένεται να «απαντήσει» στα όσα είπε (και θα πει σήμερα) ο αρχηγός της ΝΔ, δίνοντας έτσι και μία γεύση από την κόντρα που θα έχουν την Τρίτη στη Βουλή, λίγο πριν από την ψηφοφορία επί του νέου Προϋπολογισμού.

«Φιλοδώρημα» και «πορφυρογέννητος»

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν θα αφήσει «να πέσει κάτω» η κατηγορία περί «φιλοδωρήματος» που απηύθυνε χθες στην κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης, για το έκτακτο βοήθημα των 500 ευρώ σε 55.000 νέους άνεργους.

Την πρώτη γεύση την έδωσε ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον χαρακτηρισμό “φιλοδώρημα” για το επίδομα στους νέους ανέργους από τον πορφυρογέννητο των ελίτ», σχολίασε μέσω των Social Media, δίνοντας και τον τόνο της κυβερνητικής απάντησης.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισήμανε (επίσης μέσω Social Media) ότι «η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος δεν είναι πράξη ευαισθησίας αλλά κοινωνικής δικαιοσύνης» και «οι  νέοι μας είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης αλλά είναι κι η ελπίδα μας για το μέλλον».

«Δείκτης» η πορεία των ομολόγων

Πέραν της κόντρας για το έκτακτο βοήθημα στους νέους, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επικεντρώσει στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, ακριβώς για να τονώσει την ελπίδα ότι προεξοφλείται η έξοδος από το μνημόνιο, την επιτροπεία, την σκληρή λιτότητα και… την υπερφορολόγηση τον ερχόμενο Αύγουστο.

Το Μαξίμου προβάλλει ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα ομόλογα έφτασαν στα επίπεδα του 2006, που σημαίνει ότι οι  αγορές θεωρούν πως μειώνεται ο κίνδυνος για την οικονομία και, επομένως, μπορούν να δανείσουν τη χώρα. Γι’ αυτό και σε κάθε ευκαιρία, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη «υπενθυμίζουν» ότι αμέσως μετά το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης (22 Ιανουαρίου) θα επιχειρηθεί νέα έξοδος στις αγορές – η οποία προετοιμάζεται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα.

Η επιτυχία (και) αυτής της εξόδου άλλωστε θα καθορίσει το πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος από το μνημόνιο. Κι αυτό διότι, πέραν των άλλων, βασική παράμετρος παραμένει το πόσο πλούσιο θα είναι το «μαξιλάρι ρευστότητας» που θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει μέχρι τότε η κυβέρνηση.

Επιτελικό στέλεχος του Μαξίμου μιλά για «μαξιλάρι» 12-15 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να αντληθούν από τις επόμενες εξόδους στις αγορές, ενώ θεωρεί «απολύτως εφικτό» τον στόχο, αφού από την πρώτη έξοδο διασφαλίσθηκαν περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Μαρίνα Μάνη-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου