Ειδήσεις

Πώς αποτιμούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ την κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Σκηνές σκληρού ροκ εκτυλίχθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ένταση κορυφώθηκε με αφορμή τις αιτιάσεις για παρακολούθηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. «Κάποιοι στην άλλη άκρη του Αιγαίου, θα χαίρονται πολύ, όταν υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας.

 

«Ο διχαστικός λόγος είναι το καταφύγιο των ενόχων» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί εάν αποδειχτεί ότι παρακολουθούσε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την παραίτηση του Πρωθυπουργού εφόσον αποδειχθούν ψευδείς οι απαντήσεις του για την παρακολούθηση άλλων πολιτικών προσώπων ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγες μόνο ημέρες πριν από τις κάλπες του 2019.

Μητσοτάκης: Έχετε μία ευκαιρία, ειδικά εσείς κ. Τσίπρα -σήμερα δεν νομίζω να το κάνετε- να πάρετε αποστάσεις από τον οχετό

«Έχετε μία ευκαιρία, ειδικά εσείς κ. Τσίπρα -σήμερα δεν νομίζω να το κάνετε- να πάρετε αποστάσεις από τον οχετό και αυτό το μακελειό της λάσπης. Ως εδώ λοιπόν. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη σε αυτόν τον σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης» είπε στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι πάντοτε η δειλία και το θράσος

«Βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι πάντοτε η δειλία και το θράσος» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε, δεν θα μείνετε ούτε μία μέρα αν αποδειχθεί το αντίθετο. Δεν θα καθίσετε ούτε μία μέρα στη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας μετά από τέτοια εκτροπή».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Κάποια στιγμή ξέρετε, κ. Τσίπρα, θα απολογηθείτε για αυτό τον Ποινικό Κώδικα. Θα απολογηθείτε για αυτό τον Ποινικό Κώδικα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας «Για τον ποινικό κώδικα σας εγκαλώ εάν έχετε στοιχεία να πάτε στον εισαγγελέα να το καταθέσετε».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην δευτερολογία του: «Επειδή εσείς μιλήσατε για ψέμα, ότι εάν συλληφθώ ψευδόμενος πρέπει να παραιτηθώ. Ε, τότε κάθε εβδομάδα θα παραιτούσασταν κ. Τσίπρα εσείς. Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός κ. Τσίπρα, είναι ένα επίτευγμα. Να σας πω όμως ότι η εμμονή σας να παρουσιάζετε την παράταξη μας διχασμένη πέφτει στο κενό (…) Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική μας ομάδα».

Η αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα εάν η ΕΥΠ παρακολουθεί τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και υπουργούς της κυβέρνησης, όπως τον Κωστή Χατζηδάκη.

«Είναι δεν ξέρω είναι η απάντησή σας; Ή όχι; Απαντήστε. Σας δίνω τον λόγο. Θα κατέβω κάτω. Απαντήστε είναι κρίσιμο το θέμα αφορά την ασφάλεια της χώρας απάντηστε είναι κρίσιμο το θέμα… Είναι δεν ξέρω η απάντησή σας; (…) Πάμε μαζί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να ρωτήσουμε αν υπάρχουν τα στοιχεία παρακολουθήσεων. Σας καλώ να πάμε μαζί αύριο το πρωί» είπε από το βήμα της Βουλής ο Α. Τσίπρας.

«Ξέρω ότι κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ με αυτά τα οποία γράφονται» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα χαίρονται πάρα πολύ (…) Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας, μόνο που το υπονοείτε. Δεν ντρέπεσαι λίγο; Ή ότι παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείτo ο κ. Φλώρος; (…) Να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις;»

Εμμένοντας στο θέμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέκοψε μάλιστα τη δευτερολογία του από το βήμα, προκειμένου να μιλήσει ο Πρωθυπουργός, με τον Πρόεδρο της Βουλής να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα και τον Αλέξη Τσίπρα να λαμβάνει ξανά τον λόγο μετά την τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από πλευράς του ο κ. Τσίπρας είπε: «Κατέβηκα από το βήμα για να απαντήσει. Το αν θα ξαναπάρω το λόγο είναι δικό μου θέμα στη διακριτική μου ευχέρεια».

«Συνηθίζεται να έχει τον τελευταίο λόγο ο πρωθυπουργός, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει 108 φορές αν εσείς μιλήσετε 107» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ακολούθησε η τριτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Για να τελειώσει και σε αυτό τον τόνο αυτή η συζήτηση και για να μην έχουμε, μετά άλλα ευτράπελα… Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση και είθισται στα κοινοβουλευτικά μας δρώμενα να μιλάμε τρεις φορές εμείς και δύο εσείς. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε, κ. Τσίπρα. Η συζήτηση λήγει».

Με νέα παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να απαντήσει ξεκάθαρα.. Ίσως φοβήθηκε… η εικόνα αποχώρησής του σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα θα τον ακολουθεί για πάντα».

Σφοδρή ήταν σύγκρουση και με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις λίστες των προσώπων που φέρονται να έχουν πέσει θύμα παρακολούθησης μέσω του Predator.

«Γιατί δεν έχετε μηνύσει αυτούς τους άθλιους δημοσιογράφους που κάνουν τις αποκαλύψεις εδώ και 4 μήνες, αφού είναι συκοφάντες … Δεν κάνετε μηνύσεις όχι γιατί είστε υπεράνω, αλλά γιατί φοβάστε τα στοιχεία που ξέρετε ότι υπάρχουν και τρομοκρατείτε σε σχέση με αυτή τη δημοκρατική εκτροπή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαι 19 χρόνια στη Βουλή. Δεν έχω κάνει ποτέ καμία μήνυση και καμία αγωγή σε δημοσιογράφο. Είναι προσωπική μου επιλογή (…) Προσέξτε, όμως, εδώ έχει συμβεί το ανάποδο. Μου έκανε εμένα αγωγή ο κ. Βαξεβάνης (..). Θέλει να μου ξανακάνει αγωγή; (…) Θα μου κάνετε και εσείς αγωγή; Θέλετε;»

Έντονη ήταν η κριτική και από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε για την συζήτηση στη Βουλή: «Ο ελληνικός λαός έγινε θεατής άλλης μιας παράστασης διχόνοιας και τοξικού λόγου από τους δυο συνήθεις πρωταγωνιστές, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα (…) Κανείς δεν απαντά καθαρά στα ερωτήματα. Μόνο τους εργαλείο ο συμψηφισμός και ο συναγωνισμός ποιος είναι χειρότερος από τον άλλον στην υπονόμευση των θεσμών. Ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα από αυτό, που του προσφέρει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Δημήτρη Κουτσούμπα: «Όχι μόνο προσπαθείτε να βάλετε ταφόπλακα στο σκάνδαλο των υποκλοπών και να βγει πρωθυπουργός λάδι, αλλά για να φέρετε και άλλα νέα αντιδραστικά μέτρα».

«Ήρθαν εδώ και οι δύο να κάνουν κομματική σπέκουλα και μετά φεύγουν από την αίθουσα» σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε: «Έρχεστε να νομοθετήσετε την ανομία που έχετε χτίσει. Κάθε άρθρο του έχει στόχο να σας δίνει νομιμοφανή πρόσβαση στις ζωές των άλλων».

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής.

Η αποτίμηση των κομμάτων
Στο στούντιο της ΕΡΤ βρέθηκε η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της ΕΡΤ, Λήδα Μπόλα, για το πώς αποτιμούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ τη συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις και τόνισε ότι «ήταν η πιο σκληρή μονομαχία και μάλιστα μονοθεματική».

Όπως λέει, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή για να αναλύσει το νέο θεσμικό πλαίσιο που η κυβέρνηση φέρνει στο τραπέζι και θεωρεί ότι αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ στη χώρα και από την άλλη λένε ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον δρόμο των καταγγελιών. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης ενώ θέτει και ερωτήματα στον κ. Τσίπρα που όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση δεν έχουν απαντηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, κάνει λόγο για απόδραση Μητσοτάκη και μένει πάρα πολύ στο σημείο της αποχώρησης του πρωθυπουργού από την Βουλή με την ολοκλήρωση της τριτολογίας του.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Εμανουέλα Αργείτη, Κώστας Κωνσταντόπουλος, Λάμπρος Παναγιώτου ΕΡΤ

Πηγή ΕΡΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου