ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δανία: Νόμος για κατάσχεση αντικείμενων άνω των 300 ευρώ που μεταφέρουν οι πρόσφυγες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μεταναστες

Η κυ­βέρ­νη­ση της Δα­νί­ας ψή­φι­σε την Κυ­ρια­κή έναν νόμο με βάση τον οποίο η κυ­βέρ­νη­ση θα προ­χω­ρά στην κα­τά­σχε­ση κάθε αντι­κει­μέ­νου αξίας που έχουν μαζί τους οι πρό­σφυ­γες που ει­σέρ­χο­νται στη χώρα, ώστε να “κα­λυ­φθεί μέρος των εξό­δων” της υπο­δο­χής τους, με­τέ­δω­σε το κρα­τι­κό τη­λε­ο­πτι­κό δί­κτυο της Σου­η­δί­ας STV.

Βάσει της νέας νο­μο­θε­σί­ας, η αστυ­νο­μία της Δα­νί­ας θα έχει δι­καί­ω­μα να προ­χω­ρά σε ελέγ­χους στα προ­σω­πι­κά είδη που έχουν μαζί τους οι πρό­σφυ­γες και να προ­βαί­νει σε κα­τα­σχέ­σεις. Οι πρό­σφυ­γες θα επι­τρέ­πε­ται να φέ­ρουν μαζί τους πε­ρί­που 440 δο­λά­ρια σε με­τρη­τά, ένα κι­νη­τό τη­λέ­φω­νο, ένα φο­ρη­τό υπο­λο­γι­στή, ένα ρολόι και άλλα “προ­σω­πι­κά είδη”, ανά­με­σα τους και τυχόν δα­χτυ­λί­δια γάμου. Όλα τα υπό­λοι­πα τι­μαλ­φή ή τυχόν αντι­κεί­με­να υψη­λής αξίας των προ­σφύ­γων θα κα­τά­σχο­νται, όπως με­τέ­δω­σε το ρω­σι­κό πρα­κτο­ρείο ει­δή­σε­ων Sputnik.

Σύμ­φω­να με δη­μο­σί­ευ­μα της εφη­με­ρί­δας Politiken, ο νόμος αυτός –που θα επι­τρέ­πει στους πρό­σφυ­γες να ει­σέρ­χο­νται στο εξής στη χώρα έχο­ντας μαζί τους μόνο τα απο­λύ­τως ανα­γκαία προ­σω­πι­κά τους είδη– υπο­στη­ρί­χθη­κε από αρ­κε­τά κόμ­μα­τα της κυ­βέρ­νη­σης συ­νερ­γα­σί­ας.

“Είναι απα­ρά­δε­κτο για τους Δα­νούς φο­ρο­λο­γού­με­νους να πλη­ρώ­νουν για αι­τού­ντες άσυλο που με­τα­φέ­ρουν μαζί τους πλού­το”, δή­λω­σε ο Νάσερ Κά­ντερ, επί­τρο­πος με­τα­νά­στευ­σης του Συ­ντη­ρη­τι­κού Κόμ­μα­τος.

Την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ο υπουρ­γός Δι­καιο­σύ­νης και Με­τα­νά­στευ­σης της Δα­νί­ας Σε­ράντ Πιντ προ­α­σπί­στη­κε μι­λώ­ντας σε τη­λε­ο­πτι­κή εκ­πο­μπή της κρα­τι­κής τη­λε­ό­ρα­σης της Δα­νί­ας την κυ­βερ­νη­τι­κή επι­λο­γή, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως “τα έσοδα που θα συ­γκε­ντρω­θούν θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν ώστε να κα­λυ­φθεί το κό­στος των προ­σφύ­γων”.

Ο Πιντ εξή­γη­σε πως δα­χτυ­λί­δια γάμου και αρ­ρα­βώ­νων, ρο­λό­για και κι­νη­τά τη­λέ­φω­να δεν θα αφαι­ρού­νται, αλλά όλα τα αντι­κεί­με­να αξίας άνω των 300 ευρώ θα κα­τά­σχο­νται από τις αρχές.

Ενώ ο νόμος αυτός προ­κά­λε­σε σφο­δρές επι­κρί­σεις τόσο στην Δανία όσο και στη Σου­η­δία, οι αστυ­νο­μι­κές αρχές προ­σπα­θούν να διευ­κρι­νί­σουν τον τρόπο εφαρ­μο­γής του.

Το προη­γού­με­νο μήνα ο πρω­θυ­πουρ­γός Λαρς Λόκε Ρά­σμου­σεν προει­δο­ποί­η­σε πως η Κο­πεγ­χά­γη δεν βλέ­πει να μπαί­νει τέλος στο κύμα των προ­σφύ­γων και των με­τα­να­στών που συρ­ρέ­ουν στις σκαν­δι­να­βι­κές χώρες και σκο­πεύ­ει να σκλη­ρύ­νει τη με­τα­να­στευ­τι­κή πο­λι­τι­κή της.

Τον Οκτώ­βριο η κυ­βέρ­νη­ση της Δα­νί­ας δη­μο­σί­ευ­σε δια­φη­μι­στι­κές κα­τα­χω­ρί­σεις σε τέσ­σε­ρις εφη­με­ρί­δες του Λι­βά­νου, προει­δο­ποιώ­ντας τους επί­δο­ξους πρό­σφυ­γες ότι λαμ­βά­νει μέτρα για την πε­ρι­κο­πή των επι­δο­μά­των των αι­τού­ντων άσυλο στη χώρα.

Το Κόμμα των Φι­λε­λευ­θέ­ρων κέρ­δι­σε τις εκλο­γές τον Ιού­νιο βα­σι­ζό­με­νο σε πο­λι­τι­κή κατά των προ­σφύ­γων.

Όπως με­τέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο ει­δή­σε­ων Ritzau, την Πα­ρα­σκευή το κοι­νο­βού­λιο της Δα­νί­ας ψή­φι­σε σειρά μέ­τρων για τον πε­ριο­ρι­σμό των προ­σφυ­γι­κών ροών στη χώρα, βάσει των οποί­ων οι πά­ρο­χοι συ­γκοι­νω­νια­κών υπη­ρε­σιών είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να ελέγ­χουν τα έγ­γρα­φα όσων επι­θυ­μούν να ει­σέλ­θουν στη χώρα, αλ­λιώς θα τους επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο 1.700 ευρώ ανά επι­βά­τη που ει­σέρ­χε­ται στη χώρα, χωρίς τα απα­ραί­τη­τα έγ­γρα­φα.

Σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο, η υπουρ­γός Εν­σω­μά­τω­σης Ίνγκα Στόι­μπεργκ αρ­νή­θη­κε να διευ­κρι­νί­σει “τις εξαι­ρε­τι­κές πε­ρι­στά­σεις” που προ­ϋ­πο­τί­θε­νται για την διε­ξα­γω­γή των ελέγ­χων, ενώ ο ορ­γα­νι­σμός σι­δη­ρο­δρό­μων της Δα­νί­ας DSB εξέ­φρα­σε τη δια­μαρ­τυ­ρία του, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως δεν δια­θέ­τει τον κα­τάλ­λη­λο εξο­πλι­σμό για να προ­χω­ρά σε ελέγ­χους ταυ­το­τή­των.

Σύμ­φω­να με την υπη­ρε­σία με­τα­νά­στευ­σης της Δα­νί­ας, ο αριθ­μός των αι­τού­ντων άσυλο στη χώρα δι­πλα­σιά­στη­κε το 2014 συ­γκρι­τι­κά με το 2013, από 7.557 σε 14.815. Από τις 14.815 αι­τή­σεις εγκρί­θη­καν λι­γό­τε­ρες από τις μισές, δη­λα­δή 6.110. Οι δύο με­γα­λύ­τε­ρες ομά­δες αι­τού­ντων άσυλο το 2015 ήταν υπή­κο­οι της Συ­ρί­ας και της Ερυ­θραί­ας.

Σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χους, οι πρό­σφα­τες ροές προ­σφύ­γων στη χώρα έχουν δώσει την ευ­και­ρία σε συμ­μο­ρί­ες στη Δανία να κερ­δί­ζουν με­γά­λα ποσά από πα­ρά­νο­μες δρα­στη­ριό­τη­τες και συ­γκε­κρι­μέ­να πα­ρέ­χο­ντας διευ­κο­λύν­σεις στους πρό­σφυ­γες ώστε να τα­ξι­δέ­ψουν στην Ευ­ρώ­πη. Η αστυ­νο­μία της Δα­νί­ας διε­ξή­γα­γε επι­δρο­μές, συλ­λαμ­βά­νο­ντας υπό­πτους για δια­κί­νη­ση αν­θρώ­πων.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.