Ειδήσεις

Α. Ανδρεάδης: Δύσκολο το “παζλ” για τον τουρισμό

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εκτίμηση του αριθμού των επισκεπτών που αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα το 2016, πολύ περισσότερο κάθε προσπάθεια πρόβλεψης των τουριστικών εσόδων. Είναι μάλιστα ενδεικτική η φράση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης χριστουγεννιάτικης συνάντησης με τους δημοσιογράφους πως “το παζλ για το τουρισμό είναι δύσκολο”, χαρακτηρίζοντας κομβική για την πορεία του ελληνικού τουρισμού την επόμενη χρονιά και κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά παραγόντων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, που μπορούν να ανατρέψουν κάθε εκτίμηση για άνοδο.

Το πλέον σημαντικό, όπως εξηγεί, είναι τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, δεδομένου πως πολλές μονάδες βρίσκονται σε οριακό σημείο, με το ενδεχόμενο πώλησης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων σε ξένα funds να είναι πιο ορατό από ποτέ. Ήδη από τον Οκτώβριο οι επιχειρήσεις έχουν ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, με όρους απολύτως συμβατούς με τα διεθνή χρηματο-οικονομικά πρότυπα. Οι επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν καταστροφικό το σενάριο να πωληθούν και να κλείσουν για ένα μεγάλο διάστημα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προσθέτοντας πως αυτό που απαιτείται είναι η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων και η κατάρτιση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων που θα συνδέονται με την απομείωση των χρεών.

Και το ενδεχόμενο όμως της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,5% που έχει προτείνει η Κυβέρνηση στους δανειστές, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, θα πιέσει ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία των ξενοδοχείων. Αν προστεθεί σε αυτό και η αύξηση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, οι επιπτώσεις της οποίας θα φανούν πιο ξεκάθαρα τη σεζόν που έρχεται, τότε το μείγμα των οικονομικών για τα ξενοδοχεία γίνεται εκρηκτικό.

Το διεθνές περιβάλλον, το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, αλλά και το προσφυγικό είναι εξίσου καθοριστικά για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο διεθνής προβληματισμός νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, ιδιαίτερα σε μέσα μεταφοράς, η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας και η βελτίωση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της, καθώς και η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και των προσφυγικών ροών -ιδιαίτερα σε περίπτωση περαιτέρω ανάφλεξης στη Συρία- είναι μια σειρά από εξωγενείς παράγοντες που κρατούν σε επαγρύπνηση τους φορείς του τουρισμού.

Κρίσιμη παραμένει και η επιτάχυνση της νέας διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν για τους πολίτες σημαντικών αγορών, όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, αφού η υποστελέχωση των προξενείων μπορεί να κοστίσει ακριβά στον τουρισμό αν αυτά δεν ανταποκριθούν στην ζήτηση.

Στα θετικά στοιχεία πάντως, που μπορούν να βελτιώσουν αφίξεις και τουριστικές εισπράξεις, είναι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, η χαμηλή τιμή πετρελαίου, αλλά και η συνεχώς ενισχυόμενη εικόνα ποιότητας προϊόντος και ασφάλειας προορισμού.

Ο ΣΕΤΕ κάνει λόγο για αύξηση 5% στις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα την επόμενη χρονιά, ποσοστό που μεταφράζεται σε 800 χιλ. επιπλέον θέσεις από τις εταιρείες. Με τα σημερινά δεδομένα, η μεγαλύτερη αύξηση στις αεροπορικές θέσεις καταγράφεται για τις αγορές της Αγγλίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, αλλά και από μακρινούς προορισμούς. Καμία πρόβλεψη ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί μέχρι στιγμής ασφαλής για τη ρωσική αγορά, για την οποία από τις 2,1 εκατ. θέσεις, τελικά φέτος καλύφθηκαν μόλις οι 600 χιλ.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου