Τοπικές Ειδήσεις

Η φτώχεια και στο νησί της Ρόδου είναι μια σκληρή πραγματικότητα

Μερικές εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο φιλανθρωπικοί σύλλογοι, η μητρόπολη Ρόδου, ενορίες και εθελοντές ετοιμάζονται πυρετωδώς για να καλύψουν τις ανάγκες εκατοντάδων οικογενειών, μοναχικών συμπολιτών μας και κυρίως των παιδιών που θα περιμένουν και φέτος τα δώρα τους από τον Άγιο Βασίλη.
Η κατάσταση περιγράφεται στη «δ» ως εξαιρετικά δύσκολη, ως απόρροια των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και η προετοιμασία με τη συγκέντρωση αγαθών, ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων έχει ήδη ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα.
Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, καλύπτουν δράματα που κρύβονται πίσω από το πολύβουο κέντρο και τις συνοικίες της πόλης. Από την μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, υπάρχουν οικογένειες που ζουν χωρίς νερό και ρεύμα και υπάρχουν συμπολίτες μας που μπορεί να περάσουν ολόκληρες μέρες χωρίς να βάλουν φαγητό στο στόμα τους. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.
Στη Ρόδο του 2021, υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι που δυστυχούν. Παρά την οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται από τις κοινωνικές δομές, άνθρωποι που είτε δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα είτε ντρέπονται να υποβάλουν αίτηση για το συσσίτιο και για το κοινωνικό παντοπωλείο, επαφίενται στην ευαισθησία των γειτόνων τους ακόμα και για να πιουν ένα ποτήρι νερό και για να φάνε ένα πιάτο φαγητό… Χωρίς να το ζητήσουν.
Κι αν όλα αυτά φαντάζουν απόκοσμα, αρκεί να περάσει κανείς λίγη ώρα από τα γραφεία των φιλανθρωπικών συλλόγων, για να διαπιστώσει την σκληρή πραγματικότητα. Τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν από ανθρώπους που χρειάζονται τρόφιμα, ρούχα, απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής, κλινοσκεπάσματα, καθαρό νερό, κεριά για τα σπιτικά που δεν έχουν ρεύμα, σχολικά είδη, έπιπλα, οικοσκευές… Και που αν δεν σπεύσουν εθελοντές δεν πρόκειται κανείς να τους χτυπήσει την πόρτα, ακόμα κι αν υπάρχουν συγγενείς μερικά μέτρα παρακάτω. Οι ανάγκες είναι πολλές, οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια που όπως όλα δείχνουν θα σημαδεύουν την κοινωνία για πολύ καιρό ακόμα.
Μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, ορφανά παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες που έχουν αναλάβει την ανατροφή των εγγονιών τους, εγκυμονούσες που οι σύντροφοί τους τις παράτησαν, γυναίκες που κακοποιούνται από τους συντρόφους τους, ανήμποροι ηλικιωμένοι, άρρωστοι συμπολίτες μας που αδυνατούν να εργαστούν. Ανθρωποι που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τη δουλειά τους, εξασφαλίζουν το φαγητό τους χάρης στην προσπάθεια εθελοντών και φιλανθρωπικών συλλόγων, με τη συνδρομή τοπικών επιχειρήσεων, γιατρών, δικηγόρων, ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν… Κάθε οικογένεια και μια πονεμένη ιστορία, από εκείνες που παρακολουθείς στις τηλεοράσεις και θεωρείς ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν στη Ρόδο. Όπως εξομολογούνται εθελοντές στη «δ», υπάρχουν ιστορίες που προκαλούν θλίψη, οργή και πόνο αλλά παραμένουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών της γειτονιάς. Κακοποίηση, φτώχεια, αρρώστιες, εγκατάλειψη, αδιαφορία…
Πολλές από τις οικογένειες που έχουν ανάγκη δεν απευθύνονται στις κοινωνικές δομές είτε του Δήμου είτε της Περιφέρειας για να ζητήσουν βοήθεια είτε διότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα είτε γιατί ντρέπονται να απευθυνθούν στα αρμόδια γραφεία, καθώς μέχρι πρότινος κάλυπταν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και τις ανάγκες τους. Μετά ήρθε η πανδημία, έπειτα από τη δεκαετή οικονομική κρίση πολλοί λύγισαν και δεν επιθυμούν να γίνει αντιληπτό ότι βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, η διανομή του φαγητού γίνεται πολλά μέτρα μακριά από το σπίτι τους.
Πολλά Ροδιτόπουλα εξασφάλισαν τη σχολική ύλη και φέτος χάρης στους εθελοντές και τους φιλανθρωπικούς συλλόγους ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια για την συγκέντρωση τροφίμων και κρέατος στις οικογένειες αυτές, για το τραπέζι των γιορτών. Στόχος για φέτος, είναι να μην λείψει από καμία οικογένεια το κρέας, τα εορταστικά γλυκά, τα παιχνίδια των παιδιών και το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθιστούν ασφυκτικό το περιβάλλον στο οποίο θα κληθεί η κοινωνία της Ρόδου να αντεπεξέλθει.
Πάντως, τα συρρικνωμένα έσοδα από την τουριστική περίοδο δεν προοιωνίζουν ομαλή χειμερινή περίοδο ούτε και φέτος με τις ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα και με το ράλι ανόδου στην τιμή του ρεύματος. Ηδη πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων και εργαζόμενοι, εκτιμούν ότι η όποια ανάκαμψη καταγράφεται στα έσοδα θα «εξανεμιστεί» με αποτέλεσμα οι εποχικά απασχολούμενοι να έχουν μπροστά τους έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Ισως δυσκολότερο και από τον περσινό κατά τον οποίον τα επιδόματα που δόθηκαν για τον covid λειτούργησαν ως «σωσίβιο» για τα νοικοκυριά που είχαν από περιορισμένα έως καθόλου εισοδήματα.
Το περιορισμένο χρονικό διάστημα εργασίας ως απόρροια των σαρωτικών αλλαγών που επέφερε η πανδημία, η διακοπή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των επιδομάτων που δόθηκαν πέρυσι, όπως επίσης οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος που έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις σε αρκετά τρόφιμα, προμηνύουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι ο ‘Αγιος Βασίλης να φτάσει σε κάθε σπίτι στη Ρόδο και ήδη ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ζητώντας τη συνδρομή όσων έχουν τη διάθεση να στηρίξουν την προσπάθειά τους για να μην λείψει το χαμόγελο από κανένα παιδί και το πνεύμα των Χριστουγέννων να φτάσει σε κάθε σπίτι του νησιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου