Φωτιά σε οικοπεδικό χώρο με ξινόδεντρα δίπλα στον διάδρομο αποπροσγείωσης του αεροδρομίου «Διαγόρας» σημειώθηκε χθες λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.
Στον τόπο του συμβάτος έσπευσαν τρία οχήματα της ΠΥΡ με τον διοικητή, Ν. Βενιό και έξι άνδρες. Το συμβάν τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο με τους πυροσβέστες να αποτρέπουν την εξάπλωση της φωτιάς, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει διπλανές οικίες και επιχειρήσεις. Έρευνα για τα αίτια του συμβάντος πραγματοποιεί το ανακριτικό τμήμα της ΠΥΡ. Δεν αποκλείεται η φωτιά να προκλήθηκε από καύση ξερών κλαδιών και προϊόντων κλαδέματος.
Σημειώνεται ότι η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν την καύση ξερών κλαδιών, παρόλο που έληξε στις 31 Οκτωβρίου η αντιπυρική περίοδος. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, όσοι προτίθενται να προβούν σε καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων ύστερα από καθαρισμούς των αγρών και των οικοπέδων τους, καλό είναι να αναστείλουν προσωρινά αυτές τις δραστηριότητες, έως το τέλος Νοεμβρίου μέχρι την πτώση ικανοποιητικών βροχοπτώσεων.

Κι αυτό γιατί όπως συνήθως γίνεται κάθε χρόνο, αμέσως μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, πολλές φορές και την επόμενη ημέρα, αρχίζουν οι καύσεις, ενίοτε και με ισχυρό άνεμο, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία να επεμβαίνει σχεδόν καθημερινά σε τέτοιου είδους πυρκαγιές.
Και χαρακτηρίζονται πυρκαγιές, επειδή η αρχικά ελεγχόμενη καύση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, έχει επεκταθεί ανεξέλεγκτα κι έχει μεταπηδήσει σε παρακείμενους αγρούς, δασικές εκτάσεις, αγροικίες, κλπ. με δυνατότητα πρόκλησης καταστροφών, επειδή η χλωρίδα της υπαίθρου είναι ακόμη στεγνή και κατ’ επέκταση εξαιρετικά εύφλεκτη.

Οι πολίτες ενδεχομένως δεν γνωρίζουν ότι με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου παύει η σύμβαση των εποχικών πυροσβεστών, όπως και του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που σταθμεύει στη Ρόδο, με αποτέλεσμα οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις να είναι αισθητά λιγότερες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ