Την ανάγκη συντονισμού των κρατών και υιοθέτησης κοινών πρωτοκόλλων έτσι ώστε να επιτευχθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού ανέδειξε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της HOTREC, στο πλαίσιο του webinar «Restarting Travel and Tourism after the COVID-19 pandemic», που διοργάνωσε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία- GUE/NGL, Έλενα Κουντουρά.

Ο Αλ. Βασιλικός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία κοινών κανόνων που θα διέπουν τα ταξίδια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και συγκεκριμένα στην ανάγκη υιοθέτησης κοινού πρωτοκόλλου σχετικά με τη διεξαγωγή των τεστ και την επιβολή καραντίνας. «Ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδιών χρειάζονται αξιόπιστα και αποτελεσματικά τεστ που θα αντικαταστήσουν την καραντίνα και άλλους ταξιδιωτικούς περιορισμούς έτσι ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών», είπε χαρακτηριστικά.

Στήριξη των επιχειρήσεων

Ο Αλ. Βασιλικός μίλησε για την πιο αναπάντεχη πρόκληση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδίων παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι η υγειονομική κρίση βρήκε ευάλωτες τις ελληνικές -και όχι μόνο- τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς ακολούθησε τη δεκαετή ύφεση που ταλάνισε την οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε ότι εξαιτίας της απουσίας του συνεδριακού τουρισμού και των city breaks, δεν αναμένεται να καταγραφεί αξιοσημείωτη ανάκαμψη στον τομέα της φιλοξενίας νωρίτερα από την άνοιξη του επόμενου έτους. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της στήριξης που χρειάζονται τα ξενοδοχεία για να επιβιώσουν και του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού των επιχειρηματιών.

Η ανάκαμψη

Ωστόσο, όπως τόνισε, στην παρούσα φάση οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν για να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. «Πρέπει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να στηρίξει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων», επεσήμανε, μεταξύ άλλων. «Η ανάκαμψη θα πάρει χρόνια, γι’ αυτό χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις μας», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο Αλ. Βασιλικός αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα του τουρισμού και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του που έχουν επιταχυνθεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγή: tourismtoday.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ