«Μιλώντας για την προσφυγική κρίση ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής, ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι θα πρέπει υπάρξουν κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο ώστε να εποπτεύονται τα θαλάσσια σύνορα. «Ο Τούρκος πρόεδρος το δέχθηκε και σήμερα διάβασα ότι δεν συμφωνεί η Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας: «Το θέμα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα απευθυνθώ στην ελληνική κυβέρνηση και θα ζητήσω να αναθεωρήσει τη θέση θέσης της». Μήπως κάτι χάνω εδώ; «Ευρωπαϊκό» το θέμα, «ελληνοτουρκικές» (δηλαδή διμερείς) οι περιπολίες, τη στιγμή που διμερείς ελληνοτουρκικές περιπολίες, οι οποίες δε θα περιορίζονται στα διεθνή ύδατα, θα παγιώσουν de facto μια συγκυριαρχία στο Αιγαίο, πράγμα που αποτελεί το παμπάλαιο ζητούμενο των γειτόνων; Τα σύνορα είναι σύνορα των κρατών – μελών και εκείνα κανονίζουν κυριαρχικά το πώς ελέγχουν τα θέματα της ασφάλειας και τέλος!
Και τέλος πάντων, γιατί όχι «ευρωπαϊκές» (δηλαδή της Frontex) οι περιπολίες για ένα όντως ευρωπαϊκό θέμα. Μια Frontex, που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στα απέναντι παράλια, γιατί ξέρουν και τα μωρά πλέον σε ποια ακριβώς γίνονται οι επιβιβάσεις σε βάρκες, μέχρι και σε ποιες πλατείες πουλούν σωσίβια στους δυστυχείς, προκειμένου να έχουν πιθανότητες να μην πνιγούν.
Μια Frontex σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές που θα αποτρέπει την επιβίβαση, θα κάνει ταυτοποίηση ξεχωρίζοντας τους πρόσφυγες, οι οποίοι με ασφαλή τρόπο θα προωθηθούν εκεί που πρέπει και οι υπόλοιποι θα επαναπροωθούνται. Κάτι σίγουρα μου διαφεύγει από τις σοφές αποφάσεις προχθές της αλληλέγγυας Ευρώπης, σύμφωνα με τις οποίες καλούμαι να καταλάβω τα παζάρια με τον Ερντογάν, ο οποίος θα πάρει ζεστό χρήμα, για κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνει σύμφωνα με τις ήδη συνθήκες που υπάρχουν και μια χαρά το τουρκικό παρακράτος θα εξακολουθεί να εμπορεύεται την δυστυχία ανθρώπων, θα τους φορτώνει σε βάρκες, από τις οποίες θα εξακολουθούμε να μαζεύουμε νεκρά παιδιά. Κάποιοι δεν θέλουν λύση. Μου διαφεύγει το γιατί.Η μάλλον το υποπτεύομαι αλλά το ξορκίζω…

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ