Ειδήσεις

Mπόνους 600 εκατ. στα έσοδα από τον τουρισμό

Μπόνους 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ προσέφερε στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Αύγουστο ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανοποιητική τουριστική κίνηση.

Συνολικά τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκαν χθες, έφτασαν τα 5,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,4 δισ. ευρώ η 32,6% σε σύγκριση με τον στόχο. Η υπεραπόδοση αυτή οφείλεται ώς έναν βαθμό στον ΕΝΦΙΑ που εισπράχθηκε νωρίτερα (η τέταρτη δόση είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Δεκέμβριο, αλλά εισπράχθηκε τον Αύγουστο) στον φόρο εισοδήματος (η προθεσμία πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης έληγε τον Αύγουστο), αλλά και στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 500 με 600 εκατομμύρια της υπεραπόδοσης των εσόδων μπορούν να χαρακτηριστούν αναπτυξιακά.

«Η απόδοση αυτή είναι συμβατή με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η οικονομία το 2022, ενώ η προείσπραξη εσόδων επόμενων μηνών προσθέτει ασφάλεια στην υλοποιούμενη δημοσιονομική πολιτική σε μια κατεξοχήν αβέβαιη περίοδο σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου συνολικά ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα 10 εκατομμυρίων ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,9 δισ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 6,4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2021. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπερεκτιμούν το γεγονός αυτό και παραμένουν στην πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ συνολικά το 2022, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Επίσης εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα ξεπεράσει το 5%.

Αυξημένα κατά 1,4 δισ. ή 32,6% σε σύγκριση με τον στόχο, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Αύγουστο.
Ακόμη, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι επιδοτήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τον Οκτώβριο και τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο που έφτασαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζουν ότι θα κυμαίνονται στα 200 με 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός πάντως θα κληθεί να καλύψει και μια επιδότηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου, κάτι για το οποίο προετοιμάζονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Ενέργειας. Για το φυσικό αέριο εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει έκπτωση σε περίπτωση μείωσης της κατανάλωσης σε σύγκριση με πέρυσι, όπως θα γίνει για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα έσοδα από φόρους κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου ανήλθαν σε 35,8 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 5,6 δισ. ευρώ ή κατά 18,1% σε σύγκριση με τον στόχο.

Συνολικά το κράτος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έχει πραγματοποιήσει κατά το οκτάμηνο αυτό δαπάνες περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου