ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαρώνει η ακρίβεια – Eρχονται νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα από τον Σεπτέμβριο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ακριβεια
Μέγεθος γραμμάτων

Nέο «ράλι» ανα­τι­μή­σε­ων ανα­μέ­νε­ται να ξε­κι­νή­σει από τον ερ­χό­με­νο Σε­πτέμ­βριο. Την ίδια στιγ­μή, πα­ρά­γο­ντες της αγο­ράς εκτι­μούν ότι μέτρα τύπου Market Pass δεν επαρ­κούν για να αντι­με­τω­πι­στεί η τε­ρά­στια ακρί­βεια που απλώ­νε­ται σε όλη την ελ­λη­νι­κή επι­κρά­τεια καθώς ο πλη­θω­ρι­σμός στα τρό­φι­μα καλά κρα­τεί εδώ και 17 συ­νε­χό­με­νους μήνες με δι­ψή­φιο­ψή­φιο πο­σο­στό.

Από τον Μάρ­τιο του 2022 μέχρι και σή­με­ρα ο πλη­θω­ρι­σμός στα τρό­φι­μα ξε­περ­νά­ει στα­θε­ρά το 10% και συ­νε­χί­ζει ανο­δι­κά με δι­ψή­φια πο­σο­στά. Συ­νο­λι­κά, ο πλη­θω­ρι­σμός στα τρό­φι­μα κι­νεί­ται θε­τι­κά επί 26 συ­νε­χό­με­νους μήνες, ήτοι από τον Ιού­νιο του 2021!

Κύ­κλοι του λια­νε­μπο­ρί­ου τρο­φί­μων ανα­φέ­ρουν πως μέσα στον επό­με­νο μήνα ανα­μέ­νε­ται νέος γύρος αυ­ξή­σε­ων, οι οποί­ες εκτι­μά­ται να φθά­σουν έως και 10% σε αρ­κε­τά είδη, επι­βα­ρύ­νο­ντας ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο τους κα­τα­να­λω­τές που «βλέ­πουν» το ει­σό­δη­μά τους να ρο­κα­νί­ζε­ται.

Χει­ρο­τε­ρεύ­ει η κα­τά­στα­ση

Στην Ελ­λά­δα η κα­τά­στα­ση είναι χει­ρό­τε­ρη από την Ευ­ρώ­πη, όπως φαί­νε­ται από τα στοι­χεία της Eurostat. Η εκτί­μη­ση της ευ­ρω­παϊ­κής υπη­ρε­σί­ας ανα­φο­ρι­κά με τον πλη­θω­ρι­σμό του Ιου­λί­ου, έδει­ξε άνοδο του δεί­κτη τιμών κα­τα­να­λω­τή στην Ελ­λά­δα κό­ντρα σε ό,τι συμ­βαί­νει στις πε­ρισ­σό­τε­ρες χώρες της Ευ­ρω­ζώ­νης, ενώ εμ­φα­νί­ζει την Ελ­λά­δα ως τη χώρα με την υψη­λό­τε­ρη μη­νιαία αύ­ξη­ση τιμών στο 24,5% με δεύ­τε­ρη χώρα την Εσθο­νία που οι αυ­ξή­σεις δεν ξε­περ­νούν το 7,2%.

Εν­δει­κτι­κό είναι ότι τον Ιού­λιο σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της ΕΛ­ΣΤΑΤ, ο πλη­θω­ρι­σμός τρο­φί­μων στην Ελ­λά­δα που βρέ­θη­κε στο 12,2% ήταν 1,4 μο­νά­δες υψη­λό­τε­ρος από αυτόν της Ευ­ρω­ζώ­νης ο οποί­ος ήταν στο 10,8%. Πρό­κει­ται για τη με­γα­λύ­τε­ρη μη­νιαία αύ­ξη­ση με­τα­ξύ των κρα­τών – μελών, της τάξης του 3,5%, και απο­τε­λεί αύ­ξη­ση κατά 2,1% σε σχέση με τον Μάιο.

Στην Ελ­λά­δα σε σύ­νο­λο 60 κα­τη­γο­ριών τρο­φί­μων και ποτών οι τιμές, μέσα σε ένα εξά­μη­νο, αυ­ξή­θη­καν σε 52 κα­τη­γο­ρί­ες, ενώ μόνο σε 8 κα­τη­γο­ρί­ες κα­τα­γρά­φη­καν μειω­μέ­νες τιμές της τάξης 2-4%. Οι ανα­τι­μή­σεις των τρο­φί­μων κατά τη διάρ­κεια του κα­λο­και­ριού κυ­μάν­θη­καν από 5 έως 17% και με αύ­ξη­ση ρεκόρ 41% στα φρού­τα.

Βα­σι­κό ζή­τη­μα απο­τε­λεί η αντι­με­τώ­πι­ση του φαι­νο­μέ­νου σε συ­νάρ­τη­ση με την ενί­σχυ­ση των ει­σο­δη­μά­των των πο­λι­τών. Η κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ φαί­νε­ται να προ­κρί­νει τη χρο­νι­κή επέ­κτα­ση του market pass μέχρι το τέλος του χρό­νου, κάτι που όμως προ­φα­νώς και δεν αρκεί, κα­θό­τι τα κύ­μα­τα ακρί­βειας είναι τε­ρά­στια. Μά­λι­στα, εκ­πρό­σω­ποι του λια­νε­μπο­ρί­ου και της βιο­μη­χα­νί­ας επι­μέ­νουν πως απαι­τεί­ται πα­ρέμ­βα­ση στο θέμα του ΦΠΑ, με έμ­φα­ση στα είδη πρώ­της ανά­γκης καθώς μόνο έτσι μπο­ρεί να ανα­κου­φι­στούν άμεσα τα νοι­κο­κυ­ριά.

Μή­νυ­μα Σκρέ­κα και έλεγ­χοι

Να βά­λουν «πλάτη» για την στή­ρι­ξη των νοι­κο­κυ­ριών ένα­ντι των πλη­θω­ρι­στι­κών πιέ­σε­ων κά­λε­σε πά­ντως πριν από λίγες ημέ­ρες τα σου­περ­μάρ­κετ ο υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης Κώ­στας, στη διάρ­κεια συ­νά­ντη­σης που είχε με την Ένωση Σου­περ­μάρ­κετ. Στο πλαί­σιο των πρω­το­βου­λιών της κυ­βέρ­νη­σης για στή­ρι­ξη των κα­τα­να­λω­τών ζη­τή­θη­κε από τις αλυ­σί­δες σου­περ­μάρ­κετ:

-Να πε­ρι­λη­φθεί στο «Κα­λά­θι του Νοι­κο­κυ­ριού» του­λά­χι­στον ένα επώ­νυ­μο προ­ϊ­όν ανά κα­τη­γο­ρία, εφ’ όσον δια­θέ­τει προ­ϊ­όν στην εν λόγω κα­τη­γο­ρία.

-Να κα­θιε­ρω­θεί 2ο ση­μείο πώ­λη­σης ιδιαί­τε­ρης προ­βο­λής για τα προ­ϊ­ό­ντα του «Κα­λα­θιού του Νοι­κο­κυ­ριού» σε κα­τα­στή­μα­τα σου­περ­μάρ­κετ όπου είναι χω­ρο­τα­ξι­κά εφι­κτό.

-Να δια­σφα­λι­στούν προ­σι­τές τιμές σχο­λι­κών ειδών εν όψει της έναρ­ξης της νέας σχο­λι­κής πε­ριό­δου (υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι τα σχο­λι­κά είδη έχουν εντα­χθεί στην πε­ρί­με­τρο εφαρ­μο­γής του Νόμου 4818/2021 με την επι­βο­λή πλα­φόν στο μει­κτό πε­ρι­θώ­ριο κέρ­δους ώστε να μην είναι με­γα­λύ­τε­ρο ανά μο­νά­δα από εκεί­νο προ της 31ης Δε­κεμ­βρί­ου 2021).

Επι­πλέ­ον, στη συ­νά­ντη­ση εκ­φρά­στη­κε η πρό­θε­ση της πο­λι­τι­κής ηγε­σί­ας του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης να επι­κοι­νω­νεί τόσο μέσω τόσο της ψη­φια­κής πλατ­φόρ­μας e-katanalotis όσο και με άλ­λους τρό­πους τα προ­ϊ­ό­ντα για τα οποία οι προ­μη­θευ­τές θα ανα­κοι­νώ­σουν μό­νι­μη μεί­ω­ση, με­γα­λύ­τε­ρη από 5% στους επί­ση­μους τι­μο­κα­τα­λό­γους τους, μέχρι τέλος του 2023.

Όπως επι­σή­μα­νε, το υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης, ταυ­τό­χρο­να με τους αυ­στη­ρούς ελέγ­χους σε όλα τα προ­ϊ­ό­ντα για το μει­κτό πε­ρι­θώ­ριο κέρ­δους, σε εφαρ­μο­γή του Νόμου 4818/2021, την ισχύ του οποί­ου πα­ρέ­τει­νε έως το τέλος του 2023, με έμ­φα­ση στα σχο­λι­κά και τα προ­ϊ­ό­ντα αλευ­ρο­ποι­ί­ας, κα­τέ­θε­σε «δέσμη θε­τι­κών προ­τά­σε­ων, λο­γι­κών και εφαρ­μό­σι­μων, που είναι βέ­βαιο ότι θα ωφε­λή­σουν τους κα­τα­να­λω­τές και κυ­ρί­ως τους πιο ευά­λω­τους».

Ση­μά­δια απαι­σιο­δο­ξί­ας

Πά­ντως, τα «ση­μά­δια» σε σχέση με το τι μέλ­λει γε­νέ­σθαι είναι απο­θαρ­ρυ­ντι­κά. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι τον Ιού­νιο οι τιμές πα­ρα­γω­γού στα κρέ­α­τα κα­τέ­γρα­ψαν αύ­ξη­ση 13,5% σε σύ­γκρι­ση με πέ­ρυ­σι, ενώ στα υπό­λοι­πα προ­ϊ­ό­ντα της ζω­ι­κής πα­ρα­γω­γής, όπως είναι για πα­ρά­δειγ­μα τα τυ­ρο­κο­μι­κά και τα γα­λα­κτο­κο­μι­κά, οι τιμές πα­ρα­γω­γού ση­μεί­ω­σαν αύ­ξη­ση 29,5%.

Πα­ράλ­λη­λα, ο γε­νι­κός δεί­κτης τιμών εκρο­ών στη γε­ωρ­γία – κτη­νο­τρο­φία, στον οποίο απο­τυ­πώ­νο­νται οι τιμές πα­ρα­γω­γού, αυ­ξή­θη­κε τον Ιού­νιο του 2023 κατά 30,6%, ενώ τον Ιού­νιο του 2022 σε σύ­γκρι­ση με τον Ιού­νιο του 2021 είχε αυ­ξη­θεί κατά 9,8%, σύμ­φω­να με την ΕΛ­ΣΤΑΤ. Ει­δι­κά ο υπο­δεί­κτης τιμών φυ­τι­κής πα­ρα­γω­γής αυ­ξή­θη­κε τον Ιού­νιο του 2023 κατά 34,1% και δια­μορ­φώ­θη­κε στις 157,3 μο­νά­δες.

Πέρα από το ελαιό­λα­δο, η λια­νι­κή τιμή του οποί­ου προ­βλέ­πε­ται ότι μπο­ρεί να ξε­πε­ρά­σει τα 10 ευρώ ανά κιλό, και την εκτό­ξευ­ση των τιμών σε φρού­τα και λα­χα­νι­κά, οι τιμές πα­ρα­γω­γού σε σειρά άλλων προ­ϊ­ό­ντων απο­τε­λούν προ­άγ­γε­λο υψη­λών πλη­θω­ρι­στι­κών πιέ­σε­ων. Η τιμή του πρό­βειου γά­λα­κτος (πρό­κει­ται για τιμές χωρίς επι­δο­τή­σεις) είναι κατά 34% υψη­λό­τε­ρη σε σύ­γκρι­ση με το 2022, κάτι που συ­νε­πά­γε­ται πολύ υψη­λές τιμές στη φέτα και σε άλλα τυριά, στα κτη­νο­τρο­φι­κά φυτά οι αυ­ξή­σεις είναι της τά­ξε­ως του 10,6%, μετά μια αύ­ξη­ση 29,9% το 2022, στα αυγά 18,4% και στις πα­τά­τες 27,2%.

Ανη­συ­χη­τι­κές εν­δεί­ξεις υπάρ­χουν και από την πλευ­ρά των ει­σα­γό­με­νων βιο­μη­χα­νι­κών προ­ϊ­ό­ντων. Αν και σε ετή­σια βάση ο δεί­κτης τιμών ει­σα­γω­γών στη βιο­μη­χα­νία υπο­χώ­ρη­σε τον Ιού­νιο κατά 19,4%, εμ­φά­νι­σε ορια­κή αύ­ξη­ση 0,5% σε σύ­γκρι­ση με τον Μάιο του 2023, την πρώτη αύ­ξη­ση μετά 7 μήνες συ­νε­χό­με­νης πτώ­σης.

Πηγή: OT

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.