Ρεπορτάζ

Απαλλακτική εισαγγελική εισήγηση για τους αδελφούς Τσαγκάρη που καταμηνύθηκαν από εταιρεία του Αγούδημου

Να μη γίνει κατηγορία κατά των κ.κ. Παντελεήμονα Τσαγκάρη και Ιωάννη Τσαγκάρη, για την πράξη της υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου, με το συνολικό αντικείμενο της πράξης να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, που φέρονται ότι τέλεσαν στη Ρόδο, κατά το χρονικό διάστημα από τις 16.12.2005 έως τις 10.8.2006, εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Οι αφοί Τσαγκάρη είχαν αφεθεί τον Φεβρουάριο του 2019 ελεύθεροι χωρίς όρους μετά την απολογία τους.
Η ένδικη διαφορά ξεκίνησε, μετά από μήνυση της κοινοπραξίας “GA Ferries”, συμφερόντων του αείμνηστου εφοπλιστή Γεράσιμου Αγούδημου.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, η κοινοπραξία υποστήριξε ότι τέλεσαν σε βάρος της το αδίκημα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης, από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας και συγκεκριμένα ότι εισέπραξαν από επιβάτες εισιτήρια αξίας 1.703.063,05 ευρώ για λογαριασμό της, τα οποία δεν απέδωσαν, ενώ υποστηρίζει ότι τέλεσαν και το αδίκημα της απάτης.
Μήνυση σε βάρος των ίδιων υπέβαλε εξάλλου και η ναυτική εταιρεία, ιδίων συμφερόντων, “Αγία Ευθημία Ναυτική Εταιρεία”.
Στη μήνυση υποστηρίζεται ότι τελέστηκαν σε βάρος της, τα ίδια ως άνω αδικήματα από την είσπραξη και μη απόδοση εισιτηρίων αξίας 1.389.396,18 ευρώ.
Όπως εξέθεσαν απολογούμενοι, η εταιρεία τους, γνωστή και πετυχημένη εμπορική εταιρεία της Ρόδου, δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο νησί της Ρόδου με αντικείμενο επαγγελματικής δραστηριότητας -μεταξύ πολλών άλλων- και την πρακτόρευση ναυτιλιακών εταιρειών.
Σήμερα συνεργάζεται ευδοκίμως με τη ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ Lines.
Την επίδικη χρονική περίοδο των ετών 2005 και 2006, η εταιρεία είχε συνεργασία με την ναυτιλιακή εταιρεία GA Ferries (Γ.Α Ακτοπλοϊκή ΑΕ), συμφερόντων Γεράσιμου Αγούδημου.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της παραπάνω σύμβασης πρακτορείας, ανελάμβανε με την ιδιότητα του ναυτικού πράκτορα να εκτελεί και να διεκπεραιώνει εργασίες που αφορούσαν στη θαλάσσια αποστολή για λογαριασμό της ως άνω πλοιοκτήτριας εταιρείας, όπως να εκδίδει και να πωλεί εισιτήρια, να εξυπηρετεί επιβάτες και να καταβάλλει διάφορα λιμενικά τέλη, έναντι πάντοτε της συμφωνηθείσας αμοιβής (προμήθειας).
Όλες οι παραπάνω εργασίες γίνονταν στο όνομα και για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας εταιρείας GA Ferries, της οποίας ήταν άμεσος αντιπρόσωπος.
Κατ’ εξαίρεση, για την εγκαλούσα ναυτική εταιρεία, ομοίως συμφερόντων Αγούδημου, η εταιρεία δεν είχε συνάψει σύμβαση πρακτορείας, δεν ενεργούσε, δηλαδή, το σύνολο των εργασιών αρμοδιότητας ναυτικού πράκτορα, και, συνεπώς, δεν τη συνέδεε καμία ενοχική σχέση.
Είχαν, όπως τόνισαν, καθαρά αρμοδιότητες εξυπηρέτησης, διευκολύνοντας εν τοις πράγμασιν και άνευ αμοιβής την ναυτική εταιρεία.
Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές τους τονίζουν ότι η οποιαδήποτε χρηματική διαφορά αφορώσα στον ναύλο ή στις παραδοθείσες επιταγές (μεταξύ της εγκαλούσας και των υπόχρεων προς πληρωμή μεταφορικών εταιρειών) λυνόταν πάντοτε μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών χωρίς την παραμικρή δική τους συμμετοχή. Επεσήμαναν εξάλλου ότι ποτέ δεν διαχειρίστηκαν και υπό καμία ιδιότητα, ήτοι ενδεικτικά ως εντολοδόχοι, θεματοφύλακες, αντιπρόσωποι χρήματα της εγκαλούσας ναυτικής εταιρείας για δρομολόγια του μοναδικού ιδιόκτητου οχηματαγωγού πλοίου της, με την επωνυμία “ΝΙΚΟΛΑΣ Α.”.
Ο Εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση έκρινε ότι οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων, επιβεβαιώνονται από την από 22.2.2019 και υπ’ αριθ. πρωτ. 7332/21.2.2019 Βεβαίωση της Δ.Ο.Υ Ρόδου, σύμφωνα με την οποία και μετά από έρευνα στα ηλεκτρονικά δεδομένα της εφαρμογής διασταυρώσεων συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων πελατών – προμηθευτών της Α.Α.Δ.Ε., δεν διαπιστώθηκαν συναλλαγές μεταξύ της εταιρίας “I. ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.” και της εταιρείας “ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” κατά τα ημερολογιακά έτη 2005 και 2006 (διαχειριστικές περίοδοι 01/01/- 31/12/2005 και 01/01-31/12/2006), ήτοι για το χρονικό διάστημα που αφορά η υπό κρίση έγκληση.
Επιπλέον, οι επί μέρους ισχυρισμοί των κατηγορουμένων επιρρωνΰονται και από τα λοιπό έγγραφα της δικογραφίας.
Τους αδελφούς Τσαγκάρη εκπροσώπησε η δικηγορική εταιρεία Μηνάς Τσέρκης & Συνεργάτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου