-Aπαριθμεί τουλάχιστον 54 μέλη εκ των οποίων συνελήφθησαν χθες τα 17.

-Αρχηγός και εγκέφαλος  του κυκλώματος έγκλειστος στις φυλακές Χανίων.

-Θύματα τηλεφωνικών απατών κυρίως ηλικιωμένοι. 

-Εχουν ταυτοποιηθεί περίπου 70 υποθέσεις απάτης, ενώ το όφελος του κυκλώματος από τον Οκτώβριο του 2019 ανέρχεται τουλάχιστον σε 380.000 ευρώ. 

-Πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόθεση στα χρονικά της Δωδ/νήσου.

Ενα πολυδαίδαλο κύκλωμα απατεώνων με 54 τουλάχιστον μελη, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων έχουν ήδη διασταυρωθεί και με επικεφαλής έναν έγκλειστο στις φυλακές των Χανίων, εξαρθρώθηκε έπειτα από μυστική, μεθοδική και συστηματική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Αρχηγός της σπείρας φέρεται να είναι ειδικότερα ένας 43χρονος ημεδαπός “μετρ” στις απάτες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», οι αστυνομικοί προχώρησαν από τον Οκτώβριο του 2019 σε άρσεις του τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου συγκεκριμένων ατόμων και κατόρθωσαν να καταγράψουν λεπτομερώς το modus operandi των μελών της που αποκόμιζαν παράνομα χρηματικά ποσά από απάτες με την χρήση τηλεφώνων.
Σημειώνεται ότι από τα 54 μέλη της σπείρας οι 17 συνελήφθησαν σε συντονισμένες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα.
Ο εγκέφαλος της σπείρας με την χρήση κινητού τηλεφώνου το οποίο παρακολουθείτο σε καθημερινή βάση πραγματοποιούσε πλήθος τηλεφωνικών κλήσεων εντός του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών σε υποψήφια θύματα από τις φυλακές των Χανίων και συστηνόταν ως διευθυντής ή υπάλληλος, άλλοτε ως ανιψιός δημάρχου και άλλοτε ως υιός ιερέα.
Συνήθως με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων τα οποία όπως ισχυρίζονταν δικαιούνταν ως αναδρομικά λόγω κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τα παρελθόντα έτη, συνήθως σε συντάξεις, από ασφαλιστικούς φορείς ή ΕΣΠΑ έπειθε τα θύματα να καταθέτουν σε διάφορους λογαριασμούς τραπεζών, αντίτιμο ίσο με τον Φ.Π.Α. του χρηματικού ποσού που δήθεν εδικαιούντο.
Στην ίδια σπείρα μετείχαν 4 τουλάχιστον ημεδαποί που φέρονται να εύρισκαν τρίτους οι οποίοι άνοιγαν λογαριασμούς για να κατατίθενται χρήματα από τα θύματα και να τα αναλαμβάνουν.
Τα κατώτερα στην ιεραρχία μέλη ελάμβαναν συνήθως αμοιβές της τάξεως των 500 ευρώ.
Η εγκληματική οργάνωση, όπως προέκυψε μέχρι σήμερα, διέπραξε τουλάχιστον 41 τετελεσμένες απάτες και εισέπραξε παράνομο όφελος ύψους 380.000 ευρώ περίπου, ενώ αποπειράθηκε να εισπράξει ανεπιτυχώς ακόμη 223.000 ευρώ περίπου.
Σημειώνεται ότι το κύκλωμα επένδυε τα χρήματα στην λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ οι πληροφορίες τους φέρουν να διήγαγαν πολυτελή ζωή με αγορές αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων αλλά και ταξιδίων.
70 θύματα ή υποψήφια θύματά τους έχουν εντοπιστεί στη Ρόδο, την Κάλυμνο, την Θήρα, την Αρκαδία, την Δράμα, την Ακράτα, την Νάξο, την Άνδρο, τον Πόρο, την Λευκάδα, την Πάρο, την Έδεσσα, την Μεγίστη, την Κέρκυρα, το Αργοστόλι, την Κύθνο, την Σύρο, την Πρέβεζα, την Μεσσηνία, την Μυτιλήνη, την Αίγινα, την Αττική, την Σάμο, την Ερμούπολη, την Αιτωλοκαρνανία, την Καρδίτσα, την Αργολίδα, την Αράχοβα, τα Τρίκαλα κ.α.
Από νωρίς χθες το πρωί οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με την συνδρομή συναδέλφων τους από την Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και συναρμόδιων κατά τόπους υπηρεσιών, οργάνωσαν συντονισμένη ταυτόχρονη επιχείρηση ανά την Ελλάδα για την σύλληψη του αρχηγού, των βασικών μελών και των περιφερειακών μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 17 άτομα στην Πάτρα, στην Ήλιδα, στον Πύργο, στην Μύκονο και στα Χανιά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», τα μέλη της οργάνωσης είχαν εφοδιασθεί με πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων και καρτών SIM (ghost numbers), οι οποίες ήταν ονομαστικοποιημένες ως επί το πλείστον σε τρίτα πρόσωπα και συγκεκριμένα αλλοδαπούς (αχυράνθρωπους).
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ξεκίνησε τις έρευνες όταν την 1η Οκτωβρίου 2019 ενημερώθηκε ότι άγνωστος δράστης τηλεφώνησε σε μια κάτοικο της Καλύμνου, υποδυόμενος τον τραπεζικό υπάλληλο και την έπεισε να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 25.000 ευρώ σε λογαριασμό με δικαιούχο ημεδαπό προκειμένου να λάβει αναδρομικά οφειλόμενα χρήματα για λόγους υγείας. 7 μέρες μετά άγνωστος δράστης τηλεφώνησε σε συνταξιούχο, κάτοικο της Ρόδου, υποδυόμενος υπάλληλο της Εθνικής Τράπεζας και την έπεισε να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ σε λογαριασμό του ίδιου ατόμου προκειμένου να λάβει αναδρομικά οφειλόμενα για σύνταξη χηρείας της.
Από τις έρευνες που ακολούθησαν προέκυψαν τα στοιχεία του κατόχου του συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού ενώ προέκυψε ακόμη ότι από το ίδιο κινητό τηλέφωνο που είχε χρησιμοποιηθεί είχαν γίνει κλήσεις σε δεκάδες θύματα σ’ όλη την χώρα.
Ακολούθησε η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών για τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν οι δράστες και από την ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων και του περιεχομένου των επικοινωνιών, προέκυψαν νέες τηλεφωνικές συσκευές, στις οποίες οι δράστες ανά τακτά χρονικά διαστήματα τοποθετούσαν κάρτες SIM.
Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες των μελών της σπείρας έχουν μαγνητοφωνηθεί και αποτελούν σώμα της ογκώδους δικογραφίας που έχει υποβληθεί για τα περαιτέρω χθες ενώπιον της Εισαγγελέως Υπηρεσίας.
Εχει προκύψει ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην πειθώ του αρχηγού, ο οποίος έχει διαπράξει εκατοντάδες απόπειρες και τετελεσμένες απάτες για τις οποίες έχει κατηγορηθεί και βρίσκεται για αυτές έγκλειστος στις φυλακές Χανίων.
Τα μέλη της οργάνωσης, όπως προέκυψε, χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες στις μεταξύ τους συνομιλίες και άλλαζαν διαρκώς τα τηλέφωνά τους. Προέκυψε ακόμη ότι τα περιφερειακά μέλη δεν εγνώριζαν τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ συνεχώς αναζητούσαν και στρατολογούσαν νέα μέλη τα οποία παρείχαν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να κατατίθενται σε αυτούς χρηματικά ποσά, προερχόμενα από τις εγκληματικές δραστηριότητες της οργάνωσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν μέλη του κυκλώματος και με έλεγχο σε social media.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ