Τοπικές Ειδήσεις

Ανακλήθηκε η υπαγωγή γνωστής εταιρείας στην Εκτακτη Διαδικασία Ειδικής Διαχείρισης

Με την υπ’ αρίθμ. 125/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, ανακλήθηκε η υπ΄ αριθμ. 183/2019 απόφαση του ίδιου δικαστηρίου με την οποία έγινε δεκτή προσφυγή της Τράπεζας Πειραιώς για την υπαγωγή στην Εκτακτη Διαδικασία Ειδικής Διαχείρισης των άρθρων 68 επ. του Ν. 4307/2014, γνωστής ανώνυμης εμπορικής βιοτεχνικής εταιρείας της Ρόδου.
Το δικαστήριο διατάσσει με την απόφασή του την δημοσίευση αυτής στο ΓΕΜΗ.
Σημειώνεται ότι με άλλη απόφαση είχε γίνει δεκτό το συναφές αίτημα εκδόσεως προσωρινής διαταγής που ανέστειλε την 183/2019 απόφαση και διέταξε την μη μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της εταιρείας και ακόμη να ανασταλεί η ανάληψη διαχειριστικών καθηκόντων από τον ειδικό διαχειριστή, συγκεκριμένα από την δικηγόρο Αθηνών κ. Ευδοκία Παπανδρέου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», την ανάκληση της αποφάσεως αιτήθηκε η ανώνυμη εταιρεία και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτής, ενώ πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της αιτήσεως άσκησαν 5 συνεργάτες της εταιρείας.
Με την αίτηση ζητήθηκε μάλιστα να οριστεί η αναδρομική ισχύς της απόφασης, που θα εκδοθεί και θα διατάσσει την ανάκληση με έναρξη ισχύος την 22η Νοεμβρίου 2019, οπότε και δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 183/2019 απόφαση και έκτοτε ξεκίνησαν να επέρχονται οι έννομες συνέπειές της.
Η εταιρεία και οι προσθέτως παρεμβαίνοντες κατέστησαν σαφές ότι μοναδική βάση στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση για την θεμελίωση της κρίσης της κάνοντας δεκτή την αίτηση της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. ήταν η πλήρωση της αυτοτελούς και διαζευκτικά οριζόμενης στο νόμο προϋπόθεσης της μη ανάρτησης των οικονομικών καταστάσεων των τριών τελευταίων ετών ενώ ουδόλως εξέτασε την τυχόν περιέλευση της εργοδότριας εταιρείας ή μη σε γενική και μόνιμη αδυναμία πληρωμών.
Ωστόσο, μετά τη συζήτηση της αίτησης την 10η Ιανουαρίου 2019 και την δημοσίευση της απόφασης την 22η Νοεμβρίου 2019 προέκυψαν νέα πραγματικά περιστατικά, τα οποία ανατρέπουν και διαφοροποιούν ουσιωδώς τη βάση επί της οποίας στηρίχθηκε η απόφαση, καθόσον στο μεταγενέστερο αυτό χρονικό διάστημα δημοσιεύτηκαν στο ΓΕΜΗ οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις των ετών 2015, 2016 και 2017 με αποτέλεσμα να έχουν μεταβληθεί ουσιωδώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδόθηκε η ως άνω απόφαση και να κρίνεται απαραίτητη η ανάκλησή της.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Ανάργυρος Αργυριάδης και Κατερίνα Βολονάκη.
Θυμίζουμε ότι η εταιρεία από τα τέλη του 2011 έχει περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες οικονομικές της υποχρεώσεις επαρκώς. Συστάθηκε το 1983 και το μετοχικό της κεφάλαιο ανήλθε στην πορεία μετά και από συγχωνεύσεις με άλλες εταιρείες των ίδιων συμφερόντων στο ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της επένδυσε δυναμικά σε ακίνητα στο νησί της Ρόδου και εξασφάλισε ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο στην πόλη της Ρόδου και στα γύρω χωριά.
Η πορεία της υπήρξε από συστάσεώς της κερδοφόρα και επικερδής αλλά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που έπληξε πρωτίστως την αγορά ακινήτων, καθώς δημιούργησε αρνητική ψυχολογία και φόβο στους υποψήφιους επενδυτές και ταυτόχρονα έκλεισε την στρόφιγγα του δανεισμού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιόρισε τα έσοδά της.
Δημιουργήθηκε έτσι έλλειψη ρευστότητας με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον επαρκείς πόρους για να αντεπεξέλθει σε εργασίες κατασκευών που έχει σχεδιάσει αλλά και στις οικονομικές υποχρεώσεις της, ενώ ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.
Βρέθηκε εξάλλου αντιμέτωπη με απρόβλεπτα εμπόδια στην εξέλιξη των επιχειρηματικών της σχεδίων κυρίως με την αναστολή τους λόγω πολεοδομικών προβλημάτων σε κεντρικό ακίνητο στο νησί της Ρόδου.
Τα δάνειά της φέρεται να ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προβεί στη σύναψη και χρηματοδοτικών μισθώσεων για τις οποίες υπάρχουν οφειλές ενός εκατ. ευρώ περίπου.
Οι οφειλές της σε προμηθευτές αγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ και σε επιταγές τα 600.000 ευρώ. Οι οφειλές της στην εφορία ανέρχονται σε 290.000 ευρώ περίπου και σε ασφαλιστικούς οργανισμούς σε 370.000 ευρώ περίπου.

Η τράπεζα Πειραιώς επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή 36,2 εκατ. ευρώ και εκπροσωπεί ποσοστό 63,10% των συνολικών απαιτήσεως εις βάρος της ενώ συνεργάζεται με δικηγόρο που είναι ενταγμένη στο μητρώο διαχειριστών αφερεγγυότητας που αποδέχεται το έργο του ειδικού διαχειριστή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου