«Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην δική μας οικονομία –λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον Τουρισμό- θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις, βίαιες και πιο άμεσες σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας που δεν θα την βιώσουν στον ίδιο βαθμό».
Αυτό δηλώνει σήμερα στην «δ» ο οικονομικός σύμβουλος και μέλος του ΕΒΕΔ κ. Χαράλαμπος Λουκαράς, εκτιμώντας ότι η ύφεση δεν θα είναι σύντομη σε διάρκεια για την οικονομία των νησιών μας και ίσως, μας οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά.
«Δυστυχώς, η ύφεση θα διαρκέσει αρκετά και είναι άγνωστο το πόσος καιρός θα απαιτηθεί για να συνέλθουν η οικονομία και η αγορά. Δεν φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση που θα περάσει εύκολα.
Τα… ‘απόνερα’ που θα αφήσει πίσω της αυτή η κρίση που δημιούργησε η πανδημία, θα χρειαστεί χρόνος για να ξεπεραστούν.
Η έκβαση της φετινής σεζόν είναι αμφίβολη, οι επιχειρήσεις είτε δεν λειτουργούν καθόλου, είτε βρίσκονται σε υπολειτουργία και η κατάσταση θα συνεχιστεί έτσι τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.
Υπάρχει καλή διάθεση και πρόθεση των εμπλεκομένων για επανεκκίνηση στα νησιά αλλά ο πελάτης είναι πολύ φειδωλός και διστακτικός να μπει σε διαδικασία για διακοπές. Πολλά θα εξαρτηθούν από τώρα και στο εξής αλλά η αβεβαιότητα και η στασιμότητα, είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι για την οικονομία», αναφέρει.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Κληθείς να σχολιάσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ενισχύσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση μέχρι και πρόσφατα, ο κ. Λουκαράς επισήμανε τα εξής: «Αυτά τα ‘εργαλεία’ έχουν δοθεί είτε απευθείας από το κράτος είτε μέσω τραπεζικού συστήματος με σκοπό την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Έχουν γίνει όλα πολύ γρήγορα και αποφασίστηκε –κυρίως- για λόγους λογικής να δοθούν αυτά τα χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος το οποίο, όμως, προέρχεται από μια βαθιά και πολύχρονη ύφεση.
Τώρα καλείται να δώσει ρευστότητα με κριτήρια τραπεζικά και με διασφαλίσεις που όμως, θα επιτρέπουν στις τράπεζες να μην χαρακτηρίσει τα δάνεια και τα χρήματα αυτά ως ‘κόκκινα’ το επόμενο έτος. Καταλαβαίνουμε ότι θα είναι πολύ φειδωλοί στην διάθεση των χρημάτων.
Οι μικρότερες και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθούν μέσα από αυτές τις διαδικασίες.
Κι εδώ είναι το ζητούμενο: η πολύ μικρή επιχειρηματικότητα φαίνεται ότι θα βρίσκεται εκτός αυτών των εργαλείων αφού και τα χρήματα είναι περιορισμένα και οι απαιτήσεις είναι πολλές.
Επιπλέον, οι ανάγκες σε ρευστότητα από τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις είναι τεράστιες, οπότε είναι πολύ δύσκολο να διοχετευθεί η ρευστότητα από τις τράπεζες από πάνω προς τα κάτω…
Είναι ένας γρίφος που θα κληθεί η κυβέρνηση να εξετάσει αφού εκατοντάδες χιλιάδες ΜμΕ και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι κιόλας, εκτός ‘νυμφώνος’ από το σχέδιο ρευστότητας».

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Σε ερώτηση πώς προχωρούν οι επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο μετά το ‘σοκ’ της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Λουκαράς ήταν κατηγορηματικός: «Στις ιδιωτικές επενδύσεις δεν υπάρχει στασιμότητα. Καταγράφεται πάγωμα αλλά όχι ακυρώσεις.
Απλά προχωρούν σε επανατοποθέτηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των επενδύσεών τους. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο αφού όλοι ευελπιστούν ότι στο επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα όπου θα μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει και η τουριστική βιομηχανία να ανακάμψει».

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Κλείνοντας, ο κ. Λουκαράς σχολίασε τις εξελίξεις με την απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε στο σύνολό της την αίτηση της Τράπεζας Δωδεκανήσου που ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδας του 2013 με τις οποίες τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση και μεταβιβάστηκε η περιουσία της.
«Προσωπικά, δεν διατηρούσα προσδοκίες ότι θα γινόταν κάτι διαφορετικό. Την υπόθεση την διαχειρίζεται ο εκκαθαριστής –ο οποίος εφαρμόζει το κανονιστικό πλαίσιο της ΤτΕ.
Υπήρξε μια αναστολή όλων των ενεργειών λόγω της κρίσης του κορωνοϊού αλλά δεν θα επηρεάσει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη με τον εκκαθαριστή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ