Ρεπορτάζ

Οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο για τις αξιολογήσεις των υπαλλήλων

Να μην υπογραφεί η απόφαση για τον επιμερισμό των ποσοστώσεων που θα διευκολύνει την αξιολόγηση με βάση τα οριζόμενα στο νόμο 4250/94 ζητούν οι υπάλληλοι του Δήμου από το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά.
Η έναρξη των διαδικασιών για την αξιολόγηση των εργαζόμενων στο Δήμο ήταν ο λόγος που ήρθε στη Ρόδο ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Θέμης Μπαλασόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ συναντήθηκε τόσο με το δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά όσο και με τον αντιπεριφερειάρχη και νέο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο. «Η παρουσία μου σήμερα στο Δήμο Ρόδου σχετίζεται με το ζήτημα που έχει ανοίξει τελευταία και είναι ενταγμένο στις πολιτικές της συγκυβέρνησης. Για μας η αξιολόγηση συνδυάζεται με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και θα προκαλέσουν μειώσεις αποδοχών και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για απολύσεις χιλιάδων ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Μπαλασόπουλος.

«Για μας το ζήτημα της αξιολόγησης είναι σοβαρό. Είμαστε σε διάταξη μάχης για να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή του νόμου που θέτει ποσοστά που καθορίζει το 15% των εργαζομένων ως ανίκανους, το 60% ως μέτριους και το 25% ως ικανούς. Δεν υπηρετεί αυτό τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Έρχεται να δημιουργήσει μια νέα δεξαμενή υπαλλήλων που θα οδηγηθούν σε απολύσεις. Αυτό που επιδιώκουν δεν είναι αξιολόγηση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ και πρόσθεσε πως η Ομοσπονδία επιδιώκει τη σωστή αξιολόγηση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα.

«Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Δεν έχει στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών. Δεν γίνεται αναφορά στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Προσπαθούν με μια εγκύκλιο να επεκτείνουν τις διατάξεις. Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο που απαγορεύονται οι υπηρεσιακές μεταβολές μέχρι να αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές», δήλωσε ο κ. Θέμης Μπαλασόπουλος.
«Αισιοδοξούμε πως ο νόμος δεν θα εφαρμοσθεί. Δεκάδες δημοτικά συμβούλια έχουν δεσμευθεί για τη μη εφαρμογή του. Πολλοί αιρετοί σε όλη τη χώρα υποσχέθηκαν να μην προχωρήσουν στην έκδοση των αποφάσεων επιμερισμού. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες και δεν εφησυχάζουμε. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Πρέπει να μην εκδοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου η απόφαση επιμερισμού», δήλωσε ο κ. Θέμης Μπαλασόπουλος και πρόσθεσε πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνει μεγάλη σπουδή για το θέμα αυτό.
Σε ερώτηση αν υπάρχει συνεργασία με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς για το θέμα αυτό ο κ. Μπαλασόπουλος δήλωσε πως έχει εκδοθεί ήδη απόφαση από την ΑΔΕΔΥ.

«Αν προχωρήσει ο επιμερισμός έχουμε αποφασίσει να απέχουν από τις διαδικασίες οι προϊστάμενοι των αρμοδίων υπηρεσιών των ΟΤΑ. Έτσι δεν θα δοθούν τα στοιχεία που θα ζητηθούν. Στους δήμους όμως οι αποφάσεις επιμερισμού θα εκδίδονται από τους δημάρχους. Μπορούμε να τους πιέσουμε», δήλωσε ο κ. Μπαλασόπουλος και πρόσθεσε πως αν δεν εκδοθούν οι αποφάσεις επιμερισμού από τους δημάρχους δεν θα εφαρμοσθεί ο νόμος.
Ο κ. Μπαλασόπουλος αναφέρθηκε και στην προσφυγή που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί ο νόμος, η οποία θα εξεταστεί στις 10 Οκτωβρίου.

Στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου κ. Φώτης Μπακίρης απάντησε στις καταγγελίες που έγιναν από το στέλεχος του ΠΑΜΕ κ. Δ. Μιχαηλίδη για την μη συμμετοχή στη συνέλευση των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.
«Δεν δόθηκαν άδειες γιατί δεν είναι δυνατό να μείνουν χωρίς επίβλεψη τα παιδιά που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς. Δεν αποκλείστηκε κανείς», δήλωσε ο κ. Μπακίρης.
Σε ερώτηση για τις επιθέσεις που έχει δεχθεί από το ΥΠΕΣ ο δήμος Ρόδου για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί, ο κ. Μπαλασόπουλος δήλωσε:

«Γνωρίζουμε το θέμα και τις προσπάθειες που έκανε η επιτροπή που συστάθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Νόμιζαν πως οι Δήμοι είναι μπακάλικα. Είναι άλλη προσπάθεια για να ξεκινήσουν απολύσεις».
Η αξιολόγηση και η εφαρμογή του νέου νόμου κυριάρχησε και στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό θέατρο.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μπαλασόπουλος αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

«Στο τέλος δεν θα έχουμε μισθό αλλά μπόνους και επιδόματα. Η αφετηρία για τους μισθούς θα είναι τα 400 ευρώ. Πριν λίγο καιρό άνοιξε και το θέμα του επανελέγχου των συμβάσεων των εργαζομένων. Πρέπει να αντιδράσουμε και να συλλέξουμε και υπογραφές για να δείξουμε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι αντιδρά στο νόμο το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Στη Ρόδο πρέπει να πιεστεί ο δήμαρχος για να μην εκδώσει την απόφαση του επιμερισμού», δήλωσε ο κ. Μπαλασόπουλος.
Στην ανάγκη να πιεστεί ο δήμαρχος για να μην εκδοθεί η απόφαση επιμερισμού αναφέρθηκε και κ. Φώτης Μπακίρης.
Το θέμα θα τεθεί και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα η διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ με το νέο υπουργό Εσωτερικών κ. Α Ντινόπουλο.

Ο νέος δήμαρχος
Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος συναντήθηκε χθες στο γραφείο του με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμη Μπαλασόπουλο, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Σάββα Χατζησάββα, τον αντιπρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου της ΟΣΥΑΠΕ, κ. Μιχάλη Λυριστή, το μέλος του Δ.Σ της ΣΥΠΝΑΠΕΔ, κ. Αντώνη Κλαδογένη και τους εκπροσώπους των Δ.Σ. των Συλλόγων των Εργαζομένων στο Δήμο Ρόδου κ.κ. Φώτη Μπακίρη, Γιάννη Ντελάκη, Μίκα Κελεπέρα και Ιγνάτιο Γρηγοριάδη.
Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η αξιολόγηση του προσωπικού των δήμων και των περιφερειών. Βασικό στοιχείο του νόμου 4250/2014 αποτελεί η ποσόστωση στις βαθμολογήσεις. Συγκεκριμένα, με την νέα ρύθμιση 15% των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση, οδηγώντας ενδεχομένως τους συγκεκριμένους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα και σε απολύσεις.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ενημέρωσαν τον κ. Χατζηδιάκο ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης και της αποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών, με την προϋπόθεση όμως οι εν λόγω υπηρεσίες να παρέχουν στους εργαζομένους τα αυτονόητα, δηλαδή τους στόχους και τους κανόνες, προκειμένου να μπορούν να αξιολογηθούν αναλόγως. Χαρακτήρισαν τον νόμο αντισυνταγματικό και τόνισαν την ανάγκη λήψης μέτρων για την ακύρωση της διαδικασίας. Ο κ. Μπαλασόπουλος, ενημέρωσε τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο πως μέχρι στιγμής 170 περίπου Δήμοι στην Ελλάδα είτε με απόφαση δημάρχου, είτε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στις διαδικασίες επιμερισμού των ποσοστώσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • stathis    17.06.2014 12:56

    nai gt fenese nomotagis politis esu….paliolamogio pataksi

  • nikos_mouras    17.06.2014 12:02

    Ότι γουστάρουν τα παιδιά. Δικό τους δεν είναι το μαγαζί;
    Μόνο μην έρθει μετά ο Δήμος να εισπράξει τέλη. Θα πάρει τον πούλο.
    Γιατί και εμείς έτσι γουστάρουμε.

Σχολιασμός άρθρου