Συνεντεύξεις

Μανώλης Κοττάκης: «Η Ελλάς ήταν διαχρονικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

«Η Ελλάς ήταν διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας» αναφέρει στην «Δημοκρατική» ο διευθυντής της Εστίας, δημοσιογράφος και συγγραφέας Μανώλης Κοττάκης, διατυπώνοντας όμως παράλληλα το ερώτημα για το αν η Δύση με εξαίρεση το σχέδιο Μάρσαλ ήταν στη δική μας πλευρά.

Συνέντευξη στον Γιάννη Μπόζιο
Έπειτα, στην ερώτηση για το αν είναι δυνατή η επαρκής κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών από τις συμμαχικές χώρες, ο δημοσιογράφος απαντά «Μακάρι να ήταν επαρκής, αλλά δεν είναι», διευκρινίζοντας ότι «η Ευρώπη και συνακόλουθα η πατρίδα μας θα πληρώσουν ακριβά τον πόλεμο μεταξύ Αμερικής-Ρωσίας στην Ουκρανία».
Για τον ρόλο της Τουρκίας στη διένεξη, ο διευθυντής της Εστίας τονίζει ότι «η Τουρκία λειτουργεί ως επιτήδειος ουδέτερος και κερδίζει», ενώ για την τουρκική ρητορική περί παραβιάσεως του ‘’καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης’’ νησιών του Αιγαίου ο κύριος Κοττάκης εκφράζει την ανησυχία του πέραν της Τουρκίας και για τον ρόλο των Συμμάχων υποστηρίζοντας «ότι θέλουν και αυτοί αποστρατιωτικοποίηση, για να γίνουν 20 νησιά μεταξύ των οποίων και τα Δωδεκάνησα ουδέτερη ζώνη! Δίαυλος για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον Νότο στον Βορρά».
Ο Μανώλης κοττάκης σε μιά εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «Δημοκρατική»:
• Η θέση που έλαβε η κυβέρνηση, της χώρας μας, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν σαφής. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τις ενέργειες της, η χώρα μας ανήκει στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Πώς κρίνετε την άποψη αυτή, αλλά και τη συνολικότερη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτό το ζήτημα;
Η Ελλάς διαχρονικά ήταν πάντοτε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και στον πόλεμο της Κορέας, και στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου. Όπου μας ζητήθηκε ήμασταν παρόντες με δυνάμεις και στρατιώτες. Η Δύση, με εξαίρεση το σχέδιο Μάρσαλ, ήταν όμως στην δική μας πλευρά; Η εμπειρία μας ως Έθνους είναι οδυνηρή. Σήμερα ξέρουμε ποιοι ήταν πίσω από το πραξικόπημα που έφερε τη δικτατορία στην εξουσία το 1967. Γι’ αυτό μας ζήτησε συγγνώμη ο Πρόεδρος Κλίντον το 1999. Ξέρουμε ποιοι ήταν πίσω από τον ακρωτηριασμό της Κύπρου μας. Κίσιντζερ και λοιποί. Ξέρουμε ποιοι άφησαν την κατάσταση στα Ίμια να εξελιχθεί εναντίον μας ενώ ήξεραν πως έχουμε δίκαιο! Με αυτή την εμπειρία έπρεπε λοιπόν να ήμασταν περισσότερο προσεκτικοί και εγκρατείς στην ουκρανική κρίση. Γιατί το πληρώσαμε. Η κυβέρνηση ορθά και άριστα επί της αρχής καταδίκασε την εισβολή του Προέδρου Πούτιν, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Ορθά μετείχε στην εκστρατεία καταδίκης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ορθά μετείχε στις κυρώσεις. Από ένα σημείο και μετά όμως χάσαμε το μέτρο καθιστάμενοι βασιλικότεροι και από τον ίδιο τον βασιλέα! Στείλαμε όπλα στην Ουκρανία, διακηρύξαμε σε επίπεδο αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών ότι μετέχουμε σε σχέδιο ανατροπής του Ρώσου ηγέτη, απελάσαμε διπλωμάτες της Ρωσίας επειδή το κάνουν και οι άλλοι, οι οποίοι όμως δεν έχουν τους ίδιους ιστορικούς δεσμούς, γενικώς συμπεριφερθήκαμε ως οι Ηρακλείς του στέμματος. Και το αποτέλεσμα ποιο είναι μέχρι στιγμής; Ο μεν Πρόεδρος Ζελένσκι προσέβαλε το ελληνικό και το κυπριακό κοινοβούλιο με τους Αζόφ και την άρνησή του να καταδικάσει την τουρκική εισβολή ενώ οι ΗΠΑ συγχώρεσαν όλες τις αμαρτίες του Ερντογάν και ήρθαν σε συνεννόηση μαζί του. Πλέον αυτών καλούμαστε να πληρώσουμε το φυσικό αέριο επτά φορές πιο ακριβά από ό,τι το αγοράζαμε έως τώρα. Προσπαθώ να βρω που είναι το κέρδος σε αυτή την εξίσωση για να πω ότι άξιζε η υπερέκθεσή μας αλλά δεν το βρίσκω. Μακάρι να κάνω λάθος!
• Μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου είναι διάχυτη η αντίληψη ότι η εισβολή της Ρωσίας κατάφερε να συσπειρώσει την Ευρώπη. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Η εισβολή της Ρωσίας πράγματι συσπείρωσε στην αρχή όλη την Ευρώπη. Αλλά μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής οι διαφωνίες και οι διαφορές έκαναν την εμφάνιση τους ξανά. Η επιβολή πλαφόν και οι κοινές προμήθειες που ζητά και η Ελλάδα θα γίνουν μόνο ‘’εθελοντικά‘’ όπως λένε τα συμπεράσματα. Ισπανοί και Πορτογάλοι σήκωσαν το δικό τους μπαϊράκι. Εμείς μείναμε μόνοι. Οι αποφάσεις αναβλήθηκαν για τον Μάιο. Ακόμη και για την απαίτηση Πούτιν να πληρωθεί σε ρούβλια υπάρχει ρωγμή στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Η Σλοβακία δήλωσε ότι αν χρειαστεί θα το κάνει. Όσο πιο πολύ κρατήσει ο πόλεμος τόσο περισσότερο θα δοκιμαστεί η ευρωπαϊκή ενότητα. Αν οι ΗΠΑ πιέσουν για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και για νέες κυρώσεις θα δοκιμαστεί και η ενότητα Ευρώπης-ΕΕ. Ηδη ο καγκελάριος Σολτς αρνείται στις ΗΠΑ να στείλει αντιαρματικά στην Ουκρανία!
• Πώς θα επηρέαζε τη χώρα μας η παύση πώλησης φυσικού αερίου από μέρους της Ρωσίας. Είναι δυνατή η επαρκής κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών από τις συμμαχικές χώρες;
Mακάρι να ήταν επαρκής. Αλλά δεν είναι. Η Ευρώπη και συνακόλουθα η πατρίδα μας θα πληρώσουν ακριβά τον πόλεμο μεταξύ Αμερικής-Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελλάδα αγοράζει εφεξής επτά φορές ακριβότερα σε σύγκριση με την τιμή πώλησής του στην Αμερική το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το σοκ για την οικονομία η οποία είναι πλήρως εξαρτημένη από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ισχυρότατο. Καλούμαστε να ζήσουμε σε έναν χειρότερο κόσμο. Οι κρίσεις θα είναι ο κανόνας και η ρουτίνα, τα διαλλείματα ηρεμίας η εξαίρεση.
• Πώς αποτιμάτε την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ως προς το ενεργειακό ζήτημα;
Σωστά στόχευσε ο πρωθυπουργός στις ευάλωτες ομάδες με τα μέτρα στήριξης – η ΝΔ είναι κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, λαικό κόμμα- αλλά όσο διαρκεί η κρίση θα πρέπει να ετοιμαστούμε να ζήσουμε ένα νέο φαινόμενο: Την προλεταροποίηση της μεσαίας τάξης !Την οποία δεν περιλαμβάνουν τα μέτρα. Πρόκειται για το παραδοσιακό εκλογικό και πολιτικό ακροατήριο της φιλελεύθερης παράταξης. Ο χρόνος θα δείξει πόσο θα κάνει υπομονή να πληρώνει αυτούς τους λογαριασμούς.
• Κατά την άποψή σας, κατά πόσο το 2022 μπορεί να καταστεί εκλογική χρονιά;
Αν και ο πρωθυπουργός διακηρύσσει ότι εκλογές θα γίνουν το 2023 όλες οι προβλέψεις είναι ανοικτές. Ο χρόνος δεν λειτουργεί απαραιτήτως υπέρ της κυβέρνησης καθώς ο πόλεμος ανατρέπει βασικές σταθερές της καθημερινότητας του Έλληνα ο οποίος διερωτάται: ‘’Θα βρω αύριο ψωμί; Θα έχω ρεύμα ή θα μου το κόψουν;’’ Οπως μου είπε κορυφαίος υπουργός ‘’οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν γίνει προχθές!’’. Ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και έχει πανοραμική θέα όλων των δεδομένων να ξέρει περισσότερα από εμάς που βρισκόμαστε στην πλαγιά. Και να κάνει το σωστό!
• Πώς κρίνετε τη στάση που διατηρεί η Τουρκία στον πόλεμο; Ποιους κινδύνους ενέχει αυτή η στάση για την Ελλάδα;
Η Τουρκία λειτουργεί ως επιτήδειος ουδέτερος και κερδίζει. Βγήκε από το μαντρί της Δύσης τα τελευταία έξι χρόνια, μετά το πραξικόπημα, αλλά η Δύση έπεσε γονατιστή στα πόδια της για να γυρίσει. Οι ΗΠΑ μας λένε πως όσο διαρκεί η επαναπροσέγγισή της με την Δύση θα υπάρχει ύφεση και στα ελληνοτουρκικά. Ήρεμα νερά. Ίσως! Δεν ξέρω όμως πώς θα λειτουργήσει η Τουρκία σε επόμενη φάση μετά τον πόλεμο. Δεν έχουμε καμία εγγύηση γι’ αυτό. Το πιθανότερο είναι ότι η Δύση θα μας πιέσει ‘’να τα βρούμε’’ μαζί τους μετά τις εκλογές χάριν της ενότητας της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. ‘’Να τα βρούμε’’ όμως σημαίνει να ‘’δώσουμε’’. Δυστυχώς ο ελληνισμός κάνει μείζονες υποχωρήσεις στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο χωρίς να πέφτει …κανονιά. Ήδη έχουμε εγκαταλείψει τα 12 μίλια στο Καστελλόριζο από τον Αύγουστο του 2020.
• Πού, θεωρείτε, αποσκοπεί η τουρκική ρητορική, περί παραβιάσεως εκ μέρους της Ελλάδας, του ‘’καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης’’ νησιών του αιγαίου;
Η αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων αποφασίστηκε μετά από αίτημα της Ρωσίας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1946. Η Μόσχα φοβόταν ότι θα πέσουν στον έλεγχο των Άγγλων. Από τότε όμως οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, ήρθαν τρεις τέσσερις φορές στα πρόθυρα του πολέμου. Στην Κύπρο το 1974 οι Τούρκοι πολέμησαν την Εθνοφρουρά μας. Είχαμε κρίσεις στο Αιγαίο με παράταξη των στόλων το 1987, το 1996 και το 2020. Η στρατοχωροφυλακή τους πυροβόλησε ‘Ελληνες στρατιώτες στην κρίση του Έβρου το 2020. Αυτό στο Διεθνές Δίκαιο ονομάζεται ‘’θεμελιώδης μεταβολή των συνθηκών‘’ και επιτρέπει την τροποποίησή τους. Καλώς έχουμε στρατό λοιπόν. Πιο πολύ από την Τουρκία με φοβίζουν όμως οι σύμμαχοί μας. Θέλουν και αυτοί αποστρατιωτικοποίηση για να γίνουν 20 νησιά μεταξύ των οποίων και τα Δωδεκάνησα ουδέτερη ζώνη! Δίαυλος για την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον Νότο στον Βορρά. Για να συμβεί αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν στρατοί στα νησιά και τις ακτές ούτε να γίνονται αερομαχίες πάνω από τα πλοία που μεταφέρουν το αέριο. Εάν αυτό σημαίνει ότι θα μας περιορίσουν στα 6 μίλια σε αέρα και θάλασσα, ας αναμένουμε πιέσεις για επονείδιστη συμφωνία μετά τις εκλογές. Αν αυτό σημαίνει ότι ζητείται να αποσύρουμε πυραύλους από τα νησιά για να τους στείλουμε στην Ουκρανία (!!) και πάλι θα δεχτούμε πιέσεις. Καταλάβατε κύριε Μπόζιε;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου