ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μανώλης Κοττάκης: «Η Ελλάς ήταν διαχρονικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

news room 7 λεπτά ανάγνωση
Μανώλης Κοττάκης
Η Ελλάς ήταν διαχρονικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ

«Η Ελλάς ήταν δια­χρο­νικά στη σωστή πλευρά της ιστο­ρίας» ανα­φέ­ρει στην «Δημο­κρα­τική» ο διευ­θυ­ντής της Εστίας, δημο­σιο­γρά­φος και συγ­γρα­φέας Μανώλης Κοτ­τά­κης, δια­τυ­πώ­νο­ντας όμως παράλ­ληλα το ερώτημα για το αν η Δύση με εξαί­ρεση το σχέδιο Μάρσαλ ήταν στη δική μας πλευρά.

Συνέ­ντευξη στον Γιάννη Μπόζιο

Έπειτα, στην ερώτηση για το αν είναι δυνατή η επαρκής κάλυψη των ενερ­γεια­κών μας αναγκών από τις συμ­μα­χι­κές χώρες, ο δημο­σιο­γρά­φος απαντά «Μακάρι να ήταν επαρκής, αλλά δεν είναι», διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι «η Ευρώπη και συνα­κό­λουθα η πατρίδα μας θα πλη­ρώ­σουν ακριβά τον πόλεμο μεταξύ Αμερικής-Ρωσίας στην Ουκρα­νία».

Για τον ρόλο της Τουρ­κίας στη διένεξη, ο διευ­θυ­ντής της Εστίας τονίζει ότι «η Τουρκία λει­τουρ­γεί ως επι­τή­δειος ουδέ­τε­ρος και κερ­δί­ζει», ενώ για την τουρ­κική ρητο­ρική περί παρα­βιά­σεως του ‘’καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης’’ νησιών του Αιγαίου ο κύριος Κοτ­τά­κης εκφρά­ζει την ανη­συ­χία του πέραν της Τουρ­κίας και για τον ρόλο των Συμ­μά­χων υπο­στη­ρί­ζο­ντας «ότι θέλουν και αυτοί απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­ηση, για να γίνουν 20 νησιά μεταξύ των οποίων και τα Δωδε­κά­νησα ουδέ­τερη ζώνη! Δίαυλος για τη μετα­φορά υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσικού αερίου από τον Νότο στον Βορρά».

Ο Μανώλης κοτ­τά­κης σε μιά εφ’ όλης της ύλης συνέ­ντευξη στην εφη­με­ρίδα «Δημο­κρα­τική»:

Η θέση που έλαβε η κυβέρ­νηση, της χώρας μας, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρα­νία ήταν σαφής. Ο πρω­θυ­πουρ­γός δήλωσε ότι με τις ενέρ­γειες της, η χώρα μας ανήκει στη σωστή πλευρά της ιστο­ρίας. Πώς κρίνετε την άποψη αυτή, αλλά και τη συνο­λι­κό­τερη στάση της κυβέρ­νη­σης απέ­να­ντι σε αυτό το ζήτημα;

Η Ελλάς δια­χρο­νικά ήταν πάντοτε στην σωστή πλευρά της ιστο­ρίας. Και στον Δεύτερο Παγκό­σμιο Πόλεμο, και στον πόλεμο της Κορέας, και στον πόλεμο του Περ­σι­κού Κόλπου. Όπου μας ζητή­θηκε ήμασταν παρό­ντες με δυνά­μεις και στρα­τιώ­τες. Η Δύση, με εξαί­ρεση το σχέδιο Μάρσαλ, ήταν όμως στην δική μας πλευρά; Η εμπει­ρία μας ως Έθνους είναι οδυνηρή. Σήμερα ξέρουμε ποιοι ήταν πίσω από το πρα­ξι­κό­πημα που έφερε τη δικτα­το­ρία στην εξουσία το 1967. Γι’ αυτό μας ζήτησε συγ­γνώμη ο Πρό­ε­δρος Κλίντον το 1999. Ξέρουμε ποιοι ήταν πίσω από τον ακρω­τη­ρια­σμό της Κύπρου μας. Κίσιν­τζερ και λοιποί. Ξέρουμε ποιοι άφησαν την κατά­σταση στα Ίμια να εξε­λι­χθεί ενα­ντίον μας ενώ ήξεραν πως έχουμε δίκαιο! Με αυτή την εμπει­ρία έπρεπε λοιπόν να ήμασταν περισ­σό­τερο προ­σε­κτι­κοί και εγκρα­τείς στην ουκρα­νική κρίση. Γιατί το πλη­ρώ­σαμε. Η κυβέρ­νηση ορθά και άριστα επί της αρχής κατα­δί­κασε την εισβολή του Προ­έ­δρου Πούτιν, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Ορθά μετείχε στην εκστρα­τεία κατα­δί­κης της Ρωσικής Ομο­σπον­δίας. Ορθά μετείχε στις κυρώ­σεις. Από ένα σημείο και μετά όμως χάσαμε το μέτρο καθι­στά­με­νοι βασι­λι­κό­τε­ροι και από τον ίδιο τον βασιλέα! Στεί­λαμε όπλα στην Ουκρα­νία, δια­κη­ρύ­ξαμε σε επίπεδο ανα­πλη­ρω­τού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών ότι μετέ­χουμε σε σχέδιο ανα­τρο­πής του Ρώσου ηγέτη, απε­λά­σαμε διπλω­μά­τες της Ρωσίας επειδή το κάνουν και οι άλλοι, οι οποίοι όμως δεν έχουν τους ίδιους ιστο­ρι­κούς δεσμούς, γενικώς συμπε­ρι­φερ­θή­καμε ως οι Ηρα­κλείς του στέμ­μα­τος. Και το απο­τέ­λε­σμα ποιο είναι μέχρι στιγμής; Ο μεν Πρό­ε­δρος Ζελέν­σκι προ­σέ­βαλε το ελλη­νικό και το κυπριακό κοι­νο­βού­λιο με τους Αζόφ και την άρνησή του να κατα­δι­κά­σει την τουρ­κική εισβολή ενώ οι ΗΠΑ συγ­χώ­ρε­σαν όλες τις αμαρ­τίες του Ερντο­γάν και ήρθαν σε συνεν­νό­ηση μαζί του. Πλέον αυτών καλού­μα­στε να πλη­ρώ­σουμε το φυσικό αέριο επτά φορές πιο ακριβά από ό,τι το αγο­ρά­ζαμε έως τώρα. Προ­σπαθώ να βρω που είναι το κέρδος σε αυτή την εξίσωση για να πω ότι άξιζε η υπε­ρέκ­θεσή μας αλλά δεν το βρίσκω. Μακάρι να κάνω λάθος!

Μετά τις εξε­λί­ξεις στο μέτωπο του πολέμου είναι διάχυτη η αντί­ληψη ότι η εισβολή της Ρωσίας κατά­φερε να συσπει­ρώ­σει την Ευρώπη. Συμ­με­ρί­ζε­στε αυτή την άποψη;

Η εισβολή της Ρωσίας πράγ­ματι συσπεί­ρωσε στην αρχή όλη την Ευρώπη. Αλλά μετά την τελευ­ταία Σύνοδο Κορυφής οι δια­φω­νίες και οι δια­φο­ρές έκαναν την εμφά­νιση τους ξανά. Η επιβολή πλαφόν και οι κοινές προ­μή­θειες που ζητά και η Ελλάδα θα γίνουν μόνο ‘’εθελοντικά‘’ όπως λένε τα συμπε­ρά­σματα. Ισπανοί και Πορ­το­γά­λοι σήκωσαν το δικό τους μπαϊ­ράκι. Εμείς μείναμε μόνοι. Οι απο­φά­σεις ανα­βλή­θη­καν για τον Μάιο. Ακόμη και για την απαί­τηση Πούτιν να πλη­ρω­θεί σε ρούβλια υπάρχει ρωγμή στο ευρω­παϊκό μέτωπο. Η Σλο­βα­κία δήλωσε ότι αν χρεια­στεί θα το κάνει. Όσο πιο πολύ κρα­τή­σει ο πόλεμος τόσο περισ­σό­τερο θα δοκι­μα­στεί η ευρω­παϊκή ενότητα. Αν οι ΗΠΑ πιέσουν για επιβολή εμπάρ­γκο στο ρωσικό πετρέ­λαιο και για νέες κυρώ­σεις θα δοκι­μα­στεί και η ενότητα Ευρώπης-ΕΕ. Ηδη ο καγκε­λά­ριος Σολτς αρνεί­ται στις ΗΠΑ να στείλει αντιαρ­μα­τικά στην Ουκρα­νία!

Πώς θα επη­ρέ­αζε τη χώρα μας η παύση πώλησης φυσικού αερίου από μέρους της Ρωσίας. Είναι δυνατή η επαρκής κάλυψη των ενερ­γεια­κών μας αναγκών από τις συμ­μα­χι­κές χώρες;

Mακάρι να ήταν επαρκής. Αλλά δεν είναι. Η Ευρώπη και συνα­κό­λουθα η πατρίδα μας θα πλη­ρώ­σουν ακριβά τον πόλεμο μεταξύ Αμερικής-Ρωσίας στην Ουκρα­νία. Η Ελλάδα αγο­ρά­ζει εφεξής επτά φορές ακρι­βό­τερα σε σύγκριση με την τιμή πώλησής του στην Αμερική το υγρο­ποι­η­μένο φυσικό αέριο. Το σοκ για την οικο­νο­μία η οποία είναι πλήρως εξαρ­τη­μένη από τις εισα­γω­γές πετρε­λαίου και φυσικού αερίου είναι ισχυ­ρό­τατο. Καλού­μα­στε να ζήσουμε σε έναν χει­ρό­τερο κόσμο. Οι κρίσεις θα είναι ο κανόνας και η ρουτίνα, τα διαλ­λεί­ματα ηρεμίας η εξαί­ρεση.

Πώς απο­τι­μάτε την κοι­νω­νική πολι­τική της κυβέρ­νη­σης ως προς το ενερ­γειακό ζήτημα;

Σωστά στό­χευσε ο πρω­θυ­πουρ­γός στις ευά­λω­τες ομάδες με τα μέτρα στή­ρι­ξης – η ΝΔ είναι κόμμα του κοι­νω­νι­κού φιλε­λευ­θε­ρι­σμού, λαικό κόμμα- αλλά όσο διαρκεί η κρίση θα πρέπει να ετοι­μα­στούμε να ζήσουμε ένα νέο φαι­νό­μενο: Την προ­λε­τα­ρο­ποί­ηση της μεσαίας τάξης !Την οποία δεν περι­λαμ­βά­νουν τα μέτρα. Πρό­κει­ται για το παρα­δο­σιακό εκλο­γικό και πολι­τικό ακρο­α­τή­ριο της φιλε­λεύ­θε­ρης παρά­τα­ξης. Ο χρόνος θα δείξει πόσο θα κάνει υπομονή να πλη­ρώ­νει αυτούς τους λογα­ρια­σμούς.

Κατά την άποψή σας, κατά πόσο το 2022 μπορεί να κατα­στεί εκλο­γική χρονιά;

Αν και ο πρω­θυ­πουρ­γός δια­κη­ρύσ­σει ότι εκλογές θα γίνουν το 2023 όλες οι προ­βλέ­ψεις είναι ανοι­κτές. Ο χρόνος δεν λει­τουρ­γεί απα­ραι­τή­τως υπέρ της κυβέρ­νη­σης καθώς ο πόλεμος ανα­τρέ­πει βασικές στα­θε­ρές της καθη­με­ρι­νό­τη­τας του Έλληνα ο οποίος διε­ρω­τά­ται: ‘’Θα βρω αύριο ψωμί; Θα έχω ρεύμα ή θα μου το κόψουν;’’ Οπως μου είπε κορυ­φαίος υπουρ­γός ‘’οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν γίνει προχθές!’’. Ελπίζω ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός που βρί­σκε­ται στην κορυφή του λόφου και έχει πανο­ρα­μική θέα όλων των δεδο­μέ­νων να ξέρει περισ­σό­τερα από εμάς που βρι­σκό­μα­στε στην πλαγιά. Και να κάνει το σωστό!

Πώς κρίνετε τη στάση που δια­τη­ρεί η Τουρκία στον πόλεμο; Ποιους κιν­δύ­νους ενέχει αυτή η στάση για την Ελλάδα;

Η Τουρκία λει­τουρ­γεί ως επι­τή­δειος ουδέ­τε­ρος και κερ­δί­ζει. Βγήκε από το μαντρί της Δύσης τα τελευ­ταία έξι χρόνια, μετά το πρα­ξι­κό­πημα, αλλά η Δύση έπεσε γονα­τι­στή στα πόδια της για να γυρίσει. Οι ΗΠΑ μας λένε πως όσο διαρκεί η επα­να­προ­σέγ­γισή της με την Δύση θα υπάρχει ύφεση και στα ελλη­νο­τουρ­κικά. Ήρεμα νερά. Ίσως! Δεν ξέρω όμως πώς θα λει­τουρ­γή­σει η Τουρκία σε επόμενη φάση μετά τον πόλεμο. Δεν έχουμε καμία εγγύηση γι’ αυτό. Το πιθα­νό­τερο είναι ότι η Δύση θα μας πιέσει ‘’να τα βρούμε’’ μαζί τους μετά τις εκλογές χάριν της ενό­τη­τας της νοτιο­α­να­το­λι­κής πτέ­ρυ­γας του ΝΑΤΟ. ‘’Να τα βρούμε’’ όμως σημαί­νει να ‘’δώσουμε’’. Δυστυ­χώς ο ελλη­νι­σμός κάνει μεί­ζο­νες υπο­χω­ρή­σεις στο Αιγαίο και στην Μεσό­γειο χωρίς να πέφτει …κανονιά. Ήδη έχουμε εγκα­τα­λεί­ψει τα 12 μίλια στο Καστελ­λό­ριζο από τον Αύγου­στο του 2020.

Πού, θεω­ρείτε, απο­σκο­πεί η τουρ­κική ρητο­ρική, περί παρα­βιά­σεως εκ μέρους της Ελλάδας, του ‘’καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης’’ νησιών του αιγαίου;

Η απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­ηση των Δωδε­κα­νή­σων απο­φα­σί­στηκε μετά από αίτημα της Ρωσίας σε συνε­δρί­αση του Συμ­βου­λίου Ασφα­λείας του ΟΗΕ το 1946. Η Μόσχα φοβόταν ότι θα πέσουν στον έλεγχο των Άγγλων. Από τότε όμως οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, ήρθαν τρεις τέσ­σε­ρις φορές στα πρόθυρα του πολέμου. Στην Κύπρο το 1974 οι Τούρκοι πολέ­μη­σαν την Εθνο­φρουρά μας. Είχαμε κρίσεις στο Αιγαίο με παρά­ταξη των στόλων το 1987, το 1996 και το 2020. Η στρα­το­χω­ρο­φυ­λακή τους πυρο­βό­λησε ‘Ελληνες στρα­τιώ­τες στην κρίση του Έβρου το 2020. Αυτό στο Διεθνές Δίκαιο ονο­μά­ζε­ται ‘’θεμελιώδης μετα­βολή των συν­θη­κών‘’ και επι­τρέ­πει την τρο­πο­ποί­ησή τους. Καλώς έχουμε στρατό λοιπόν. Πιο πολύ από την Τουρκία με φοβί­ζουν όμως οι σύμ­μα­χοί μας. Θέλουν και αυτοί απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­ηση για να γίνουν 20 νησιά μεταξύ των οποίων και τα Δωδε­κά­νησα ουδέ­τερη ζώνη! Δίαυλος για την μετα­φορά υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσικού αερίου από τον Νότο στον Βορρά. Για να συμβεί αυτό δεν πρέπει να υπάρ­χουν στρατοί στα νησιά και τις ακτές ούτε να γίνο­νται αερο­μα­χίες πάνω από τα πλοία που μετα­φέ­ρουν το αέριο. Εάν αυτό σημαί­νει ότι θα μας περιο­ρί­σουν στα 6 μίλια σε αέρα και θάλασσα, ας ανα­μέ­νουμε πιέσεις για επο­νεί­δι­στη συμ­φω­νία μετά τις εκλογές. Αν αυτό σημαί­νει ότι ζητεί­ται να απο­σύ­ρουμε πυραύ­λους από τα νησιά για να τους στεί­λουμε στην Ουκρα­νία (!!) και πάλι θα δεχτούμε πιέσεις. Κατα­λά­βατε κύριε Μπόζιε;

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.